El Cementiri General de Reus ja té en marxa el dispositiu especial de Tots Sants, que es reforçarà especialment els pròxims dies i, de manera molt destacada, durant el 31 d'octubre i l'1 de novembre, dia de Tots Sants. Un dispositiu que s'ha ampliat respecte a altres anys a causa de la pandèmia de Covid-19.
Dins del cementiri s'han establert circuits de circulació, tant a les entrades com al passadís central, per evitar que les persones es creuin. L'aforament s'ha limitat, seguint les recomanacions generals, a 2.000 persones, motiu pel qual s'ha demanat a la ciutadania que intenti anar-hi els dies previs a Tots Sants o, almenys, eviti fer-ho el migdia de diumenge, hora de major afluència.
S'han incrementat les zones d'aparcament. Fins ara hi havia la de davant de la porta principal i s'habilitava un solar al mateix passeig del Cementiri, i enguany s'incorporen dos espais al polígon Granja Vila i un tercer davant de la porta nord del cementiri. Aquí s'hi suma, també, l'esplanada que hi ha davant de l'Institut Escola Pi del Burgar i els carrers del polígon en general.
Més aparcament i el servei d'autobús per millorar la mobilitat
Durant el cap de setmana, afegeix Montserrat Flores, regidora de Participació, Bon Govern i Serveis Generals, «l'autobús gratuït que circula aquells dos dies s'atura tant al pàrquing del Pi del Burgar com al de la Granja Vila». La freqüència de pas serà de quinze minuts.
Aquest increment de zones d'aparcament i l'adaptació de la línia d'autobús també vol servir per poder gestionar millor la mobilitat al cementiri. «Enguany fem un pas més i no es podrà entrar amb cotxe dins del cementiri», recorda. S'ha establert aquesta restricció perquè suposaria un espai de risc de contagi i perquè faria més difícil comptar l'afluència de persones.
Per a les persones amb mobilitat reduïda s'ha reservat un espai per aparcar tant a la zona nord com a la porta principal. Un espai que també poden fer servir aquells vehicles que portin persones amb problemes de mobilitat per deixar-les baixar i tornar-les a recollir, però que en aquest cas no podran aparcar-hi.
A dins del cementiri també hi ha, a disposició de qui ho necessiti, vehicles de mobilitat personal motoritzats que es podran demanar a totes dues entrades. Entre les mesures noves d'enguany hi ha la instal·lació de dues càmeres, una a cada entrada, que compten el nombre de persones que entren i que surten en temps real.
Els equips responsables de gestionar les entrades tenen aquesta informació constantment actualitzada i, per tant, podran actuar al respecte. Així, explica Flores, «si en algun moment hi hagués 2.000 persones simultàniament dins del cementiri, cosa que podria ser que passés el dia 1 al migdia, que és quan hi ha més aglomeració, en aquell moment les persones que controlen l'entrada i la sortida aturarien l'entrada fins que sortís algú».
Es demana responsabilitat i no allargar en excés la visita
Des del govern s'és conscient que és difícil regular el temps que una persona passa dins del cementiri, i que de fet tampoc es podria establir un límit homogeni. «No es pot posar una durada màxima perquè hi ha persones que amb vint minuts en tenen prou i n'hi ha que hi tenen diversos familiars», explica la regidora.
«El que demanem és la consciència que ningú s'hi estigui més enllà del temps imprescindible, perquè estar-hi amb aquella normalitat amb la qual estaríem altres anys pot significar que hi hagi persones esperant-se fora», apunta. En el mateix sentit es demana l'esglaonament horari.
Per una banda s'ha demanat que, en la mesura que sigui possible, no es concentrin les visites el dia de Tots Sants, una petició que, segons s'ha pogut registrar els darrers dies, la ciutadania ha començat a complir. «Algunes de les persones que venen ja ens diuen que venen durant la setmana per no tornar diumenge o per arranjar el nínxol i diumenge fer només la visita», explica.
En el cas que es vagi al cementiri el dia de Tots Sants, però, es demana que no s'hi vagi el diumenge al migdia. «És l'hora de màxima afluència, tenim obert des de les nou del matí durant tota la setmana i aquell dia i el dia abans haurem obert des de les set del matí», recorda.
Amb tot, subratlla Montserrat Flores, «és un dia molt simbòlic i és molt necessari que la gent pugui anar al cementiri, i més enguany». «En cap cas qüestionem el dret o la necessitat d'anar-hi, el que demanem és que aquesta necessitat personal s'exerceixi amb el mínim de temps possible perquè hi hagi temps per tothom», resumeix.
Les visites nocturnes teatralitzades es traslladen a internet i la televisió
Un dels trets característics del Cementiri General de Reus pels volts de Tots Sants són lesvisites teatralitzades nocturnes que la companyia de teatre La Gata Borda fa dotze anys que ofereix, i que l'any passat van rebre un premi d'àmbit estatal. Solen tenir prou acollida per esgotar les invitacions gratuïtes en qüestió d'hores o minuts, i l'any passat ja van quedar alterades i finalment van ser parcialment suspeses a causa del mal temps.
Enguany la pandèmia ha impedit que es poguessin programar; «era evident que no es podien fer», admet la regidora. «Tothom que hi ha assistit sap que no és un espectacle amb seient assignat o una ruta diürna que puguis fer amb separació; no ens vam arriscar en cap moment a fer-ho», explica.
Per contra, «vam aprofitar l'oportunitat per generar un producte que és la visita teatralitzada i que té dos avantatges». S'emetrà per Canal Reus Televisió des d'aquest mateix dijous a dos quarts de deu de la nit i es repetirà divendres a dos quarts d'onze de la nit, dissabte a dos quarts de tres del migdia i diumenge a a dos quarts d'una del migdia i a dos quarts d'onze de la nit.
Montserrat Flores destaca que «moltes persones que no hi han pogut anar mai perquè no han pogut aconseguir entrada les podran veure». Admet que no és el mateix que seguir-les presencialment, «però l'argument segueix sent molt potent i la posada en escena també», assegura.
A més, destaca, «és un producte que queda, és un element de divulgació que es podrà fer servir en moltes altres ocasions per donar a conèixer el cementiri i posar-lo en context».