Imatge del passadís principal del Cementiri General de Reus

El cementiri de Reus activa el dispositiu especial de Tots Sants

S'han habilitat dos nous espais i es prepara un tercer per a les famílies que perdin una persona | S'estudiarà canviar el sistema de reserva d'entrades per a les visites nocturnes teatralitzades

El Cementiri General de Reus es prepara per a la jornada de Tots Sants i els dies previs amb el dispositiu de reforç habitual. Enguany, a més, s'han posat en marxa dos nous espais pensats per a les persones que, en endavant, perdin un familiar o amic. Més enllà del dia 1 de novembre, el dispositiu especial ja s'ha activat des d'aquest dilluns i s'allargarà fins dimarts vinent.

Juntament amb Reus Transport reforcen els serveis, aquests dies, per facilitar que s'arribi a les instal·lacions. Des d'aquest dilluns passat i fins al dia 2 de novembre, el cementiri obre ininterrompudament de nou del matí a dos quarts de set de la tarda. Entre dissabte i dimarts, a més, l'horari d'obertura serà a les set del matí, i el de tancament es mantindrà perquè és quan es fa fosc.

Pel que fa al transport públic, la línia 35 connectarà el centre de la ciutat amb el cementiri passant pels aparcaments habilitats per aquests dies. Circularà entre nou del matí i set de la tarda. El dia de Tots Sants, dimarts 1 de novembre, s'habilitarà un servei d'autobús llançadora específic.

Surt de l'Institut Pi del Burgar, s'atura al polígon Granja Vila i arriba al cementiri cada deu minuts i de manera gratuïta. Tant l'aparcament del centre educatiu com els espais del polígon industrial s'habiliten com a zones de pàrquing excepcionals. També s'ha condicionat el solar situat davant del cementiri i un altre espai a la porta posterior.

El mateix dia 1 també tindrà lloc l'acte institucional d'homenatge a tothom que s'ha enterrat durant el darrer any. Serà al mausoleu dels fills il·lustres a les onze del matí. Com també sol ser habitual, un quartet de violoncels acompanyarà l'acte i les visites que, durant tot el matí, es facin al cementiri reusenc. 

El Cementiri de Reus habilita un espai per a cerimònies

Justament aquests dies s'ha posat en marxa l'espai reformat per acollir cerimònies de comiat. Es tracta del que havia acollit el mausoleu del General Prim, que s'ha tancat per oferir més intimitat a les famílies. La regidora de Participació, Bon Govern i Serveis Generals, Montserrat Flores, explica que «pretenen donar resposta a una necessitat que estàvem detectant que cada vegada era més gran».

Es vol cobrir «la necessitat o la voluntat de moltes famílies de fer un moment de comiat al mateix cementiri». Sense fer-hi cerimònia, sí que es donaven casos en els quals familiars i amics es trobaven per acomiadar el difunt, i «això tenia lloc en espais poc acollidors». Ara es podrà fer servir aquest equipament, que ja ha entrat en funcionament.

Les famílies que en vulguin fer ús ho han de comunicar als Serveis Funeraris de la mateixa manera que es fa amb la sala de cerimònies del Tanatori Municipal. Tot i aquesta nova funcionalitat, se seguirà fent servir, també, per a altres usos. Un exemple són les visites didàctiques al cementiri, o les nocturnes i teatralitzades d'aquests dies.

Habiliten un punt per al dol prenatal, gestacional i neonatal

No és l'únic espai que s'ha adequat recentment. A la mateixa entrada del cementiri se n'ha ubicat un altre, amb una funció diferent. Es tracta d'«un punt per visibilitzar, recordar i dignificar el dol prenatal, gestacional i neonatal».

Flores explica que «hem triat un dels xiprers més antics del cementiri, al lloc més visible». Allà s'ha instal·lat una placa commemorativa i el símbol d'una papallona. Segons explica la regidora, «és un dels que utilitzen els col·lectius de famílies que es troben en aquesta situació».

Vol simbolitzar «la memòria d'aquestes criatures que són aquí perquè les recordem, però ja no són entre nosaltres». L'espai s'ha ideat conjuntament amb Dol d'Estels, un col·lectiu dedicat a donar suport i acompanyar famílies que pateixen aquesta situació. A més d'oferir-lo a les famílies afectades, aquest punt persegueix un segon objectiu.

«És un espai de visibilització, de sensibilitzar la ciutadania d'aquesta realitat», explica. Es preveu un segon espai, aquest sí, íntim, amb la mateixa finalitat. «Les famílies podran dipositar algun element de record dels seus nadons», ha explicat la regidora.

Encara no està operatiu, però ha de posar-se en marxa pròximament. Consistirà en «un atri de la memòria a les instal·lacions que condueixen cap al crematori municipal». «També s'ha parlat amb les famílies i comptarà amb un espai on deixar el nom de les criatures, si ja en tenien», ha aclarit. Segons han transmès les famílies de Dol d'Estels, necessiten un lloc «on deixar el record i on poder fer aquesta visita al cementiri».


S'estudiaran canvis en la reserva d'entrades per les visites teatralitzades

Un dels actes al voltant de Tots Sants que ja s'ha consolidat al calendari reusenc són les visites nocturnes teatralitzades. Es fan entre aquest dimarts i aquest dijous, i les entrades, un any més, es van esgotar en qüestió de minuts. L'èxit no és puntual, i per això «s'ha plantejat reflexionar sobre el sistema de reserva».

Montserrat Flores explica que no es poden oferir més passis ni allargar els dies d'aquesta activitat. Pel que fa a l'horari, perquè s'han de fer quan és fosc, però també per qüestions logístiques. El personal dels Serveis Funeraris ja reforça la seva activitat per preparar aquestes visites.

Si es plantegés avançar els dies de les visites, es faria fosc massa tard per poder-los aprofitar. Si per contra es volgués acostar més a Tots Sants, el personal de l'empresa municipal no podria adequar el cementiri per les visites de la ciutadania als seus difunts. El que sí que s'estudiarà, de cara a l'any vinent, és canviar la manera com es reserven les entrades per rebaixar la punta de demanda en una hora concreta.

La regidora assegura que «continuarà sent un acte gratuït i obert a tothom». Tot i això, admet que «la forma de reserva genera incomoditats a la ciutadania». Es plantejarà, per tant, oferir les entrades d'alguna altra manera, però seguiran sent les 450 que es posen a disposició cada any.