L'Elefant del Trapezi pels carrers de Reus

Un documental commemora i reivindica el bagatge de Trapezi i el circ català i a Reus

L'organització de la Fira del Circ de Catalunya treballa per recuperar la normalitat a l'edició d'enguany

Trapezi fa el salt a la pantalla a través d'un documental que en commemora i reivindica els 25 anys d'història. La Fira del Circ de Catalunya presentarà, el pròxim mes de març, una peça audiovisual que «va més enllà» de ser només una commemoració d'aquest quart de segle. A més de reivindicar la història del circ a la ciutat i al país, també es vol impulsar la creació d'arxiu sobre aquest àmbit.

El documental s'ha presentat, encara sense fer-se públic, aquest dijous, la mateixa setmana en la qual s'han anunciat les dates de l'edició d'enguany. Tot i que no s'han donat detalls de l'edició d'aquest mes de maig, si que se n'han apuntat les línies de treball. «Estem treballant pel que toca, que és tornar el màxim a la normalitat i amb l'edició que mereix aquest retorn», ha afirmat Daniel Recasens, regidor de Cultura.

Pel que fa a les mesures preses arran de la pandèmia, les ha valorat positivament perquè «ens han donat la possibilitat que el circ arribi a espais on no ho feia». Segons ha deixat entreveure Recasens, això no implica prescindir dels espectacles de carrer, sinó buscar la manera de combinar tots dos models. Ha recordat que el pes principal de Trapezi és la part professional, i en segon lloc els espectacles de carrer i la programació de companyies nacionals i internacionals.

Daniel Recasens i Leandro Mendoza a la sala de premsa de l'Ajuntament de Reus
Aquest dijous s'ha anunciat l'estrena d'un documental que commemora i reivindica la trajectòria de Trapezi i del circ a Reus i al país | Jordi Olària Gras

Un documental commemora i reivindica la història del circ a Reus i al país

El documental s'estrenarà el 21 de març a la Filmoteca Nacional de Catalunya, però el dia abans hi haurà una preestrena al Teatre Bartrina de Reus en format vermut. Posteriorment s'emetrà per TV3, probablement quan s'acosti o se celebri l'edició d'enguany del festival. Tot i això, segons s'ha explicat, la voluntat és que a partir de llavors quedi disponible per a la ciutadania.

Segons ha explicat Daniel Recasens, el documental neix arran de la commemoració dels 25 anys de la Fira Trapezi. Tot i això, «no pretén ser un punt de nostàlgia, sinó que és molt de sector, de circ». «És un testimoni que creiem que quedarà per a la història i que vol mostrar l'essència del Trapezi», ha afegit.

Vol ser, també, una reivindicació de la trajectòria de la Fira del Circ. «Som territori de circ, ho hem estat durant 25 anys i aquest documental deixa una petja que ens permet recordar-ho i projectar-nos», ha sentenciat. En resum, ha aclarit, «apropa l'espectador a la feina que es fa darrere de l'escenari, entre bambolines, com són els processos creatius...».

L'actual director, Leandro Mendoza, ha destacat la voluntat de generar arxiu que hi ha darrere de Trapezi. Ha detallat que la «llavor» d'aquest documental es va plantar l'any 2020, l'única edició de la fira inicialment suspesa i posteriorment reprogramada i adaptada. En aquell moment l'organització es va plantejar «com arribem a totes les cases amb el circ, a les 80.000 o 100.000 persones que venien».

Des del seu punt de vista, el documental de Trapezi «farà de punta de fletxa per explicar com s'ha forjat el circ català, sobretot els primers moments». Per fer-ho s'aborden tres àmbits diferents, començant pel naixement del circ català i el context en el qual es va produir. També s'hi tracten la relació de Reus amb el circ —amb la participació de l'historiador Joan Navais— i el Trapezi en si mateix.