Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge del número 35 del carrer de Sant Magí de Reus

Dotze famílies ocupes de Reus segueixen reclamant cita amb Serveis Socials després de tres mesos sense aigua

El mes de juliol se'ls va tallar la connexió irregular a la xarxa d'Aigües | El ple municipal va tractar la situació divendres passat

Imatge del número 35 del carrer de Sant Magí de Reus
La situació del número 35 del carrer de Sant Magí segueix igual que fa tres mesos | TarragonaDigital

Les dotze famílies que viuen al carrer de Sant Magí de Reus en situació d'ocupaciósegueixen sense aigua corrent i sense haver aconseguit cita amb Serveis Socials segons denuncien elles mateixes. En total suposen una trentena de persones que, a mitjan juliol, i després de fer una connexió irregular a la xarxa d'Aigües de Reus, es van quedar sense aigua corrent quan l'empresa va tallar aquesta connexió.

Aquest divendres passat, el cas va passar pel ple municipal de la mà de la CUP, que reclamava modificar el reglament de l'empresa municipal per evitar que, en situacions de vulnerabilitat, es tallessin subministraments, encara que fossin connexions irregulars.

Des del govern, que va rebutjar la proposta, s'assegura que ja hi ha espais de gestió eficients per aquests casos. En el cas del reglament d'Aigües de Reus, segons va defensar la vicealcaldessa i consellera responsable de l'empresa municipal, Noemí Llauradó, no es pot modificar si no es modifica abans una llei superior.

Prop de tres mesos sense aigua

Una de les persones que viu al bloc ocupat recorda que la situació és la mateixa que a mitjan juliol i que, de fet, des de llavors que no tenen aigua corrent. Insisteixen que al bloc hi viuen famílies amb menors d'edat, persones amb malalties cròniques i amb discapacitat, i reclamen ajuda de l'Ajuntament.

«Un pis normal, amb el que cobro, és impossible que el pugui pagar, l'únic que demano és un pis de protecció oficial», exposa un dels inquilins. De fet, denuncia que, tot i haver-ho intentat diverses vegades, no ha aconseguit cita amb Serveis Socials. «Vaig passar per demanar una entrevista personal, perquè per telèfon era molt difícil; vaig anar a l'Hospital per tenir una entrevista i al cap de sis o set dies em van trucar».

La trucada, però, no va servir per resoldre la situació: «li vaig explicar per quin tema era i em va dir que en mitja hora em trucarien, i d'això ja fa quinze dies i no n'he sabut res», denuncia. Admet que són conscients que viuen en situació d'ocupació, i insisteix que «no volem que ens regalin res», sinó poder viure en un espai més digne que l'edifici actual que, després d'haver patit un despreniment, ha seguit mostrant deficiències segons denuncien alguns dels inquilins.

La situació arriba al ple municipal

Tant la CUP com el PSC van criticar que el govern local permetés aquesta situació quan es va fer pública el mes de juliol. Aquest divendres passat, els cupaires la van portar al plenari municipal. La van fer servir d'exemple per reclamar tres mesures que consideren que servirien per actuar en situacions similars.

Per una banda proposaven modificar el reglament d'Aigües de Reus. Actualment, davant d'una situació de vulnerabilitat, l'empresa municipal no pot tallar el subministrament regular, però sí que actua si es tracta d'una connexió irregular, com és el cas.

Aquest és el punt que la CUP volia canviar, i incloure les connexions irregulars al mateix protocol que els subministraments a persones que tenen un contracte en vigor que no poden pagar. «El que posem sobre la taula és que, en el moment que hi hagi una persona o una família en situació de vulnerabilitat, la gestió que es faci d'algú que ha fet una connexió irregular a la xarxa de subministrament d'aigua, no sigui el tall, sinó que sigui una acció social», exposava Edgar Fernández.

Una segona proposta era convocar un ple monogràfic sobre emergència social i sanitària derivada de la Covid-19 per «fer una anàlisi, fer un debat i fer propostes». Per últim, es reclamava també la creació d'un òrgan que servís per gestionar, de manera ràpida i àgil situacions com les del carrer de Sant Magí.

El govern considera que no és la manera de gestionar aquestes situacions

Tot plegat, reblava Fernández, «per una simple qüestió d'humanitat, de valors, d'ètica; hi ha hagut famílies que han passat tot l'estiu de pandèmia amb fills menors i sense aigua corrent». La moció va ser rebutjada, segons va exposar Noemí Llauradó, perquè el que es demanava no és viable o necessari.

Pel que fa al reglament d'Aigües de Reus, assegura que caldria modificar la llei que fa referència a aquest àmbit per poder canviar l'operativa de l'empresa municipal. Un argument que no va convèncer Fernández, que va exposar que hi ha municipis on s'ha actuat en aquesta línia forçant Endesa a instal·lar comptadors solidaris; una actuació que, considera, hauria de ser més senzilla si es tracta d'una empresa municipal.

En el cas del ple monogràfic, va rebatre Llauradó, «entenem que ara mateix hem de centrar tots els esforços a gestionar-ho com ho estem fent tots plegats, i fer un debat mentre la gestió de la crisi sanitària encara existeix no seria gaire eficient». Per últim, i en relació amb crear un òrgan de gestió àgil, el govern ho considera innecessari.

«Ja hi ha molts fòrums on podem treballar, la comissió de seguiment del Pla de Reactivació Econòmica i Social podria ser un bon fòrum, però també tenim el Consell Municipal de l'Habitatge, el de Serveis Socials, la Taula de Pobresa Energètica o fins i tot les comissions informatives de Serveis Socials», va enumerar la vicealcaldessa.

Uns exemples que, segons el posicionament de la CUP, no són prou àgils o no són els adequats per atendre situacions que reclamen que s'actuï en qüestió d'hores o, com a molt, de dies.