Edgar Fernández al faristol de la sala de premsa de l'Ajuntament de Reus

Edgar Fernández torna a plantar el jutge en la causa de les manifestacions del 2019

Carrega contra els «muntatges policials» dels Mossos d'Esquadra

El regidor de la CUP de ReusEdgar Fernández ha tornat a plantar el jutge ignorat la cinquena citació judicial per una mateixa causa. Ho ha fet, novament, com a mostra de protesta contra el que, des de l'Esquerra Independentista, es defineix com una «guerra de desgast». Consideren que els Mossos d'Esquadra han evidenciat, amb cinc causes obertes contra independentistes reusencs, una dinàmica repressiva.

Fernández ha recordat el descobriment, aquests dies, d'un agent de la Policia Nacional infiltrat a l'Esquerra Independentista i al moviment pel dret a l'habitatge. «Els cossos policials exerceixen una funció política repressiva molt concreta i enfocada», denuncia. «Actuen impunement, per tots els mitjans, contra la dissidència política, sovint a qualsevol preu», ha reblat.

Ara fa tres setmanes, el regidor va rebre la notificació judicial per aquest dijous, 9 de juny, anunciant que no la respondria. Segons apuntava aleshores, «des de la tardor de l'any 2019, el moviment independentista de Reus i especialment l'Esquerra Independentista patim cinc causes judicials». Es tracta dels casos oberts arran de les manifestacions per protestar contra la sentència del procés i contra l'operació Judes en la qual s'acusava de terrorisme diferents membres dels CDR.

Desenes de persones implicades en cinc causes

Fernández considera que es tracta d'«una estratègia repressiva per part dels Mossos d'Esquadra principalment i avalada per la Generalitat de Catalunya». Dins del teixit de l'EI reusenc hi ha entre 20 i 30 militants citats o investigats en fins a cinc causes. La xifra arriba a la quarantena amb persones que no formen part de l'Esquerra Independentista.

Després de mesos d'aturada en el procés judicial, ara s'hauria reactivat amb noves citacions. Les cinc causes obertes constitueixen una operació policial amb finalitats polítiques segons denuncien els encausats. És per això que tenen la intenció d'exigir responsabilitats polítiques «un cop els absolguin o s'arxivi definitivament la macrocausa judicial».

Fora de Reus, Fernández recorda que «ha sortit a la llum com els Mossos han utilitzat el mateix atestat policial i les mateixes proves per acusar diferents persones». Ha sigut el cas de Marcel Vivet i Adria Catasús, que ha provocat que la Generalitat «es veiés forçada a retirar-se de l’acusació particular o a reduir la petició de presó”. A la capital del Baix Camp apunten que hi haurà mobilitzacions si les cinc causes es reactiven «en lloc d'arxivar-se definitivament».

Comptant les diferents causes en les quals el regidor reusenc de la CUP ha estat citat, aquesta és la vuitena vegada que planta el jutge. Es tracta d'una dinàmica habitual entre els representants de la formació que vol «denunciar els muntatges policials dels Mossos d'Esquadra». Així ho explicava Edgar Fernández el mes passat, quan va rebre la darrera citació judicial.

Denuncien dinàmiques policials irregulars

Es refereix al fet, per exemple, que s'hagin imputat persones que no eren ni vivien a Reus en el moment dels fets denunciats. «Això demostra l'existència de fitxers policials», sentencia. Tal com ha denunciat repetidament l'entorn de l'EI, les denúncies policials es fan contra militants que ja es tenen identificats prèviament, independentment de la seva participació a les manifestacions.

Fa unes setmanes ja va rebre una citació judicial a la qual no va respondre. Generalment, la tercera citació judicial ignorada implica que els Mossos d'Esquadra, en funcions de policia judicial, detinguin la persona citada per portar-la davant del jutge. Així ha passat, els darrers anys, amb Marta Llorens, Oriol Ciurana, Mariona Quadrada i el mateix Edgar Fernández.

Aquesta vegada, però, la citació del mes de maig per aquest dijous ja era la cinquena. No només no se l'ha portat davant del jutge, sinó que la comunicació de la citació tampoc es va fer pels canals ordinaris. Ni van trucar al regidor, ni van informar el seu advocat, sinó que els Mossos d'Esquadra haurien trucat «al meu entorn personal i més íntim per dir que tenia citacions».

«La persona a la qual van trucar va dir que no era jo, i li van respondre 'no, ja sabem qui ets, diga-li a l'Edgar que vingui a buscar la citació'», denunciava. Defineix aquesta dinàmica com una «guerra de desgast que és al cap i a la fi, la repressió». La citació fa referència a la causa oberta arran de la manifestació del 16 d'octubre del 2019.

Va ser una de les nombroses mobilitzacions d'aquelles setmanes, coneguda per haver-se produït el llançament d'una tanca contra la línia policial. Es van detenir quatre persones de resultes d'aquell fet, «que no coneixem ni hem aconseguit identificar ni trobar per oferir assessorament jurídic», recorda Fernández.