Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
animals reus

La nova ordenança d'animals de Reus no s'aplicarà completament fins al 2020

No es poden exposar animals als aparadors ni al carrer | Les parades de marxants tenen un any de marge per aplicar la normativa

animals reus
Els marxants hauran de treure els animals exposats de les seves parades | Laia Riba

 

Fa poc més de quinze dies que l'Ajuntament de Reus, en el darrer ple, va aprovar definitivament la nova ordenança de protecció, benestar i convivència amb els animals de companyia i la fauna urbana. Alguns aspectes d'aquesta nova normativa ja són d'obligat compliment, mentre que altres no ho seran fins al 2020. A la seva aprovació no s'hi ha arribat sense un intens debat al plenari, una discussió que ha dividit els partits en tres blocs.

El govern, favorable al text i que treu pit d'haver actualitzat una normativa que no es tocava des de 1998; Cs i PP, que hi van votar a favor però que la consideren només un punt de partida; i CUP i PSC, que no la troben suficient ni com a base sobre la qual treballar. El text tindrà, com una de les repercussions més evidents, la prohibició d'exhibir animals a la via pública o als aparadors. Ara tant les botigues que venen animals com sobretot les parades de marxants del mercat que els exposen, hauran de modificar el seu negoci  per tal d'adaptar-se a aquesta nova llei.

animals reus
La retirada d'animals s'haurà de fer de manera progressiva | Laia Riba

 

Un any per deixar d'exposar animals a Reus 

Els negocis a qui més afecta aquesta nova ordenança són les dues parades del Mercat de Marxants de Reus, les quals tenen els animals exposats per ser venuts. TarragonaDigital  ha pogut parlar amb un dels marxats que cada dilluns i dissabte es posen al mercat de Reus per vendre els animals.

El paradista explica que «ara com ara, no infringeixo cap llei,  el que no poden pretendre és que canviem un negoci d'un dia per l'altre». El motiu és que, tal com confirmen fonts municipals a aquest mitjà, els negocis tenen el marge d'un any per anar retirant la venda d'animals dels seus establiments.

animals reus
Els animals es deixaran de vendre al mercat ambulant de Reus | Angel Ullate

 

Canvi de negoci progressiu 

En aquesta línia, el marxant del mercat ambulant de Reus ha afegit que «l'ordenança està aprovada, però  jo tinc el termini d'un any per retirar els animals del negoci, amb l'acord de canviar l'activitat de manera progressiva».

Per tant, la retirada d'animals es podrà fer amb calma, fins al desembre del 2019. No obstant això, el consistori afirma que des del departament de Mobilitat s'està treballant  perquè aquesta transició es faci el més ràpid possible. Aquesta ordenança permetrà que els animals no estiguin durant la jornada comercial en exposició per ser un reclam de compra.

animals reus
Ara, el marxant de la parada de venda d'animals de Reus es dedicarà al negoci de les plantes | Laia Riba

 

De venda d'animals a plantes

El marxat explica que «ara toca renovar o tancar», per aquest motiu la parada del mercat ambulant ara es dedicarà principalment a la venda de plantes  i materials per als animals. D'altra banda ha aclarit que a ell l'Ajuntament no li ha notificat de res, sinó que ha estat el Mercat de Reus qui li ha explicat la nova ordenança d'animals.

En referència a què passarà ara amb els animals que no podrà exposar, el comerciant del Mercat de Marxants afirma que  «els intentarem vendre tots i després ja ens dedicarem amb més profunditat a la venda de plantes». Afegeix que a aquests animals no se'ls pot alliberar «perquè no sobreviurien» i que els té a casa «perquè tinc els permisos de la Generalitat que em permeten tenir-los».

animals reus
Al Taus Animals han tapat els animals exposats darrere d'un moble | Laia Riba

 

L'impacte de l'ordenança en les botigues

A la botiga Taus Petits Animals també els afecta, en menor mesura, aquesta nova ordenança. La seva propietària ha explicat a  TarragonaDigital  que «els animals no es poden veure des del carrer, per tant hem posat uns papers per tapar-ho i hem encarregat un altre moble perquè no es vegin». Tot i això, els animals, entre ells cadells de gossos, seguiran exposats a les gàbies de dins de la botiga.

La propietària del comerç ha manifestat la seva voluntat de fer un canvi progressiu i «anar venent menys gossos». En relació a l'exposició d'animals per ser venuts als mercats ambulants, Laura Taus considera que «no trobem just que a les botigues ens ho facin canviar tot  perquè tenim els animals en exposició i que els marxants encara estiguin venent animals».

Els grups municipals de la CUP i el PSC van votar en contra de l'ordenança | Jordi Olària

 

Una ordenança entre «insuficient» i «necessària»

L'aprovació d'aquesta ordenança no ha estat plàcida. S'hi ha treballat més d'un any i mig, tant amb els partits del plenari reusenc com amb entitats animalistes. La primera formació que s'hi va oposar va ser la CUP, que la considera «insuficient». Oriol Ciurana afirmava, durant l'aprovació inicial de la normativa, que era un plagi de la llei catalana que, a més, havia deixat fora de l'ordenança municipal alguns punts que «no interessaven» al govern local.

El PSC va treballar amb el govern, però també va acabar desentenent-se del text final perquè van considerar que no s'actuava amb prou valentia ni previsió. Entre altres qüestions, els socialistes reclamaven que s'autoritzés la presència d'animals de companyia als autobusos urbans; aquesta mesura, segons el regidor de Medi Ambient, Daniel Rubio, correspon a Reus Transport i no a la normativa general sobre la convivència amb els animals.

El regidor de Medi Ambient, Daniel Rubio, ha defensat l'ordenança d'animals | Jordi Olària

 

El govern ha defensat el text des del primer moment perquè ha considerat que era una ordenança «necessària». La normativa que era vigent fins ara datava de 1990 i havia patit alguna modificació l'any 1998, però no s'havia tornat a tocar des de llavors. Per boca de Daniel Rubio, el govern de Reus va atacar la CUP acusant-los de plagiar l'ordenança de Barcelona per voler-la fer servir de model per a Reus; pel que fa als socialistes, considerava que els seus arguments no tenien prou pes per justificar la seva negativa a aprovar-la.

Cs i PP van optar per donar suport al text, però sense entusiasme. Reconeixien la necessitat d'actualitzar les normatives municipals, però no consideren que l'ordenança resultant sigui un resultat final, sinó un punt de partida. Argumenten que hi ha aspectes per seguir-hi treballant i confien que no es converteixi en un text tancat que no es torni a modificar fins d'aquí a vint anys.

Passejada de gossos bestial 2019
Imatge de la passejada de gossos del Bestial 2019 | Àngel Ullate

 

El cens de gossos, gats i fures, obligatori

Aquesta mateixa ordenança estableix com a obligatori el cens dels animals de companyia. Almenys el de gossos, gats i fures. En el cas dels canins, cal tenir en compte també si són de races considerades potencialment perilloses. En aquest cas cal, també, una llicència per poder-ne tenir; una autorització que, si no es té, pot comportar una multa de fins a 15.000 euros.

Com també es va fer amb la campanya per al cens dels animals, el govern repetia, quan defensava l'ordenança al plenari, que el seu objectiu és treballar fent pedagogia. En aquest sentit, quan es detecta una persona amb un gos de raça potencialment perillosa que no té llicència, se li dona un mes de marge perquè se la tregui. Si no es fa aquest pas, és quan s'actuarà, per part de l'Ajuntament, imposant multes econòmiques.

Reus fa un petit pas d'aquesta forma en la legislació del món animal a la ciutat, uns ciutadans de quatre potes que cada cop són més abundants i és que la capital del Baix Camp compta amb un elevat nombre de gossos. La darrera polèmica normativa anunciada pel govern de Carles Pellicer ha estat l'obligació de remullar els orins dels gossos al carrer sota amenaça de 800 euros de multa