Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
La Vigília amb els Balls del Seguici i el Rosari de Torxes

«És més que el Sant Pere passat i és el que hi ha», la reacció dels implicats en la Festa Major de Reus

Les principals reticències fan referència als actes més lúdics i festius, com els concerts vermut

Els implicats en la Festa Major de Sant Pere de Reus entomen amb resignació la planificació que se n'ha anunciat. Resignats per haver de tornar a passar la celebració amb les restriccions sanitàries, en general consideren una bona solució la gran carpa que s'instal·larà al Parc de la Festa i que des de la regidoria de Cultura s'ha batejat com el carrer de la Festa.

Tindrà grades als dos laterals i un passadís central per on els Elements Festius faran una passada el dia 28 de juny i tres més el dia 29, una de matí i dues de tarda. La carpa quedarà oberta pels laterals per garantir la ventilació i s'ha previst, per ara, distribuir 1.000 localitats per a cada passi, el màxim que permeten les limitacions actuals.

Si s'avança en la desescalada i en el millor dels casos, la desaparició de la distància de seguretat podria incrementar aquest aforament fins a les gairebé 2.500 persones. Un escenari que no es descarta des de l'Institut Municipal Reus Cultura, però que anirà en funció del que el digui el Procicat.

Entre els integrants del Seguici Festiu de Reus, de manera col·loquial i informal, la carpa ha quedat batejada com a Sambódromo en al·lusió a les grans instal·lacions principalment de Brasil on es fan les desfilades de Carnaval. Bromes a banda, la proposta de l'IMRC s'ha rebut amb bons ulls.

«És més que el Sant Pere passat i és el que hi ha»

La Coordinadora de Danses Tradicionals de Reus aglutina els balls de Gitanes, Cercolets, Prims, Pastorets, Mossèn Joan de Vic i Galeres. El seu president, Albert Salas, considera que «s'ha de valorar la imaginació i la capacitat de l'IMRC per, amb el pressupost i les condicions que hi ha, arribar a plantejar una proposta com aquesta».

«Pot semblar estrany, però està ben pensat», afegeix, i destaca que, tal com va explicar el regidor de Cultura, Daniel Recasens, des de l'IMRC s'havia escoltat la reclamació dels elements i les danses d'eliminar l'escenari i recuperar les actuacions a peu de carrer.

També valora positivament aquest aspecte Benji Gerich, president del Col·lectiu Reusenc d'Activitats Culturals, que integra els portadors de l'Àliga i el Ball de Cavallets. «Ens agrada molt», afirma. «Ens encanta perquè han trobat allò que els demanàvem, que era poder sortir i tocar carrer, a peu pla i amb la gent al costat, que es visqués la festa i no que només es veiés».

En línies generals, resumeix Salas, «és més que el Sant Pere passat, és més que Misericòrdia, i és el que hi ha». També ho veu així Roger de la Cruz, president del Ball de Diables; «no em sembla mala idea». Antoni Veciana, membre del Bou de Reus i del Ball de Dames i Vells, admet que no n'han fet una valoració conjunta en cap de les entitats, però els comentaris dels seus integrants segueixen la mateixa línia.

Com a Dames i Vells, que actuaran a la Palma, «ens sembla molt correcte i molt bé», explica. «Sempre actuem en llocs petits i amb la gent molt a sobre, ja entenem que és impossible; és un punt intermedi que està prou bé», comenta. Pel que fa al Carrer de la Festa, valora positivament que des de Cultura s'hagi optat per buscar alternatives que permetessin organitzar una actuació dels Elements Festius.

El Bou no forma part del Seguici Festiu, però surt diversos dies durant la Festa Major de Sant Pere. Una actuació que, enguany, podria acabar integrant-se a la de la carpa del Parc de la Festa. La proposta, en línies generals, considera que «va sorprendre, però no es veu molt descabellada, es veu força bé».

Pastorets i Gitanes organitzen els seus parlaments

Fora dels actes del programa de Sant Pere, el Ball de Pastorets va impulsar una versió presencial dels seus parlaments. «Va agafar la iniciativa el Ball de Pastorets per reivindicar el seu acte de parlaments», explica Albert Salas. Finalment també s'hi ha sumat el Ball de Gitanes, que s'havia plantejat fer els seus en versió telemàtica.

L'acte l'organitza la Coordinadora de Danses el 25 de juny a la tarda a la Palma, amb entrades gratuïtes però necessàries per controlar l'aforament. Pastorets i Gitanes, doncs, faran la seva actuació sencera, amb ballades i parlaments que repassaran l'actualitat política, social i cultural com és habitual.

Els Jardins de la Casa Rull plens de públic durant un concert vermut de la Banda de la Festa Major de Reus
Els concerts vermut, i altres actes musicals amb servei de barra o consumició, son la principal reticència del plantejament actual | Jordi Olària Gras

La carpa condiciona l'actuació dels elements de foc

Els caps de colla dels integrants del Ball de Diables s'han de reunir els pròxims dies per valorar la proposta i la manera com hi participaran. Com que es fa en un recinte tancat, però alhora estarà obert per garantir la ventilació constant, cal aclarir si poden fer servir material pirotècnic ordinari o es veuen obligats a tirar amb foc fred.

Aquesta possibilitat «no ens acaba de fer el pes», admet Roger de la Cruz, però prefereixen esperar les pròximes reunions abans de prendre un posicionament definitiu. Tot i això, hi ha altres balls que també es veuen afectats pels condicionants de la carpa. Per una banda, el Ball de Galeres, que haurà de fer servir les armes de fogueig que ja tenien a l'entitat. Per últim, també el Ball de Pere Joan Barceló, els Trabucaires, que en coordinació amb l'IMRC han d'estudiar la possibilitat de sortir i tirar.

La part festiva desperta reticències

Diversos integrants d'elements festius de la ciutat, i persones implicades o participants en la Festa Major en general, apunten que «l'oferta de festa serà trista, perquè seguiran sent concerts amb mascareta i asseguts sense moure'ns». Posen d'exemple les imatges vistes en altres municipis, com Lleida, on s'han organitzat actes festius amb més llibertat.

A Reus s'ha optat, fins ara, per no organitzar o permetre actes musicals amb servei de barra o de consumició. A la roda de premsa de presentació de l'esbós del programa de Sant Pere, el regidor de Cultura, Daniel Recasens, admetia que el Procicat no ho prohibeixi, però apuntava que és una qüestió complicada.

«Avui per avui és molt complex barrejar-ho i estem treballant en les possibilitats», va declarar. Entre els actes d'aquesta mena, els que tenen més pendents els habituals dels actes de Festa Major son els concerts vermut que, fins ara, s'organitzaven els dies 25, 26, 27 i 28 de juny als Jardins de la Casa Rull amb diferents grups els tres primers i la Banda de la Festa Major per tancar el cicle la vigília.