Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Endesa

Endesa reclama a l'Ajuntament de Reus el 50% del deute de les factures de les famílies vulnerables

La xifra ascendeix a un total de 268.619 euros, la meitat l'hauria de pagar l'Ajuntament | Endesa amenaça en tallar la llum a partir de l'1 d'octubre

La pobresa energètica és una de les grans preocupacions de la gent desfavorida | Cedida
 

 

Actualment, i segons informa el Diari Més,  a Reus hi ha un total de 338 famílies en situació de vulnerabilitat, cosa que els impedeix fer front al pagament de les factures de la llum. L'Ajuntament de Reus ha reconegut a aquestes famílies com a vulnerables, fet que impedeix a Endesa tallar-los el subministrament de llum. A més,  també hi ha 95 famílies que es beneficien del bo social, una ajuda als usuaris amb necessitats que suposa una reducció de fins al 40% en les seves tarifes ordinàries. 

Entre les 338 famílies vulnerables i les 95 que es beneficien del bo social,  Endesa té un deute de 268.619 euros a Reus. La companyia elèctrica va enviar una carta al consistori reusenc el passat 1 d'agost, on reclamava a l'Ajuntament que assumeixi el 50% d'aquesta xifra —és a dir, 134.309,5 euros— sinó, a partir de l'1 d'octubre amenacen en fer talls de llum a les persones que no han assumit aquest deute. 

Les administracions creuen que aquest ultimàtum no és legal

El conflicte jurídic sorgeix quan Endesa fa una interpretació de la llei que les administracions creuen que no és legal i amenaça en tallar el subministrament de llum. La Llei 24/2015, que és la que regula com afrontar la pobresa energètica, deia que el bo social —que és el mecanisme que permet a les administracions pagar les factures de les famílies vulnerables—  l’havien d’assumir les energètiques. 

Però l’Estat va portar aquesta llei al Constitucional i això ho va abolir. En aquesta línia, la llei va quedar poc o mal regulada i Endesa hi ha trobat un buit legal, però d’altra banda, les administracions defensen que, per poc regulada que quedi la llei, Endesa no pot fer aquest ultimàtum perquè no es pot tallar el subministrament a les famílies vulnerables. 

L'Ajuntament de Reus estudiarà, jurídicament, aquesta amenaça

Segons informa l'Ajuntament de Reus,  des del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies s'està estudiant jurídicament la carta amb l'objectiu d'assessorar i de donar suport a les diverses administracions locals que han rebut aquest avís.

Tant els ajuntaments com el Govern català estudiaran una resposta, això sí, sempre garantint els drets de les famílies més vulnerables d'acord amb la llei 24/2015 —que prohibeix tallar el subministrament a les llars vulnerables—. 

En declaracions al Diari Més, la regidora de Benestar Social, Montserrat Vilella, recorda que  les empreses subministradores no van signar els convenis que les administracions catalanes els van oferir per tal de gestionar aquestes situacions i que es van plantejar fa dos anys. La regidora també proposa al govern estatal, que és qui té les màximes competències en aquest àmbit, busqui un acord i dialogui entre els ajuntaments i les companyies elèctriques. 

Endesa amenaça en tallar el subministrament de la llum a les famílies vulnerables a partir de l'1 d'octubre   | TarragonaDigital.com

 

Una solució comuna entre els diversos ajuntaments catalans 

Reus no és l'única ciutat que ha rebut aquesta advertència per part d’Endesa, la companyia elèctrica també demana el 50% del deute a ciutats com al Vendrell, Lleida, Terrassa o Sabadell i també les amenaça en tallar-los la llum a partir de l’1 d’octubre. Enfront aquesta situació, els consistoris de Lleida, Terrassa i Sabadell  estarien buscant una solució comuna a la qual, Reus s'adheriria. 

De fet,  la setmana passada,  l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, va enviar una carta a la resta d’alcaldes i alcaldesses catalans convocant-los a una reunió el pròxim 5 de setembre per construir un front comú contra la reclamació que Endesa ha fet a les administracions públiques.

A la demarcació de Tarragona, Endesa també ha enviat la mateixa carta a 26 municipis més on la companyia té registrats a cinc o més clients en situació de vulnerabilitat, entre els quals es troba Tarragona, el Vendrell, Cambrils, Vila-seca, Constantí o Calafell. 

Mesures per fer front a la pobresa 

Des de la Regidoria de Benestar Social de l'Ajuntament de Reus, s'ha activat un nou servei d'auditories energètiques  en habitatges on viuen persones grans o amb discapacitat, amb problemes de mobilitat i en situació de pobresa energètica. D'altra banda, també ha engegat el projecte A-Porta, que aconsella als veïns  de 525 habitatges d'Horts de Miró sobre el consum d'energia. 

Destacar que, des de l'any 2017,  el Punt d'Assessorament Energètic de Reus ha realitzat unes 1.500 atencions. A més, des del mes de maig fins al 31 d'octubre, es pot demanar l'ajut per fer front a la pobresa energètica que ofereix l'Ajuntament. Una convocatòria dotada amb 70.000 euros i ampliable a 143.000 euros. 

Des de la Regidoria de Benestar Social, entre els mesos de novembre i desembre, es va informar, de manera personalitzada, a 446 famílies en situació de pobresa energètica  per tal de recorda'ls-hi que el termini per sol·licitar el nou bo social acabava el 31 de desembre. L’Ajuntament de Reus també posa a l’abast de la ciutadania el web de la Taula de la Pobresa Energètica de Tarragona i Reus, on es donen consells per estalviar energèticament  i on s’expliquen totes les actuacions que es fan en aquest àmbit.