El Cementiri General de Reus començarà a acollir, des d'aquests dies, l'enterrament de persones segons la tradició musulmana. Fins ara, expliquen des de la comunitat religiosa, el més habitual era que es repatriés el cos d'un difunt al seu país d'origen; ara, però, amb la situació de quarantena i amb aquesta possibilitat descartada, el recinte funerari reusenc acollirà les despulles de les persones musulmanes de la ciutat.
[predef]tarragona-digital-grup-583[/predef]
El ritual musulmà d'enterrament estableix que es renti el cos de la persona difunta amb aigua i sabó o perfums, i que posteriorment se l'enterri en un forat a terra —en el cas de casa nostra, dins d'un taüt—, no en un nínxol aixecat. Seguint les directrius aprovades a causa de la pandèmia de Covid-19, l'única part que podria quedar alterada és la de la neteja del cos en cas que la persona que hagi mort hagués donat positiu per coronavirus.
Els difunts musulmans es podran enterrar al cementiri de Reus
Mohamed Said Badoui, portaveu de l’Associació dels Musulmans de Reus i Comarca, explica que «la gent optava per l'opció de la repatriació al país d'origen, ara no es pot fer i s'havia de buscar una solució». El cas és que, fins ara, els musulmans de Reus que no optaven per la repatriació eren enterrats a València —és el cas més recent i va ser el lloc escollit per la família—, Saragossa o Barcelona.
En el cas de Saragossa, era obert, però actualment ha quedat reservat a les persones empadronades a la ciutat. A Barcelona, segons explica Said Badoui, el de Montjuïc és ple, i al de Collserola hi queda poc lloc. A Reus ja s'havia plantejat, i era una possibilitat que s'estava estudiant; «teníem la intenció que fos a poc a poc, però les circumstàncies amb les quals estem, hi hem tornat a parlar», relata.
Des de l'Ajuntament reusenc s'ha cregut convenient posar-ho en marxa i ja s'ha establert una mena concreta de tombes a terra perquè s'hi puguin enterrar els musulmans de Reus mentre duri la quarantena, però també aquells que així ho vulguin quan s'aixequin les mesures decretades amb l'estat d'alarma actual, encara que es pogués recuperar la possibilitat de la repatriació del cos.
Obrir el cementiri a tota la ciutadania
La regidora responsable de l'àmbit de la funerària és Montserrat Flores, que explica que quan va arribar-hi «em vaig plantejar la relació entre la ciutadania de Reus i el cementiri, i vam ser conscients que hi ha una part de la ciutadania, que en aquest cas és la comunitat musulmana, que és força nombrosa, i no l'està utilitzant».
Els seus integrants els van explicar que encara es troben en el procés d'immigració «en el qual encara hi ha més vincles amb els avantpassats que amb els successors, i solen optar per la repatriació». El que sí que es va voler fer és començar a preveure un canvi «perquè el dia que això arribi puguem tenir clar quina solució hi ha».
«També s'ha de tenir present, com expliquen, que tenen diversos conversos que no tenen cap país al qual ser repatriats; tots els musulmans de Reus en són ciutadans, però n'hi ha que no han sigut mai ciutadans de cap altre lloc», afegeix. Després d'analitzar les necessitats de la comunitat musulmana i els recursos del cementiri s'ha pogut trobar que «hi ha unes tombes concretes que s'ajusten força a allò que ells esperen d'un enterrament».