Pilar Flamenco ha estat escollida, fa tot just una setmana, secretària general de Podem Reus. Assumeix el càrrec amb l'objectiu que la formació, en coalició amb En Comú Reus, es presenti a unes eleccions municipals després d'haver-ho descartat farà quatre anys. Han començat per bastir una estructura interna suficient i necessària, i els queda, per endavant, mig any per tal de conformar les llistes electorals i començar-se a moure en un escenari on és complicat tenir presència quan es busca des de fora del plenari municipal.
Pilar Flamenco, com a nova secretària general de Podem Reus, assegura en aquesta entrevista a TarragonaDigital que el partit s'ha reactivat perquè les seves polítiques i, sobretot, la seva manera de fer política a un Ajuntament, són necessàries. Volen rebaixar la tensió i la presència, a l'esfera política municipal, de les topades provocades per qüestions de política nacional perquè, assegura, no se solucionaran des de l'Ajuntament, i mentrestant, en canvi, no es presta prou atenció a àmbits d'actuació que sí que són locals.
Secretària general de Podem i candidata a encapçalar la llista electoral
—No veniu d'una llarga militància política segons dieu, però vau decidir presentar-vos i heu estat escollida secretària general, per què us vau presentar?
—Ja no quan vaig decidir presentar-me, sinó quan vaig decidir fer un pas endavant fa quatre anys i anar a la primera reunió del cercle de Reus, quan es va constituir. En aquell moment vaig fer el pas perquè, anteriorment, treballava amb un sector, com és el dels malalts d'alzheimer, en què depens molt de les subvencions, de qui està governant; la inquietud política sempre l'he tingut, però per qüestions laborals sempre he tingut compromès el fet de poder-me vincular políticament.
L'auge del 15-M va coincidir amb una època en què, familiarment, el meu entorn va viure determinades situacions. Això em va fer dir «fins aquí, s'ha de fer alguna cosa, cal implicar-se i fer el pas». Va ser quan simultàniament va néixer Podem, i el que em va atraure és que era una eina per fer les coses d'una manera diferent. Partits polítics sempre n'hi ha hagut, jo he votat des dels 18 anys i he viscut la política des de la figura dels meus avis.
—Heu sortit escollida per unanimitat dels 57 vots emesos. Com valoreu tant l'acord com la participació?
—Joseba —Joseba Milena és el candidat que es disputava el càrrec amb Flamenco— és tan legal que, si ha exercit el vot, no ho ha fet per ell mateix. Estic contenta pel resultat; sí que, com que a través dels mitjans partia com a favorita, a la gent li pot costar més participar perquè ho dóna per fet. A més, participar no és difícil, però hi ha un procés de validació abans de poder-ho fer. Tot això fa que la participació acabi sent la que és.
—Us veurem de cap de llista a les eleccions municipals?
—Sí. Tenia clar que si feia el pas era perquè crec en el projecte que presentem, és un projecte treballat des de fa molt de temps i si feia el pas de presentar-me a la secretaria general i assumir el repte amb tot el que suposa de conciliació familiar i social, era per donar-ho tot. Hem de presentar un procés de primàries i sí que m'hi presentaré.
Podem i els Comuns de Reus a les eleccions municipals
—Com us veurem, a les eleccions, com a Podem, com a Comuns?
—A les eleccions, acomplint el mandat de l'assemblea, s'hi anirà sota una fórmula de coalició amb Catalunya en Comú, que aquí és En Comú Reus. Ara s'ha de negociar aquesta coalició, els que hàgim de formar part d'aquesta coalició i siguem de Podem Reus, haurem de passar unes primàries dins de Podem per després integrar-nos a les llistes de la coalició.
—Quin calendari teniu, per endavant?
—Ajustadíssim. Espero i desitjo que els processos de primàries per a les llistes siguin al gener, si pot ser el dia 1 millor que el 10, perquè llavors el procés es fa molt llarg, són gairebé dos mesos comptant la recollida d'avals, són processos que s'allarguen. Potser no tenim candidat de Podemos, i si tenim sort, fins a finals de febrer, i alhora s'ha d'anar negociant la coalició per concretar la llista conjunta.
—Fa quatre anys vau decidir no presentar-vos, què ha canviat d'aleshores fins ara?
—Fa quatre anys va ser el partit, Podemos a escala nacional, qui decideix que no ens presentàvem a les eleccions municipals perquè acabàvem de néixer i als municipis s'acabaven de formar els primers consells autonòmics i era tot molt recent. Havíem de tenir primer una organització estable i preparada per afrontar-ho amb les millors garanties.
Sí que és veritat que en alguns municipis es va intentar fer una agrupació d'electors, aquí a Reus, per exemple. Ens hi vam posar amb totes les bones ganes i la il·lusió del principi i de seguida ens vam adonar que no seria possible la idea que portàvem de crear un espai comú de confluència deixant de banda les sigles. Et crea una sensació de pena, penses 'potser seran quatre anys perduts en els quals no podrem fer res per a la ciutadania', però jo crec que en aquell moment va ser la millor decisió.
—I què ha canviat, en quatre anys?
—Projectes així els has de fer basant-te en la confiança de la gent amb qui els tiraràs endavant, i el que ens han donat aquests quatre anys és que l'assemblea ho ha decidit, però també que tenim la confiança necessària creada amb la resta de les forces germanes d'En Comú.
La política municipal de Podem Reus
—Quins cavalls de batalla agafareu, durant la campanya i, si entreu, durant el pròxim mandat?
—La campanya tenim molt clar que ha de reflectir molt clarament el que portarem al programa. La campanya estarà dirigida a tots els ciutadans de Reus, independentment de sensibilitats nacionals. Els problemes que tenim els veïns de Reus són els mateixos i és aquí on el municipalisme ha d'incidir i hem de ser capaços de traslladar aquest missatge a la gent, que nosaltres, pel que lluitarem és pels problemes de la gent, de tothom, dels que ens votin i dels que no ens votin.
Problemes de l'àmbit de l'educació, la sanitat, la participació, els feminismes..., les problemàtiques del dia a dia que té qualsevol persona des que s'aixeca del llit fins que se'n va a dormir, són les mateixes per a tothom. Centrar una campanya o una política municipal en una qüestió estrictament nacional només ens portarà a bloquejos, tant a la campanya com a l'àmbit institucional; i no hi entrarem, perquè això només fa que la política municipal no avanci.
—Dieu que no optareu per aquesta política, però hi haurà partits que sí que la portaran, quin paper hi jugareu?
—Això no vol dir que no tinguem un posicionament clar sobre a què donarem suport i a què no. Nosaltres tenim un posicionament clar en què no volem presos polítics, perquè respon a comportaments i actituds que van molt més enllà d'una qüestió independentista, respon a voler demostrar un posicionament de poder que, quan no es té políticament, s'exerceix judicialment. De la mateixa manera que tenim clar quin serà el nostre posicionament davant de partits que puguin sorgir i que tinguin comportaments xenòfobs i racistes i que no tenen cabuda ja no a les institucions, sinó que no haurien de tenir cabuda socialment.
La situació de l'Hospital vista des de Podem Reus
—Una de les qüestions que més pes ha tingut municipalment és l'Hospital, i seguim esperant que es constitueixi un consorci entre Generalitat i Ajuntament. És una solució que us satisfà, o que hi haguéssiu votat en contra?
—Crec que és una mesura que pot solucionar el greu problema que hi ha a l'Hospital, més que res perquè ja s'han provat altres solucions i hem vist com, any rere any, el problema es fa més gran. Quan el problema es fa encara més gran, supera l'àmbit municipal. Des de l'Ajuntament s'ha vist que no hi ha una solució factible per al problema. Quan s'ha vist que no hi ha solució des del municipalisme és arriscat entestar-se que la solució ha de sortir d'aquí.
Falta veure quin tipus de consorci es constitueix, a veure en quines condicions queden els treballadors i treballadores; en aquest tipus de processos s'ha d'estar vigilant amb tot el que comporta prendre una solució així, perquè pot ser la millor solució des del punt de vista econòmic, però no pot recaure sobre el sobreesforç que acumulen els treballadors i treballadores.
—Sospiteu que pot ser així?
—El problema de la gestió municipal a Reus és que es van formar tantes empreses municipals, que poder controlar una bona gestió d'un hòlding municipal, és complicat, perquè un hòlding es munta des del capitalisme per treure beneficis i evitar impostos. Per tant, no s'entén perquè es va escollir aquesta fórmula màgica per a fer política municipal per a la gent, quan els serveis han de ser municipals. Això ens ha portat a tenir un munt d'empreses amb un munt de càrrecs i consells d'administració que suposen uns sobrecostos tant laborals com a l'hora de gestionar-ho.
—Tornant a Podem, quin tipus de votant buscarà a les pròximes eleccions?
—Per a Podem, el seu votants han de ser les classes treballadores i populars d'aquest municipi. Al meu cap no entra que els ciutadans i ciutadanes de Reus, treballadors, petites empreses, autònoms... en aquests moments estiguin votant a Ciutadans o pugui votar-los. El nostre missatge ha de ser clar, per això sortirem amb un missatge clar i contundent sobre quines polítiques volem fer per a ells i per a elles, en què es veuran beneficiats, i sortirem d'aquestes lògiques que s'han creat i que apel·len més al sentimentalisme i als nacionalismes i que, al final, no posen un plat a la taula de la gent. El nostre votant és molt ampli i hem d'arribar a tots ells.