Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Alfonso Ruiz Ticnova

Ticnova, el grup empresarial de Reus que és líder estatal

Compta amb milers de botigues, treballadors directes i indirectes, i 120 milions d'euros de facturació

Ticnova
Façana de la seu central de Ticnova, a Reus | Àngel Ullate

 

A Reus hi ha la seu central d'un grup empresarial que és líder del seu sector a tot l'Estat. Es tracta de Ticnova, que ofereix productes i serveis informàtics al consumidor, però també a la petita i mitjana empresa. Nascuda de la fusió de dues companyies, ha anat expandint-se a força d'obrir botigues noves, però sobretot franquícies. Fa gairebé 40 anys que, el que avui és Ticnova, va començar a caminar.

Per parlar del recorregut fet aquestes quatre dècades, però també del que queda per endavant, TarragonaDigital  ha entrevistat Alfonso Ruiz, director de l'àrea de consum de Ticnova. El trobem a la seu central de la companyia, al polígon AgroReus, on va néixer Data Logic i on s'ha fet gran Ticnova. A l'hora concertada passem a una de les sales de la planta baixa decorada, igual que l'entrada, amb art electrònic.

Després de l'entrevista constatem que, en el seu cas, tot i els viatges laborals i les dimensions de l'empresa, la plantilla no el té per un estrany. Les bromes i comentaris dels companys i companyes de feina que passen mentre li fem les fotos posen so a un espai tranquil. Està decorat amb «si no la més gran, una de les més grans col·leccions d'art electrònic; com a grup som dels principals mecenes en aquest camp», ens aclareix.

Alfonso Ruiz Ticnova
Alfonso Ruiz, director de l'àrea de consum de Ticnova, a la seu central del grup empresarial | Àngel Ullate

Els orígens de Ticnova

—Què és Ticnova?

—Ticnova és una empresa que es dedica a la venda i servei de material informàtic, de hardware, tant a través de botigues pròpies com del model de franquícies. Actualment és el líder dins del sector de proximitat de botigues d'informàtica, i ve de la fusió de dues empreses.

—Per què s'arriba al punt de fusionar dues empreses?

—Vam començar quan gairebé no havia nascut —ironitza rient—. Data Logic, l'actual Ticnova on som ara, neix el 1985 com una empresa enfocada al servei de software —consisteix en el programari i el que en depèn dins d'un sistema informàtic— de petita i mitjana empresa. El 1990, l'actual soci compra l'empresa i té com a visió ser referent a l'àmbit nacional en la venda de hardware —és el maquinari, el conjunt d'elements físics d'un sistema informàtic—, no només de software, per mitjà d'un model de franquícies que, a Espanya, en aquella època tampoc es coneixia tant.

—I d'aquella visió, a liderar el mercat?

—Es fa l'expansió i s'aconsegueix ser líder en nombre de botigues a Espanya en el sector de la informàtica. Per una altra banda, en paral·lel, el 1994 neix a Alacant una companyia que es diu Sistac amb la mateixa idea, obrir botigues d'informàtica. Durant quinze anys van en paral·lel i són les dues empreses referents del sector de la informàtica de proximitat.

El 2008, després de reunions i de relacions fins i tot personals, es decideix unificar les empreses i crear el que avui en dia és el grup Ticnova, que és el grup més gran de botigues de proximitat, i enfortir-se com a líder de botigues d'informàtica d'aquest país, tan pròpies com amb franquícies.

La secció de productes de 'gaming' és el principal reclam de la botiga BEEP Box | Àngel Ullate

 

Consolidació i expansió de Ticnova

—Heu mantingut aquest model d'expansió a través, principalment, de franquícies?

—Sí, l'objectiu segueix sent obrir botigues noves i franquícies. Fa uns mesos que es va arribar a una aliança estratègica amb APP, una altra xarxa de botigues d'informàtica que hi havia a Espanya. Es buscava unificar tots els serveis de compra de producte i de logística; Ticnova arriba a comprar el 15 % de l'accionariat d'APP i, ara mateix, neix el grup més gran d'Espanya no només de botigues d'informàtica, sinó que jo diria que de qualsevol sector. Englobem gairebé mil botigues i estem presents a 600 poblacions. Quan es va fer la fusió de Sistac i Data Logic no només volíem ser-hi, sinó seguir creixent i ser referents.

—Dieu que compteu amb unes mil botigues, com es trasllada, això, en nombre de treballadors i facturació?

—El grup Ticnova, tant Ticnova com a societat com tots els associats i franquícies, estem parlant d'uns 120 milions d'euros de facturació. Pel que fa als llocs de feina, Ticnova en té uns 300 de directes i entre 1.500 o 2.000 més d'indirectes, que són els dels franquiciats.

—La seu central s'ha mantingut a Reus per pragmatisme o per romanticisme?

—Sí, la seu central és a Reus, primer per les instal·lacions que tenim, però també perquè a Constantí hi ha Ingram Micro, que és un dels majors proveïdors d'informàtica d'àmbit nacional i és un dels més importants d'Europa i del món. També tenim una aliança estratègica amb ells, ja ens va bé, estar aquí. També té la seva part de romanticisme, perquè Data Logic va néixer aquí i la idea és mantenir-se a Reus moltíssims anys.

 

 

El futur de Ticnova

—Heu explicat el model d'expansió, quin model de negoci del dia a dia teniu, a Ticnova?

—És una empresa molt enfocada al client final i no només buscant vendre hardware o oferint serveis, sinó intentant fer un assessorament i donar valor afegit a allò que avui en dia és no només comprar hardware, que seria la part 'online', la gent entra, compra un producte i llestos. Nosaltres fem un pas més, volem donar valor afegit, que la gent pugui veure el producte, el provi, rebi assessorament, i tot això a un preu que, possiblement, sigui el millor del mercat o, com a mínim, equiparat al mercat.

—En quin moment es troba Ticnova?

—Venim d'aquesta aliança estratègica amb APP i estem integrant els sistemes; s'ha creat aquest grup amb mil botigues i amb una intenció de projecció de futur de seguir enfortint aquest mercat de proximitat i ser una realitat dins del mercat. Som conscients que el món 'online' és aquí i ha arribat per quedar-se, però hi ha mercat per a tots, i nosaltres donem altres valors, que no es poden donar 'online', com provar el producte abans de comprar-lo o que et puguin assessorar.

L'assessorament en el món del 'gaming' és un dels nous mercats que ha obert el grup Ticnova | Àngel Ullate
 

—I de cara al futur, cap on ha d'anar o cap on vol anar, Ticnova?

—Sobretot cap a un servei, no només cap al consumidor, sinó a la PiME —Petita i Mitjana Empresa—, que és on possiblement hi hagi més demanda i més falta d'oferta ara mateix. Seguir atenent aquest client final o públic generalista, a més en poblacions petites on, possiblement, grans superfícies no hi arriben i on no hi ha cap altra botiga. I per una altra banda, donar un servei a la petita i mitjana empresa que té aquesta demanda de solucions no només de hardware, sinó de serveis.

El món evoluciona tant en aquest sector que tothom va una mica per darrere, ens costa anar avançant, quan has après alguna cosa, en surt una de nova; el nostre objectiu és poder traslladar aquestes últimes novetats al món professional i particular, poder explicar com et pot facilitar la vida, personal o professional, amb aquestes noves tecnologies, com ara són Amazon Alexa o Google Home, aquest tipus de coses amb les quals tothom va una mica perdut, l'Internet de les coses, que possiblement és cap on anem.