Mesa de les eleccions 10-N.

ERC i PSC mantenen les primeres posicions als barris de Reus tot i la davallada de vots

Junts per Catalunya és manté com a segona posició als barris Niloga, Sant Joan, El Pinar i els Poetes mentre que VOX irromp al col·legi electoral Rosa Sensat, corresponent als votants de Mas Abelló, Mas Pellicer i Mas Iglesias

ERC ha guanyat de nou les eleccions generals a la ciutat de Reus, seguit de ben a prop del PSC.  Els dos partits mantenen les primeres posicions als barris de la capital del Baix Camp encara que han perdut força respecte als comicis del 28 d’abril. Els independentistes han passat de 12.847 a 10.844 vots, el que representa una davallada del 24,07% al 22,19%. Per la seva part, els socialistes han baixat dels 12.057 als 10.111 vots. La xifra representa baixar del 22,59% al 20,69% actual.

La formació encapçalada per Noemí Llauradó a la ciutat de Reus ha estat primera força en vuit dels tretze col·legis electorals de Reus. Concretament ERC Reus ha guanyat als barris Horts de Miró i Jardins de Reus, corresponents a l’Escola Rubio i Ors; al Niloga, Sant Joan i El Pinar -Escola Joan Rebull-, el barri dels Poetes i l’entorn del Mercat Central -Prat de la Riba-, els barris Immaculada, l’Escorxador, Mare Molas i el Carme -General Prim, Misericòrdia i Institut Baix Camp-, el casc antic i Xalets Quintana -Pompeu Fabra- i el barri Gaudí, que vota a l’Escola Ciutat de Reus.

Tot i aconseguir la victòria, els republicans han baixat en percentatge de vot en tots aquests col·legis. La caiguda més important ha estat al barri dels Poetes i a l’entorn del Mercat Central -Escola Prat de la Riba- on s’ha patit una davallada del 21,14%, col·legi on partits com el PP i VOX han viscut increments del 30% i 41% respectivament.

Sobres de les eleccions 10-N.
Imatge dels sobre de les eleccions generals del 10 de novembre del 2019 | Laia Solanellas

Per una altra banda, el PSC ha aconseguit ser primera força en cinc col·legis electorals de la ciutat de Reus. Els socialistes lideren els vots dels barris Mas Abelló i Mas Iglesias -Rosa Sensat-, el Carrilet -Salvador Vila-seca-, el Fortuny, Juroca i Montserrat -Pavelló Olímpic Municipal-, Sol-i-Vista, Gaudí i Pelai, que voten a l’Escola Cèlia Artiga, i als barris Mas Vilanova, Monestirs i Pastoreta que voten a l’Escola Teresa Miquel i Pàmies

En aquests dos darrers col·legis electorals -Cèlia Artiga i Teresa Miquel i Pàmies- la caiguda socialista ha estat menor i no arriba al 9% i 12% respectivament. Això sí, on ha perdut més vots el PSC ha estat al barri Niloga, Sant Joan i el Pinar, corresponent a col·legi Joan Rebull amb una davallada del 21,13%.

Mapa amb la segona força de cada col·legi electoral de Reus, de color vermell PSC, groc ERC, rosa JxCat i verd VOX
Mapa amb la segona força de cada col·legi electoral de Reus, de color vermell PSC, groc ERC, rosa JxCat i verd VOX | Eleccions.reus.cat
 

Junts per Catalunya recupera forces als barris Niloga, Sant Joan, El Pinar i els Poetes

El podi de les eleccions generals a la ciutat de Reus el completa Junts per Catalunya. El partit que ha liderat Ferran Bel a la demarcació de Tarragona ha passat de la quarta a la tercera posició a la ciutat amb 6274 vots, és a dir, un 12,84% del total de vots. Això representa una millora respecte les eleccions del 28 d’abril on Junts per Catalunya va aconseguir 6.034 vots i un 11’31% de representació.

Tal com va passar el passat mes d’abril, JxCat manté la segona posició als barris Niloga, Sant Joan i el Pinar -Escola Joan Rebull- i al barri dels Poetes i l’entorn del Mercat Central -Prat de la Riba-. Més enllà d’aquests col·legis, el partit liderat per Carles Pellicer a la ciutat de Reus ha viscut una important crescuda a la zona del barri Gaudí, Sol-i-Vista i Pelai amb crescudes del 10,75% (CEIP Ciutat de Reus) i 17,81% (Cèlia Artiga).

Tot i tractar-se de comicis diferents, cal destacar que Junts per Catalunya va guanyar les eleccions municipals del passat mes de maig en vuit col·legis electorals imposant-se a la zona centre i nord-est de la ciutat. Ara, en uns comicis generals, JxCat només aconsegueix la segona posició en dos d’aquests col·legis. 

Eleccions 10-N.
Imatge d'un col·legi electoral de Reus | Laia Solanellas

VOX irromp amb força als barris Mas Abelló, Mas Pellicer i Mas Iglesias

Entre els colors del PSC, ERC i JxCAT destaca el verd de VOX, que ha aconseguit ser segona força al col·legi electoral Rosa Sensat. En aquesta escola voten els habitants dels barris Mas Abelló, Mas Pellicer i Mas Iglesias. En aquests barris, la formació ultra dreta ha passat d’un 8,10% a un 16,33% de representació, el que significa passar de 300 a 550 vots. Tot i això, ERC menja els talons a VOX ja que té tan sols 6 vots menys.

VOX també ha aconseguit una  important representació de vots als barris Fortuny, Juroca i Montserrat -Pavelló Olímpic Municipal 13,22% 591 vots- Gaudí, Sol-i-Vista i Pelai -Cèlia Artiga 10,28% 99 vots i Ciutat de Reus 11,80% i 270 vots-.

Pel que fa a les dades globals, VOX ha estat cinquena força a la ciutat de Reus amb 4.489 vots aconseguint un 9,19% de representació. El 28 d’abril va tenir 3.000 vots, el que significa un 5,62% i un augment d’un 49,63% entre els dos comicis.

  

En Comú Podem es queda pràcticament igual

En Comú Podem, en quarta plaça a Reus, ha obtingut 5.561 vots, quedant-se pràcticament igual que a la primera, a l’entorn de l11% de vots. Els barris on ha aconseguit més vots la formació lila ha estat al Mas Abelló, Mas Pellicer i Mas Iglesias -Escola Rosa Sensat 13,89% i 468 vots- i als barris Horts de Miró i Jardins de Reus, corresponents a l’Escola Rubio i Ors 13,22% i 796 vots, situats tots ells a la zona est de la ciutat.

Mesa de les eleccions 10-N.
Imatge d'una mesa de les eleccions del 10 de novembre a Reus | Laia Solanellas

PP creix i Ciutadans s’enfonsa en tots els barris

El Partit Popular i Ciutadans han viscut dinàmiques diferents en aquestes eleccions, seguint la tònica general de les poblacions. En tots els barris de Reus els populars han augmentat el nombre de vots mentre que els taronges s’han enfonsat. El PP ha obtingut el major número de vots als barris Fortuny, Juroca i Montserrat -Pavelló Olímpic Municipal 9,91% i 443 vots-, als Barris Mas Vilanova, Monestirs i Pastoreta -Escola Teresa Miquel i Pàmies 9,22% i 468 vots- i al Carrilet -Institut Salvador Vila-seca 9,28% i 351 vots-.

En dades globals, el PP ha aconseguit 4.110 vots i un 8,41% de representació, més que a l’abril quan van assolir 2.972 vots i un 5,57%. Això representa un augment del 38,29%.

Pel que fa a Ciutadans, la davallada a Reus ha estat d’un 57,91% passant del 7657 vots i 14,35% de representació a 3.223 vots i 6,60%. La formació taronja té la seva major representació als barris Fortuny, Juroca i Montserrat -Pavelló Olímpic Municipal 9,37% i 419 vots- mentre que on ha perdut més votants ha estat al barri dels Poetes i a l’entorn del Mercat Central -Escola Prat de la Riba 3,85% i 132 vots-, amb una caiguda del 61,29%.

Eleccions 10-N.
Imatge d'un col·legi electoral de Reus | Laia Solanellas

Els barris del centre aposten per la CUP

Finalment, la CUP ha obtingut 2.891 vots i un 5,92% a Reus en aquestes eleccions generals. La formació anti capitalista ha obtingut el major número de representació als barris del centre com ara els Poetes, entorn Mercat Central, casc antic i d’altres zones com els Xalets Quintana, Niloga, Sant Joan i el Pinar. En canvi, en altres indrets de la ciutat com la zona sud la representació és mínima amb un 3%.