Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Una classe de primària de l'escola Rubió i Ors de Reus tocant el violí

L'escola Rubió i Ors de Reus farà de les arts l'eix educatiu de l'escola

De la mà del Centre de Lectura s'integren al programa Magnet

L'escola Rubió i Ors de Reus se suma al projecte Magnet. Com ja va fer el col·legi Marià Fortuny l'any 2019, el centre del barri Horts de Miró s'ha integrat en aquesta filosofia metodològica. En el seu cas la desenvoluparan a través de les arts.

La directora del centre, Noelia Moliner, ha recordat que ja compten amb projectes educatius en aquesta línia, com el tocacorda, per l'aprenentatge de violí. En el seu cas, per tant, és que les arts «tracin l'accés a tots els aprenentatges». A la pràctica suposa integrar matèries com les llengües, les matemàtiques, la història o les naturals en el món artístic.

Per desenvolupar el programa Magnet s'han associat amb el Centre de Lectura. Moliner explica que la idea «és que des del Centre de Lectura facin l'acompanyament i l'assessorament per poder enriquir accions i projectes que duem a terme a l'escola». 

Tres agents de la ciutat implicats

El Centre de Lectura posarà a disposició de l'escola els seus professionals i les seccions. Noelia Moliner, consideren que «com a escola arrelada al barri i a la ciutat no se'ns acudeix millor soci que ens pugui acompanyar en aquesta visió de centre». A través d'aquest programa l'escola vol «teixir i establir lligams per adquirir aprenentatges a través de les arts».

La secretària general del Centre de Lectura, Empar Pont, ha assegurat que per l'entitat és un orgull formar-ne part. «Fa molts anys que hi ha una aposta molt clara per l'educació» a l'ateneu. Ha recordat, de fet, que «va ser l'objectiu principal de la seva fundació».

Des de l'escola es vol que el Centre els transmeti «la seva professionalitat perquè, com a docents, ens enriquim i ho projectem a les nostres aules», detalla Moliner. Pont afegeix que la voluntat és crear equips de treball mixtos entre totes dues institucions. 

Carles Pellicer, alcalde de Reus, ha volgut donar simbolisme a l'escenari de la presentació del programa Magnet. S'ha fet a un dels patis de l'escola, un espai «on cadascú explica les seves vivències, on hi ha moments d'experiència i de generar aliances». «És on es riu, on es plora, on es viu; en definitiva on es fa escola, s'agermanen els uns amb els altres i es configura l'experiència de vida», ha sentenciat el batlle.

Foto de família dels agents implicats en el programa Magnet a l'escola Rubió i Ors de Reus
L'aplicació del programa Magnet compta amb la implicació de multitud d'agents | Jordi Olària Gras

El programa vol servir de reclam per l'excel·lència educativa

La impulsora del programa Magnet és la Fundació Jaume Bofill. El seu director, Ismael Palacín, ha explicat que es tracta d'un model dels Estats Units «que es basa en un compromís que no es pot fer a tot arreu». Cal que es compleixin quatre requisits perquè s'aprovi la integració d'una escola.

Per una banda cal «que una institució excel·lent que s'hi comprometi en el sentit científic, tecnològic, artístic i cultural», en aquest cas, el Centre de Lectura. També cal que al centre educatiu «hi hagi un centre amb un equip compromès capaç de liderar un canvi a curt termini». La tercera condició és que hi hagi un compromís institucional per part de l'Ajuntament i la Generalitat.

Per últim, «que hi hagi no només un repte d'excel·lència, sinó un repte d'equitat». Així ho ha resumit Palacín, que en un to més informal ha considerat «admirable que l'equip d'un centre aposti per complicar-se molt la vida». Amb tot, el que es vol és que l'aplicació del programa Magnet a l'escola Rubió i Ors es vol fer servir d'exemple per atraure altres centres educatius.

Preparar els alumnes «pel món que es trobaran»

Per part de la Generalitat ha donat suport al programa el director general d'innovació, recerca i cultura digital del departament d'Educació, Joan Cuevas. Considera que el Magnet és especialment valuós per preparar els alumnes actuals «pel món que es trobaran» quan acabin la seva etapa educativa.

«Es trobaran un món molt pressionat per la crisi climàtica i per molts moviments migratoris i desigualtats», ha apuntat. També «un mercat laboral que està destruint molts llocs de feina rutinaris i els que crea són molt creatius i enfocats a la resolució de problemes». Per últim, es trobaran «molts reptes democràtics».

Tot plegat, considera Cuevas, «poden semblar amenaces, però si ho enfoquem bé educativament, li podem donar la volta». És per això que, segons ha afirmat, la Generalitat voldria estendre la filosofia del programa Magnet a tot el sistema educatiu.