Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
La venedora d'anissos

Una escultura de la 'Venedora d'anissos' completarà la reforma del passeig de la Boca de la Mina

L'Ajuntament de Reus li ha encarregat a l'artista reusenca Mercè Bessó

La reforma del passeig de la Boca de la Mina es completarà amb una escultura figurativa de la 'Venedora d'anissos'. L'Ajuntament de Reus ho ha encarregat a l'artista reusenca Mercè Bessó. 

L'obra serà de tall figuratiu, inspirada en fotografies de les venedores d'anissos que entre els segles XIX i XX s'instal·laven a la Boca de la Mina. L'escultura estarà modelada amb fang i, finalment, fosa en bronze. 

La 'Venedora d'anissos'

La 'Venedora d'anissos' és un personatge  vinculat a la història de la Boca de la Mina. Aquesta era una pràctica habitual durant el segle XIX i de bona part del XX. S'hi anava en sortides familiars, els caps de setmana o bé en dies de festa. 

Per això hi tenia importància la presència de la venedora d'anissos i dolços. A més, era una senyora d'edat i pobre. Necessitaven un permís de l'Ajuntament per fer la seva feina en aquest lloc de la ciutat.

Anar a la font i consumir anissos —que han estat, de sempre, el dolç que ha acompanyat els refrescs de festa— o bé els bolados —massa de sucre sòlida i lleugera, que es desfeia en aigua per fer-la dolça i refrescant— era un costum generalitzat.

A mitjans del segle XIX hi havia, simultàniament, diverses venedores d’anissos que s’hi estaven durant tot l’any i que podien instal·lar les seves taules a tocar.

Se'n coneixen algunes, com la Maria Sans, que hi era des del 1827 i que el 1871 es considerava una de les més antigues; o l’Antònia Roger, que el 1871 ja era molt velleta i hi portava molts anys —«prestant un veritable servei al públic», concreten els documents—; i Francesca Juanpere, també esmentada el 1871. Aquest any també es va parlar de fer-hi una caseta per dedicar-la a la venda de dolços.