La venedora d'anissos

Una escultura de la 'Venedora d'anissos' completarà la reforma del passeig de la Boca de la Mina

L'Ajuntament de Reus li ha encarregat a l'artista reusenca Mercè Bessó

La reforma del passeig de la Boca de la Mina es completarà amb una escultura figurativa de la 'Venedora d'anissos'. L'Ajuntament de Reus ho ha encarregat a l'artista reusenca Mercè Bessó. 

L'obra serà de tall figuratiu, inspirada en fotografies de les venedores d'anissos que entre els segles XIX i XX s'instal·laven a la Boca de la Mina. L'escultura estarà modelada amb fang i, finalment, fosa en bronze. 

La 'Venedora d'anissos'

La 'Venedora d'anissos' és un personatge  vinculat a la història de la Boca de la Mina. Aquesta era una pràctica habitual durant el segle XIX i de bona part del XX. S'hi anava en sortides familiars, els caps de setmana o bé en dies de festa. 

Per això hi tenia importància la presència de la venedora d'anissos i dolços. A més, era una senyora d'edat i pobre. Necessitaven un permís de l'Ajuntament per fer la seva feina en aquest lloc de la ciutat.

Anar a la font i consumir anissos —que han estat, de sempre, el dolç que ha acompanyat els refrescs de festa— o bé els bolados —massa de sucre sòlida i lleugera, que es desfeia en aigua per fer-la dolça i refrescant— era un costum generalitzat.

A mitjans del segle XIX hi havia, simultàniament, diverses venedores d’anissos que s’hi estaven durant tot l’any i que podien instal·lar les seves taules a tocar.

Se'n coneixen algunes, com la Maria Sans, que hi era des del 1827 i que el 1871 es considerava una de les més antigues; o l’Antònia Roger, que el 1871 ja era molt velleta i hi portava molts anys —«prestant un veritable servei al públic», concreten els documents—; i Francesca Juanpere, també esmentada el 1871. Aquest any també es va parlar de fer-hi una caseta per dedicar-la a la venda de dolços.