Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un voluntari aboca una caixa de cols en un remolc, amb un camp de conreu al fons on altres voluntaris en cullen

Les espigolades reforcen l'aprofitament alimentari de Reus en un any especialment necessari

La Fundació Espigoladors s'integra a la xarxa d'aprofitament d'aliments

La Fundació Espigoladors ha aportat, entre maig i desembre del 2020, més de 30 tones de fruita i verdura a la xarxa d'aprofitament d'aliments de Reus, que precisament enguany s'ha hagut de reforçar per pal·liar els efectes de la pandèmia i les restriccions associades. Es tracta d'una col·laboració que es vol mantenir per completar una part de la cadena que fins ara quedava més coixa.

[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]

Les espigolades consisteixen a anar a collir o recollir fruita i verdura que als pagesos els queda als camps després d'haver fet la collita principal. El motiu per recollir aquestes fruites i verdures sol ser que no compleixen els «estàndards visuals o estètics de mercat», com ara quan són massa petites o massa grosses o quan tenen taques.

Entre els mesos de maig i desembre de l'any passat, 268 voluntaris van participar en les 36 espigolades que es van fer al voltant de Reus i que van nodrir el programa Gestió Alimentària amb 30.306 quilos de fruita i verdura ecològiques valorats en 23.816 euros.

La col·laboració segueix enguany i ja s'han fet set espigolades amb una vuitantena de voluntaris i al voltant d'uns 10.000 quilos de menjar recollit. La majoria d'aquestes espigolades s'han fet a les parades que la cooperativa Artesa de Segre té a Cambrils. La mitjana és d'una o dues a la setmana per a les quals se segueixen buscant voluntaris.

Les persones interessades poden inscriure's a través del web, tot i que a causa de la pandèmia de Covid-19 i les restriccions decretades, cal complir requisits com poder arribar al camp de manera autònoma o portar mascareta.

Una voluntària cull una col d'un camp de conreu, amb altres voluntaris al fons
Aquest dijous passat es va fer una espigolada als camps que la cooperativa Artesa de Segre té a Cambrils | Àngel Ullate

Les espigolades completen la xarxa reusenca d'aprofitament d'aliments

Montserrat Vilella, regidora de Benestar Social, defineix la funció de la Fundació Espigoladors com a «complementària». Tenen el coneixement i el tracte directe amb els pagesos que facilita anar-los a recollir les fruites i verdures quan els productors han acabat la collita principal.

«Ens faltava aquesta primera baula de la cadena del malbaratament alimentari», que és la que ara treballa la fundació. Matisa, això sí, que «ja tenim uns pagesos, els germans Crusells, que sempre ens han fet donacions», una aportació que es vol generalitzar amb les espigolades.

Espigoladors treballa des de fa set anys, i ara ja cobreix diverses comarques de Catalunya. La diferència en el cas concret de Reus, segons explica Vilella, «ells treballaven a llocs on no hi havia un programa com el de Gestió Alimentària, amb tota la logística en marxa».

El que s'ha fet, per tant, és adaptar la manera de fer dels espigoladors amb les dinàmiques de la xarxa reusenca. A la pràctica això implica que el Taller Baix Camp s'encarregui de recollir les espigolades. Quan s'han recollit les fruites i verdures es classifiquen i es distribueixen en dues direccions.

Per una banda, a les parròquies i als altres espais on es reparteixen carmanyoles per a les famílies vulnerables. Una part d'aquestes fruites i verdures acaben als lots setmanals o quinzenals de menjar que es reparteixen a les famílies necessitades. Una altra part es porta al menjador social, on es fan servir per elaborar els menús diaris que s'hi ofereixen.

Mitja dotzena de persones, amb peto verd collint cols d'un camp de conreu
Centenars de voluntaris participen en espigolades com aquestes | Àngel Ullate

De l'aprofitament d'aliments a la inclusió social

La Fundació Espigoladors neix al Baix Llobregat l'any 2014, i des de llavors han anat incrementant la seva activitat i han obert una línia d'inclusió laboral per convertir en melmelades i altres productes la petita part de fruites i verdures que segueixen sense poder-se aprofitar per menjar directament.

Una de les seves línies de treball són les espigolades, tot i que també reben donacions de supermercats i altres distribuïdors amb el mateix criteri: el d'aprofitar allò que es pot menjar, però que no compleix els estàndards de mercat. Després d'una primera expansió cap al nord del Maresme i la Selva, han començat a treballar també al Camp de Tarragona i a les Terres de l'Ebre, on segueixen oberts a rebre nous voluntaris per anar incrementant el volum d'espigolades.

Un dels gestors d'aquest voluntariat és Manuel Movilla, que explica que «hem pujat força, els últims mesos estem fent vint espigolades al mes per tot Catalunya».  Aquest bagatge i aquesta activitat és la que s'ha volgut aprofitar per a la xarxa d'aprofitament d'aliments reusenca.

Vilella exposa que «aprofitant el coneixement i el saber fer de la Fundació Espigoladors, en lloc de fer nosaltres el mateix, fem una col·laboració en la qual ells ens aporten el coneixement que no tenim i nosaltres cobrim les despeses». Uns costos que, des del mes de maig fins al desembre han suposat uns 12.100 euros adjudicats a través d'un contracte menor.