Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Daniel Rubio assenyala un mesurador de mostra que Anna Ripoll instal·la temporalment en un fanal de la plaça del Mercadal de Reus

Un estudi de la qualitat de l'aire mesurarà el diòxid de nitrogen a la ciutat de Reus

Durant quatre setmanes s'instal·laran 25 mesuradors repartits per la ciutat | El principal emissor de diòxid de nitrogen és el trànsit de vehicles

Reus sabrà, d'aquí a un mes, la qualitat del seu aire. Aquesta és la idea principal de l'estudi que s'ha posat en marxa aquest dimecres i que durarà quatre setmanes. A 25 punts de la ciutat s'instal·laran mesuradors de diòxid de nitrogen, una contaminació que respon, principalment, al trànsit de vehicles.

El pressupost de l'estudi és d'uns 6.200 euros i s'ha adjudicat a la consultora 4sfera Innova. Els resultats permetran tenir una idea prou clara, segons s'ha exposat, de la qualitat de l'aire local. Anna Ripoll, responsable del projecte, aclareix que «no és una mesura de referència» d'àmbit europeu, però sí que és «indicativa».

El motiu és que se segueix un sistema diferent del que estableix la Unió Europea. La funció de l'estudi, per tant, és tenir una fotografia de l'estat actual de la ciutat, mentre que a l'àmbit europeu es fan servir mitjanes anuals.

Sí que es podran comparar els resultats obtinguts amb els barems establerts per Europa. Tot i això, «no té una validesa legal, no es pot dir que un punt no compleix la normativa». Serveix, per tant, com una referència puntual, mentre que el seguiment anual es fa des de les estacions de la Generalitat, una de les quals, a Reus.

Tot i això, «sí que pots tenir una idea bastant fidel segons el resultat del mesurador» ha aclarit Anna Ripoll. El regidor de Medi Ambient, Daniel Rubio, ha emmarcat aquesta iniciativa en el desplegament de l'Agenda 2030 en matèria mediambiental. Resumeix que l'estudi servirà per «mesurar la qualitat de l'aire de la ciutat de Reus».

Dos tubs petits de plàstic amb una membrana a la part superior lligats a un fanal de la plaça del Mercadal
Per ensenyar com són els mesuradors se n'ha instal·lat momentàniament un de mostra a la plaça del Mercadal | Jordi Olària Gras

S'instal·laran 25 mesuradors de diòxid de nitrogen repartits per Reus

En concret s'analitzaran els nivells de diòxid de nitrogen, emès principalment pel trànsit rodat. «Ens fixem com una de les fites la millora de la qualitat de l'aire i les accions que hem de fer per reduir la contaminació atmosfèrica», aclareix. «Busquem que hi hagi un mapa real dels graus d'incidència en diferents tipus de via», afegeix.

Els 25 punts escollits contemplen carrers i espais per a vianants i també altres vies amb una alta afluència de vehicles. D'aquesta manera es vol tenir «una fotografia tan real com sigui possible». A més, Rubio subratlla que s'ha decidit impulsar ara aquest estudi coincidint amb la represa de la normalitat quotidiana.

Quan es tinguin els resultats s'estudiarà les mesures a emprendre per millorar la qualitat de l'aire. El canvi d'hàbits que es planteja va encaminat a reduir l'ús del vehicle privat i incentivar l'ús del transport públic, de la bicicleta i d'altres sistemes de mobilitat elèctrics. L'estudi durarà quatre setmanes segons ha detallat Anna Ripoll.

Es farà a través de captadors passius, uns mesuradors que no requereixen cap font d'alimentació. Es tracta de dos tubs amb una membrana que absorbeix el diòxid de nitrogen. D'aquesta manera es podran deixar instal·lats i recollir-los al cap de quatre setmanes per comprovar la quantitat de NO2 que s'hi ha acumulat.

La situació ideal seria col·locar-los a una altura similar a la de les persones. D'aquesta manera es tindria un resultat més ajustat sobre el volum de diòxid de nitrogen que es respira. Tot i això, per evitar que els tubs siguin víctimes del vandalisme, s'instal·laran a dos metres i mig d'alçada.

Fa més d'un any i mig, el gener del 2020, el mateix Daniel Rubio demanava, arran de l'explosió d'Iqoxe, que s'ampliés la cobertura de l'estació de la Generalitat. En aquell moment reclamava que s'estudiessin més partícules, com les de clor en concret. El regidor admet que, tot i que s'ha estat treballant, no s'han pogut fer avenços en aquest sentit.

Ha exposat que la pandèmia va aturar completament qualsevol projecte en aquest sentit. De fet, l'impuls d'aquest estudi de la qualitat de l'aire ve com una iniciativa pròpia. «Aquesta iniciativa ja la teníem prevista perquè vèiem que alguna d'aquestes vies no s'estava engegant», apunta.

No descarta que els resultats que s'obtinguin d'aquí a quatre setmanes puguin servir per accelerar altres línies de treball. Ampliar la capacitat de l'estació de la Generalitat n'és una, però no l'única. Rubio planteja que es pot estudiar repetir estudis com l'actual o, fins i tot, plantejar-se adquirir equipaments propis.