Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Dibuixos i pintures de l'exposició Façanes, exposats a Cal Massó de Reus

Les façanes de Reus, plasmades per artistes, omplen Cal Massó

El col·lectiu 'Urban Sketchers' hi exposa les seves obres

Les façanes de Reus, vistes i dibuixades per diferents artistes, prenen Cal Massó fins al 19 de novembre. El col·lectiu USK Reus hi exposa els seus treballs fets amb un ampli ventall de tècniques artístiques. El moviment Urban Sketching — esbós urbà— local fa anys que s'ha consolidat, i que aplega, periòdicament, desenes de persones.

Solen fer dues trobades per setmana, els dijous i els dissabtes, i queden per dibuixar o pintar algun racó de la ciutat durant un parell d'hores. D'aquesta afició es nodreix l'exposició Façanes, que es pot visitar de dimarts a dissabte entre les cinc de la tarda i les vuit del vespre. La mostra serveix, alhora, d'homenatge pòstum a Josep Maria Mas, que va ser membre del col·lectiu.

A Cal Massó s'han distribuït els dibuixos i pintures en tres àrees, corresponents a les façanes de les zones est, nord i sud de Reus. Hi ha un quart espai, d'homenatge a Josep Maria Mas, amb un recull d'esbossos seus. A l'exposició es poden veure unes 300 obres d'una trentena de membres del col·lectiu.

Passejar per l'exposició és fer un recorregut per Reus, sense sortir en cap moment de la sala de Cal Massó. La distribució dels treballs permet perdre's pels carrers de la ciutat, identificant cadascun dels esbossos i cadascuna de les pintures que hi ha.

Un altre dels al·licients de la mostra és veure la varietat de tècniques que s'han fet servir, des del dibuix a l'aquarel·la. I com, aquesta varietat, permet copsar la diferència d'estils entre un artista i l'altre, i com això acaba implicant que, una mateixa façana, es pugui plasmar al paper de maneres diferents.

Els esbossos urbans s'han convertit en un moviment d'abast mundial, amb força consolidació a Catalunya. Se n'han fet trobades que han aplegat centenars de participants, l'última de les quals, aquest passat mes de maig a Girona. Per als membres de col·lectius com l'USK Reus, la seva implicació va més enllà del dibuix o la pintura.

També els crida el fet de fer-ho en grup, compartint experiències, coneixements i perspectives. Fins i tot com a catalogació i reivindicació del patrimoni d'una ciutat.