Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

La PAH de Reus carrega contra l'Ajuntament per la situació d'una parella amb set fills menors

La PAH assegura que l'Ajuntament es desentén del cas | Fonts municipals neguen les acusacions de la Plataforma

Carrer de Sant Vicenç de Reus, on viu la família
Carrer de Sant Vicenç de Reus, on viu la família | Google Maps

 

La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca de Reus i el Baix Camp denuncia  la situació d'una parella amb set fills menors d'edat i en condicions de vulnerabilitat social. Expliquen que viuen al carrer de Sant Vicenç, i que es tracta d'una parella a l'atur amb set fills, tots menors d'edat, a càrrec seu, que no compten amb un habitatge en condicions per viure-hi. El cas és que actualment es troben ocupant un pis, des de fa set anys, que des de la Plataforma asseguren que no compta amb les garanties mínimes per habitar-lo.

[predef]reus-144[/predef]

A Twitter han explicat, adjuntant fotografies i vídeos, que part del sostre del lavabo va caure un dia en què la mare banyava les filles, i que va prendre mal al braç per evitar que les nenes resultessin ferides. Asseguren que, quan plou, la família es veu obligada a dormir al replà perquè el pis s'inunda, i denuncien que l'Ajuntament de Reus no es fa càrrec de la situació ni planteja ajudes per als nou membres de la família.

Part del sostre del domicili, segons ha publicat la PAH a twitter
Part del sostre del domicili, segons ha publicat la PAH a twitter | Twitter PAH Reus Baix Camp

 

L'Ajuntament nega les acusacions

Fonts municipals han explicat a TarragonaDigital  que els tècnics municipals van revisar l'edifici i que la seva estructura no perilla, però que és possible que hi hagi elements interns que calgui arreglar. Neguen que, tal com afirma la PAH, es digués a la família que no hi havia cap perill que caigués res, sinó que l'estructura de l'edifici no corria perill. Apunten, però, que es tracta d'una propietat privada i que, per tant, els arranjaments que puguin ser necessaris corresponen al propietari de l'habitatge. 

La PAH també ha denunciat a la xarxa social que des del consistori reusenc es nega la targeta de Serveis Socials que permet recollir aliments de la xarxa pública i d'entitats del tercer sector de la ciutat. Des de l'Ajuntament es nega, i s'afirma que «la targeta d'aliments no s'ha demanat, per això no la tenen». Admeten que Serveis Socials de l'Ajuntament està al corrent de la situació familiar, i afegeixen que se'ls va oferir traslladar-se temporalment a una pensió de la ciutat fins que es trobés una solució.

Segons la PAH, la política de l'Ajuntament de Reus de derivar famílies vulnerables als establiments hotelers de la ciutat «no és la solució, la solució són els lloguers socials». Reclamen que es facin polítiques efectives perquè els pisos en mans d'entitats bancàries es posin a disposició de l'emergència habitacional de Reus. Des del consistori s'explica que el protocol vigent estableix el trasllat provisional a una pensió en casos d'emergència.

La maqueta del Centre Social El Roser durant la roda de premsa de presentació
La maqueta del Centre Social El Roser durant la roda de premsa de presentació | Jordi Olària

 

El protocol actual, a l'espera del Centre Social El Roser

El protocol, de fet, és el següent. Quan una família alerta a Serveis Socials o truca al 112 per informar que no té on viure o on fer-ho en condicions, se la reubica a una pensió mentre es troba una solució, un període que pot ser d'alguns dies, o de setmanes o mesos. Segons la PAH, de fet, a la mateixa pensió hi ha dues famílies que fa un mes i mig que hi viuen. Afirmen que ha estat la PAH qui ha trobat solució a les seves situacions, en aquest cas, fora de Reus.

Des de la PAH es pregunten si els recursos econòmics destinats a reallotjar aquestes famílies als establiments hotelers no podrien servir, i amb escreix, per pagar pisos de lloguer que fessin la mateixa funció, o que poguessin incorporar-se als recursos habitacionals de Reus. L'Ajuntament té previst que aquestes reubicacions d'emergència es puguin fer, quan estigui acabat, al Centre Social El Roser, l'equipament que ha d'acabar centralitzant la tasca de Serveis Socials en aquest àmbit.