Gent ballant al voltant d'un pi plantat al mig de la plaça de la Patacada de Reus

L'Arbre de Maig torna a Reus amb un nou ball parlat tot i les «traves» de l'Ajuntament

L'organització denuncia la «manca total de col·laboració» de l'àrea de Mobilitat | S'estrenarà el Ball de la Rosaura, ball parlat recuperat

La Festa de l'Arbre de Maig de Reus es tornarà a celebrar el cap de setmana del 6 i 7 de maig. L'organitza la Coordinadora de Danses Tradicionals que, després de dos anys, ha pogut recuperar la celebració. En aquesta ocasió, però, denuncien «traves» per part de l'àrea de Mobilitat i Circulació de l'Ajuntament de Reus.

L'acte ha estat a punt de no celebrar-se, i és que a causa d'aquests entrebancs, «ha penjat d'un fil en més d'una ocasió». A hores d'ara, com a conseqüència, encara hi ha aspectes per acabar de concretar, tot i que sí que s'ha presentat el programa general. L'Arbre de Maig torna amb dos dies de música i cultura popular per celebrar els 40 anys de la fundació de l'entitat i els 25 de la seva formalització.

La Coordinadora va néixer amb la recuperació del Ball de Gitanes l'any 1982, i es va formalitzar com a tal el 1997. La festa per celebrar-ho arrencarà divendres sis de maig a les set de la tarda des de l'institut escola Pi del Burgar. D'allà sortirà el pi que es traslladarà amb cercavila fins a la plaça de la Patacada, on es plantarà.

El recorregut anirà acompanyat de la música de l'Aula de Sons i comptarà amb la col·laboració del CRAC, el Ball de Diables i l'Orfeó Reusenc. Cap a dos quarts de vuit es farà la plantada, el pregó d'inici de la festa i els avisos pirotècnics. A continuació s'estrenarà la principal novetat d'enguany, el Ball de la Rosaura

La Coordinadora de Danses Tradicionals recupera el Ball de la Rosaura

Es tracta d'un ball parlat que s'hauria d'haver estrenat l'any 2020 si la pandèmia no ho hagués impedit. Entremig, les Decennals de Valls van avançar-se a l'entitat reusenca i van presentar la seva recuperació a principis d'any. La representació té presència moderna a llocs com Cambrils, i registres històrics arreu del Camp de Tarragona i el Penedès.

Hi ha documents que l'acrediten a Reus, Falset, el Catllar, Vila-seca, la Canonja, Torredembarra, Calafell, el Vendrell, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú. El ball parlat, tradicionalment en castellà però ara catalanitzat, explica la història d'una noia anomenada Rosaura. L'argument narra com el seu pretendent i el seu cosí la van violar i abandonar lligada a un pi.

Quan és rescatada, se la castiga i se l'obliga a fer-se monja. Tot i que algunes recuperacions modernes n'alteren el final, el Ball de la Rosaura de Reus mantindrà l'original, amb la intervenció d'un dels personatges per reflexionar-hi. Se'n farà una segona representació a dos quarts de nou del vespre.

La intenció és trobar espais, al llarg del calendari reusenc, perquè el ball es representi, però no tindrà cabuda —per les seves característiques— al Seguici Festiu. Per acabar el dia, a les deu de la nit a la mateixa plaça de la Patacada, hi haurà el concert de TRÄ. L'activitat es reprendrà l'endemà, diumenge dia 7, a dos quarts d'onze del matí amb el taller d'iniciació a la jota impartit per l'associació Sa Sargantana.

Falta concretar la part del vermut i el dinar populars, però l'activitat programada es reprendrà a les sis de la tarda. El Ball de Pastorets, amfitrions de la jornada, rebrà el Ball d'Espases de Cervera i una segona dansa tradicional per concretar. A les vuit del vespre hi haurà el ball de lluïment de les danses participants i, a continuació, ball popular amb Duet Daura i Faktoria Folk.

A més d'anunciar el programa de la Festa de l'Arbre de Maig, la Coordinadora també ha denunciat els entrebancs que han hagut de superar per organitzar-la. Sense entrar en detalls, exposen que és per això que hi ha parts del programa que no s'han pogut concretar. En resum, afirmen, «ha estat especialment difícil d'organitzar i ha penjat d'un fil en més d'una ocasió».

Ho atribueixen a «la manca total de col·laboració per part del departament de Mobilitat i Circulació de l'Ajuntament de Reus». Aquesta àrea municipal, denuncien, «ha posat moltíssimes traves burocràtiques i administratives». A més, afegeixen que també «ha mostrat una gran falta de sensibilitat i d'interès per la cultura».

Finalment, recullen, la Festa de l'Arbre de Maig es podrà tornar a celebrar, però no serà l'únic acte a la plaça de la Patacada. El dissabte set de maig, de nou del matí a dos quarts de sis de la tarda, l'espai quedarà compartit amb la primera Jornada de les Cooperatives de Reus. Des de la Coordinadora expliquen que estan treballant amb l'organització d'aquest segon acte per garantir que es puguin celebrar simultàniament.