Un home, amb un nen en braços, l'acosta a la Víbria de Reus

Sant Pere 2022, la primera Festa Major completa per als més petits de Reus

Els dos anys de pandèmia han fet que hi hagi canalla que no hagi viscut una Festa Major en plenes condicions

Per a la majoria de reusencs, aquesta Festa Major de Sant Pere és la del retorn a la normalitat. Per als més petits, en canvi, és la primera que viuran en penes condicions. Sigui perquè no havien nascut o, sobretot, perquè eren massa petits per recordar-ho, la del 2022 serà la seva primera Festa Major.

En alguns casos sí que han vist, a casa, vídeos del Seguici Festiu d'anys anteriors, especialment els que tenen germans una mica més grans. Tot i això, «no l'han viscut com a tal», apunten alguns dels pares i mares. A algunes cases admeten que ho esperen amb més ganes els grans que els petits.

«Com que no són conscients de què s'han perdut, no saben què els espera els pròxims dies», apunten. Entre els integrants de diversos Elements Festius i d'altres àmbits d'implicació en la Festa Major n'hi ha força casos. Han explicat als fills què veuran aquestes setmanes, però asseguren que no se n'acaben de fer a la idea.

Per als que viuen la Festa des del públic, la situació és la mateixa, i encara més si no n'han tingut referències fins ara. És el cas de Laia Castillejo, filla de Marta Castillejo. «Vam decidir que, almenys fins als dos anys, no veuria pantalles», explica la mare.

Així doncs, la nena no tenia referències prèvies del Seguici Festiu reusenc. Sigui quin sigui el cas, l'opinió majoritària és que el Corpus que tot just acaba de passar ha servit de primer contacte. Ja han pogut veure les primeres ballades i la primera professó, integrada pels Nanos, els Gegants i l'Àliga.

Ha sigut un primer tast que, en general, ha servit per comprovar que la canalla tenia tantes ganes de Festa Major com els adults. En el cas de la Laia, «al principi es va espantar amb els Nanos», comenta la mare. Amb els Gegants, en canvi, va optar per aprofitar que coneix un geganter perquè la nena s'hi acostés quan estaven plantats. 

L'entrada més progressiva va servir perquè no en tingués prou amb una passada de la professó i canviessin de lloc per tornar-la a veure. Una dinàmica prou habitual en general que demostra que, efectivament, la pandèmia no ha passat factura al fervor que la Festa Major de Reus desperta entre la canalla.

El programa de Sant Pere agafa força aquesta setmana

Precisament per als més petits, els dies més forts de la Festa Major es torna a habilitar l'aparcament de cotxets gratuït i vigilat a la plaça del Baluard. Obrirà dilluns dia 27 a les cinc de la tarda i oferirà el servei fins a dos quarts d'onze de la nit. Dimarts dia 28 ho farà de sis de la tarda a dotze de la nit, el mateix horari que el dimecres 29.

També de cara als infants es recupera l'acte Dona el teu xumet a la Mulassa!. Serà aquest dissabte 25 de juny a la plaça de Sant Pere, de sis de la tarda a vuit del vespre. Per a totes les edats, el programa d'actes d'aquesta setmana comença a omplir-se notablement.

Aquest dimarts arrenquen els concerts a la plaça de la Llibertat amb el Pony Pisador i Germà Negre a les deu de la nit. Dimecres, a dos quarts de vuit, el Seguici Festiu farà el seu assaig general a la Palma, i a les nou, els Xiquets de Reus han programat un assaig obert. L'objectiu és fer una crida a la ciutadania en general que vulgui ajudar la colla castellera a recuperar bones sensacions de cara a Sant Pere.

A les deu de la nit, novament a la plaça de la Llibertat, el concert anirà a càrrec de Suu, Roba Estesa i Balkan Paradise Orchestra. Dimecres dia 23, als actes pròpiament de Festa Major s'hi sumen els de la revetlla de Sant Joan. A dos quarts de sis de la tarda, la Flama del Canigó arribarà a la plaça de la Llibertat i es repartirà a les delegacions de la comarca.

A les sis, al Campanar de la Prioral de Sant Pere s'hissarà la bandera de Reus, a la mateixa hora en la qual, davant de l'Ajuntament, arrencarà la cercavila del Carrasclet. A un quart de set hi haurà ballada de sardanes a càrrec de la Cobla Reus i, a dos quarts de vuit, s'encendrà la foguera de Sant Joan. Els Diables prendran la plaça del Mercadal i els carrers del centre a partir de les deu de la nit amb la Cercavila de Foc.

Per tancar la jornada, el Parc de la Festa acollirà la primera nit de Barraques a partir de les deu amb les actuacions de Mosaic, 31 FaM i The Txandals. Una sèrie d'actes que, més que preparar la ciutat per als dies forts, ja faran respirar ambient de Festa Major plena.