Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

La Festa Major de Reus, amb pas ferm cap a la inclusió

Valoració positiva de les accions dutes a terme per Sant Pere | Misericòrdia, amb menys incidència, següent repte del projecte

Sant Pere 2018 | Les millors imatges de la Diada de Sant Pere a Reus
Sant Pere 2018 | Les millors imatges de la Diada de Sant Pere a Reus | Laia

 

La Festa Major de Reus ha fet els primers passos ferms per obrir-se a tota la ciutadania. Aquest 2018 es va posar en marxa un programa específic, per Sant Pere, per tal de millorar l'accessibilitat i la inclusió de persones amb mobilitat reduïda o amb alguna discapacitat  a la Festa Major Reusenca. En aquest sentit, des de l'Ajuntament es fa una bona valoració de les accions engegades i s'anima les persones implicades a dirigir-se al consistori per seguir-ho treballant.

Assistència a l'alça

L'objectiu d'aquest projecte és que, per exemple, les persones que es mouen amb cadira de rodes, tinguin el mínim de dificultats possibles a l'hora de veure i viure la Festa Major de Sant Pere. És per això que, entre la vintena llarga d'accions que es van dur a terme durant la passada Festa Major, hi havia la instal·lació d'una tarima a la plaça del Mercadal reservada per a persones amb mobilitat reduïda.

En tractar-se del primer any, el primer dia no va comptar amb una gran assistència, però sí la resta de dies, a mesura que se'n va poder fer més difusió. Tant és així, que al llarg dels dies centrals de la festa hi van passar una quarantena de persones; una xifra que permet consolidar aquesta acció concreta i plantejar-hi millores de futur.

Montserrat Vilella, regidora de Benestar Social, i Robert Castells, tècnic en accessibilitat
Montserrat Vilella, regidora de Benestar Social, i Robert Castells, tècnic en accessibilitat | Jordi Olària

 

La necessitat de la interlocució directa

«Les festes d'una ciutat com Reus, o són viscudes pels seus ciutadans, o ja no són festes», sentencia Montserrat Vilella, regidora de Benestar Social de l'Ajuntament de Reus. Afegeix, a més, que un projecte com aquest «és un projecte de canvi participatiu, però també més qualitatiu que quantitatiu». És per això que es va habilitar un correu electrònic de contacte directe amb la ciutadania.

A través de l'adreça festaperatothom@reus.cat es vol que qui ho vulgui pugui fer propostes de millora a les accions en marxa, així com proposar-ne de noves. Serà l'eina que s'utilitzarà, en un futur, si cal gestionar més aforament del que permeten espais concrets, com la tarima de la plaça del Mercadal o l'espai de tranquil·litat per a persones amb necessitats específiques. En aquest cas, i com ja es fa a altres ciutats, es faria un llistat de reserves i se sortejarien els llocs i dies disponibles.

Un canvi de paradigma

«Estem contents perquè hem dut a terme una sèrie de mesures que tot i no poder comptabilitzar, sí que genera un canvi de paradigma» explica Robert Castells, tècnic en accessibilitat dedicat, específicament, a aquest projecte. Fa èmfasi la relació que s'ha establert i que cal que segueixi establint-se entre diferents departaments de l'Ajuntament, com Benestar Social i Cultura, però també els voluntaris de Protecció Civil i, sobretot, les entitats que poden aglutinar i fer de portaveus de les persones usuàries de les mesures que s'implementen amb aquest programa.

Inclusió social sense canvis dràstics a la Festa Major

Una situació que es vol evitar durant la posada en marxa d'aquest projecte és que es desvirtuï la Festa Major o les necessitats de les persones amb alguna discapacitat per tal de lligar-les. «Ens hem de trencar les banyes per veure com podem unir les dues realitats», sentencia Robert Castells, alhora que aplaudeix que «cap dels canvis que hi ha hagut ha provocat cap canvi en la Festa Major tal com la coneixem».

L'àliga de Reus
L'àliga de Reus | Gerard Martí

 

Per Misericòrdia, mig pas més

El següent repte és la Festa Major de Misericòrdia. A causa de les seves característiques i, sobretot, a les dels espais que implica, la incidència d'aquest projecte d'inclusió serà menor. Tant el passeig de Misericòrdia com la rotonda del Santuari, explica la regidora Montserrat Vilella, compten amb espai suficient per poder-ho adaptar tot sense grans incidències.

Serà per Sant Pere de l'any vinent quan es podrà parlar, si així es demostra, de projecte consolidat. «En general, totes les mesures que hem dut a terme han agradat a tothom i ens han expressat algunes propostes de millora, com ampliar la tarima o fer-la més alta». Per tot plegat, des del govern es confia que a través del correu electrònic es pugui seguir afinant la posada en pràctica del projecte.