Festival Breus Carles Pellicer, Montserrat Caelles Jeny Montagut

El Breus assumeix el llegat del Festival Europeu de Curtmetratges

Es mantenen les seccions que ja incloïa el Festival Europeu de Curtmetratges | Les novetats es presentaran amb la programació

Reus seguirà tenint un festival de curtmetratges, que es dirà Breus, tal com ha avançat TarragonaDigital aquest dimarts. Aquest matí s'ha fet la presentació pública del relleu del Festival Europeu de Curtmetratges, que se celebrarà entre el 21 i el 23 de març al Teatre Bartrina. La programació, que encara s'està treballant i es presentarà més endavant, serà la principal novetat del projecte respecte al FEC; bona part de les seccions del festival es mantindran, de la mateixa manera que no es recuperarà la secció competitiva.

 

Neix el Breus, el festival de cinema curt europeu de Reus

Aquest matí s'ha presentat el relleu del FEC. Quan fa prop de dues setmanes es va anunciar el punt final del Festival Europeu de Curtmetratges després de 20 anys d'història, també es va assegurar que ja s'estava treballant en un nou format per satisfer la demanda de curtmetratges que el FEC havia instaurat a la ciutat. Avui s'ha sortit de dubtes i s'ha presentat el Breus, «que juga amb la idea de mostrar al públic pel·lícules en format breu i que incorpora el nom de Reus», ha explicat l'alcalde, Carles Pellicer.

«Els festivals són, avui, peces bàsiques en la definició de la marca de ciutat», sentencia Pellicer. És per això que el Breus vol evitar que es perdi la referència que havia agafat Reus en aquest sector les darreres dècades. Des del govern ja es va anunciar que, precisament per la demanda que s'havia generat en el sector dels curtmetratges, es va apostar per trobar un nou festival en aquest àmbit cinematogràfic.

Jeny Montagut presentació Breus Festival Reus
Jeny Montagut, cap de producció, durant la presentació del festival Breus | Jordi Olària Gras

 

Es mantenen les seccions que formaven el FEC

Per fer-ho, bona part de les seccions del FEC es mantenen igual, com la Panorama —secció amb curts d'arreu d'Europa— o la Panorama CAT —que recollia els curts de producció catalana—; la Minicurts, que es dirà Minibreus; la de Drugmetratges, que seguirà oferint curtmetratges sobre drogodependència a alumnes d'ESO; la de Microfilms —on es donava als participants un objecte i dos dies de temps per fer un curt d'un minut—, que es dirà 'Crea breus'; o la Caravana Puk, 'el cinema més petit del món', que tornarà a visitar la plaça del Mercadal de Reus per oferir curtmetratges d'animació.

El Breus no recuperarà la secció competitiva que el FEC havia aparcat la darrera edició. «Comencem com a mostra, no deixa de ser un model continuista respecte del FEC de l'any passat, que ja s'havia fet aquesta reflexió i s'havia apostat per aquest model», explica Montserrat Caelles, regidora de Cultura de l'Ajuntament de Reus. Malgrat tot, ha insistit, «ha de quedar clar que és un altre festival, totalment diferent, evidentment hi ha coses que són iguals, és un festival de curts, però també és un festival que neix, que té la seva pròpia personalitat, que és un nou projecte i que hi haurà coses noves».

La programació s'està treballant

La primera edició del Breus se celebrarà els dies 21, 22 i 23 de març al Teatre Bartrina de Reus. Els films que s'hi projectaran encara no es coneixen, i la cap de producció del festival, Jeny Montagut, afirma que, respecte al FEC, «pel que fa a la programació, el que estem treballant és diferent, de moment encara no podem dir res, no ho podem avançar; estem treballant per poder portar coses que encara no s'han vist».