Imatge de la Casa Navàs de Reus guarnida amb roses i senyeres aquest Sant Jordi 2021

'Roses de Reus' omplirà façanes, espais singulars i aparadors de roses, l'emblema de la ciutat

El projecte, impulsat per l'Ajuntament i el Centre de Lectura, vol tenir continuïtat i convertir-se en el festival de les roses de la Catalunya Sud

La regidora de Promoció de Ciutat de l’Ajuntament de Reus ha donat el tret de sortida al projecte ‘Roses de Reus’, una iniciativa pensada com a festa d’homenatge a la rosa, l’emblema de la capital del Baix Camp. Coordinadament amb el Centre de Lectura, s’ha volgut fer coincidir ‘Roses de Reus’ amb el Concurs Exposició Nacional de Roses que organitza l’entitat. L’objectiu del consistori, que també ha comptat amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona, és donar suport al Centre de Lectura i participar en la mostra, obrint-la a la ciutat i duent-la als carrers reusencs.

Montserrat Caelles, regidora de Promoció de Ciutat, ha explicat en roda de premsa que «ens agradaria que en un futur tota la ciutat pugui sentir-se protagonista de ‘Roses de Reus’ i hi participi d’alguna manera». El projecte compta també amb la implicació de la regidoria de Via Pública amb les seves brigades, l’Escola d’Art i Disseny de Reus i l’Institut d’Horticultura i Jardineria de Reus, així com les entitats comercials de la ciutat, com ara El Tomb de Reus, la Unió de Botiguers i El Pallol. La Casa Navàs i els veïns de la plaça del Mercadal també s’hi han sumat i, de cara a la pròxima edició, s’incorporaran a la iniciativa La Fira Centre Comercial i la Cambra de Comerç.

Caelles ha anunciat també que «l’especificitat de ‘Roses de Reus’ seran les decoracions florals de façanes i d’espais singulars amb roses naturals, eix principal de la nostra activitat i emblema de la ciutat». Amb això, els adorns estaran exposats des de dijous, 6 de maig, i fins diumenge, 9 de maig, i ocuparan tres façanes de Reus: el Palau Bofarull, el Palau Municipal i la porxada del Gaudí Centre.

Tres espais, tres conceptes

Precisament, ‘Camí cap a l’Art’ serà el nom de la decoració que engalanarà el Palau Bofarull, amb un núvol de roses fet amb una malla plena de la clàssica rosa Freedom, la vermella, a càrrec de Laia Zàfora i Ainhoa Godall, alumnes de l’Escola d’Art i Disseny de Reus. La intervenció ‘Roses de Reus’ durà un núvol de roses als balcons de l’Ajuntament, en una actuació pensada en altura per deixar la fluïdesa de les roses intacta i evitar aglomeracions. En aquest cas, s’implementarà una malla metàl·lica on s’enfilaran les roses Freedom, a través d’un muntatge de Miriam Roig i Yiqian Zhu, alumnes també de l’Escola d’Art.

Per últim, ‘Llum Jujoliana’ serà la proposta encarregada de decorar el sostre de la porxada d’entrada del Gaudí Centre, amb roses de 4 colors: vermella (Freedom), taronja (Orange), groga (Brighton) i blanca (Mondial), barrejades amb altres tipus de planta verda. L’actuació anirà a càrrec d’Etna Capmany i Pau Anglès, alumnes de l’Institut d’Horticultura de Reus. El muntatge de les tres instal·lacions es farà demà dimecres, 5 de maig, i el desmuntatge serà durant el matí de dilluns, 10 de maig.

Aparadors i roses

Paral·lelament a aquestes intervencions, el Centre de Lectura, amb la col·laboració de la Brigada de Jardineria de l'Ajuntament, decorarà amb roses el seu vestíbul per donar pas dissabte, 8 de maig, al lliurament de premis del concurs fotogràfic del 74è Concurs Exposició Nacional de Roses, a les 12.00 hores al Teatre Bartrina. Finalment, pel que fa a les entitats comercials de la ciutat —la Unió de Botiguers, El Tomb de Reus i El Pallol—, regalaran roses i decoraran els aparadors dels seus establiments amb elements relacionats amb el món d'aquesta flor tan característica de la ciutat.