La Diada de Sant Pere en imatges

Punt final al segon Sant Pere en pandèmia

La Professó dins de la Prioral i les enceses dels Elements de Foc tanquen una Festa Major encara afectada per les restriccions sanitàries

De nou, el Toc de Festa des del Campanar de la Prioral ha mantingut l'esperit i la tradició de la Festa Major de Sant Pere de Reus. També les matinades, de grallers i Diables, que s'han fet sentir al nucli antic de la ciutat. La resta de la jornada s'ha repartit entre el Parc de la Festa i la Prioral de Sant Pere.

GALERIA | Les millors imatges del dia de Sant Pere.

Al primer lloc, dins del carrer de la Festa, el Seguici Festiu ha fet la segona passada d'aquests dies. Ha començat vora dos quarts de dotze, amb una mitja hora de retard respecte al programa, i amb la mateixa dinàmica que es va viure dilluns a la tarda. Algunes figures i balls no havien acabat d'apamar la carpa, i les actuacions s'han concentrat especialment a l'inici del recorregut.

Després d'aquesta passada, l'activitat s'ha aturat fins a la tarda. El Toc de Festa de dos quarts de sis tornava a anunciar, de nou, la festivitat del patró de Reus. Una mica més tard començava, al carrer de la Festa, la penúltima passada del Seguici. A quarts de set de la tarda ha començat el solemne ofici concelebrat a la Prioral.

L'ha presidit Monsenyor Joan Planellas Barnosell, arquebisbe de Tarragona. Ha comptat amb l'acompanyament musical no només de l'orgue de la Prioral, sinó també del cor de l'Orfeó Reusenc. A continuació ha arribat la Professó d'enguany, restringida a l'interior del temple.

Abans d'arribar a l'altar major i desar-la de nou a l'arca, la imatge sí que ha sortit de la Prioral. Una imatge que, igual que bona part de les que ha deixat aquesta Festa Major, era paral·lela a la situació general, amb més obertura que l'any passat, però encara sense normalitat. A les nou del vespre l'atenció ha tornat, de nou, al carrer de la Festa.

La Diada de Sant Pere en imatges
La Professó de Sant Pere s'ha mantingut dins de la Prioral | Laia Solanellas

Seguici i elements de foc posen punt final a Sant Pere

Ha començat la quarta i última passada del Seguici Festiu. Més lenta que les anteriors, i on danses i figures s'han lluït allargant els balls o arribant a fer-los sencers. També s'ha viscut part de l'esperit amb el qual s'acaba generalment el dia 29 de juny. Cançons que no són pròpies dels Elements, gestos fora del protocol i l'ambient general transmetia que s'estava acabant la Festa Major d'enguany.

Alguns Elements han interactuat entre si, especialment al final, quan només quedaven al carrer de la Festa els Xiquets de Reus i l'Àliga. S'hi han sumat també membres d'altres balls, que han volgut viure un final de festa tan especial com fos possible tot i les mesures d'enguany.

Durant el vespre s'havien vist, també, balls integrant els acompanyaments musicals a les seves figures i passades. Tot plegat emulant l'esperit que sol impregnar el tram final del vespre-nit del 29 de juny. Quan el bust de Sant Pere ja ha quedat desat de nou, el Seguici Festiu torna a enfilar el carrer Major per acabar definitivament la festa al Mercadal.

És en aquest tram quan es viuen imatges com les que avui també han fet acte de presència al carrer de la Festa. Tot plegat culmina amb una nova ballada conjunta, prèvia a la Carretillada. La ballada conjunta no s'ha pogut reproduir, i la Carretillada també s'ha adaptat.

La Víbria i el Drac han fet cadascú el seu ball, acabant amb una encesa. També han fet una encesa els Diables, que substituïen així la tradicional Carretillada. En lloc de l'estructura i la pirotècnia habitual s'ha optat per limitar-ho a una sola encesa d'un grup de Diables.

A diferència de la massa portaven ceptres que han il·luminat l'espai adjacent al Parc de la Festa. Un esclat de llum que ha marcat el final definitiu de la segona Festa Major afectada i adaptada a causa de les restriccions. Amb l'esperança que, enguany si, sigui l'última.