Imatge de la remodelació del barranc de l'Escorial, situat al Barri Montserrat

Finalitza la millora del barranc de l’Escorial, reclamació històrica dels veïns del barri Montserrat

Aquesta era una de les actuacions incloses en els pressupostos participatius 2018

L’Ajuntament de Reus ha finalitzat les obres de millora del barranc de l’Escorial, situat al barri Montserrat. Aquesta actuació, inclosa en els pressupostos participatius 2018 ha «consolidat i dignificat l’entorn», tal com indica el consistori reusenc, amb una intervenció pensada perquè els veïns puguin gaudir plenament d’aquest espai. El projecte, que ha mantingut les característiques del passatge, ha incorporat diverses millores com ara l’arranjament dels talussos del barranc i el conjunt del sòl en tot el recorregut, de manera que ara s’hi pot passejar i l'adequació de diverses parts del nou vial com a placetes.

Les obres de millora s’han executat en el tram entre el carrer de Puertollano i l’esplanada del camp de futbol del barri Montserrat. Les obres van ser adjudicades a l’empresa Constructora Vinaixa, amb un pressupost de 77.187 euros. Aquesta actuació era una reclamació històrica dels veïns del barri Montserrat, que en els darrers anys s’ha anat executat a trams i reconvertint l’antic barranc en vials transitables. D’aquesta manera, el barri compta a partir d’ara amb un nou espai d’oci. L’arranjament del barranc va ser una proposta de Domnigo Martínez Murcia al procés per a l’elaboració dels Pressupostos Participatius 2018, i va ser escollir en l’apartat de grans projectes.

Estat dels projectes dels pressupostos participatius 2018

En l’edició dels pressupostos participatius 2018 es van escollir catorze projectes diferents d’arreu de la ciutat. Actualment, tal com indica l’Ajuntament de Reus, s’han finalitzat set, mentre que els altres estan en procés en execució, en procés d’espera o pendents d’adjudicació. Els projectes que s’han finalitzat són: l’habilitació d’un espai familiar al Centre Cívic Ponent (5.000 euros), la pavimentació de la plaça Bisbe Grau (15.000 euros), la instal·lació de desfibril·ladors als Centres Cívics Municipals (16.200 euros), la millora de la senyalització de camins i els seus enllaços (20.000 euros), la instal·lació d’un parc infantil al Barri Montserrat (30.000 euros), la il·luminació dels passos de vianants a l’Avinguda Països Catalans (48.000 euros) i l’arranjament del barranc del Barri Montserrat (77.187 euros tot i tenir una dotació inicial de 91.000 euros).

Per una altra banda, el projecte del tancament dels jardins al voltant de les places Festa Major i Seguici Festiu està complet al 50%. El tancament de la primera plaça ja s’ha finalitzat mentre que les obres de la segona s’han acabat d’adjudicar. Pel que fa a la resta de projectes, actualment s’està executant  la remodelació del Parc Àngel Guimerà dotat amb un pressupost de 45.000 euros. En espera, hi ha la creació d’una zona infantil al barri Monestirs (10.000 euros) i la reestructuració de l’espai públic i viari de l’accés al CEIP la Vitxeta (49.000 euros).

Finalment, compten amb un «inici imminent» la instal·lació d’elements adaptats per als nens i nenes amb mobilitat reduïda als parcs de la ciutat (100.000 euros) i la creació del parc de les famílies del Roquís (150.000 euros). La reubicació del transformador del Barri Immaculada (150.000 euros), es troba en procés d’adjudicació.

Imatge del transformador elèctric del barri Immaculada
Imatge del transformador elèctric del barri Immaculada | David Gaitán

 

Els pressupostos participatius 2019

El passat mes de gener es van presentar els tretze projectes dels pressupostos participatius 2019. La segona edició d'aquesta iniciativa va comptar amb la participació de 6.214 vots, que van decidir les diferents actuacions d'una  partida total de 750.000 euros. Finalment, la ciutadania va escollir els següents projectes:

Grans projectes

 • Millores al parc de la plaça d'Antoni Correig i Massó (120.000 euros)
 • Millores a l'espai de La Palma: sala polivalent i exterior (120.000 euros)
 • Reus, ciutat inclusiva (150.000 euros)
 • Il·luminació del carrer d'Astorga (60.000 euros)

Petits projectes

 • Adaptació de les escoles bressol amb elements per infants amb capacitats diferents (50.000 euros)
 • Desfibril·ladors per als poliesportius lleugers de la ciutat (6.000 euros)
 • Insonorització de la sala del Centre Cívic Ponent (25.000 euros)
 • Fonts a les zones públiques (50.000 euros)
 • Ampliació del parc infantil del Parc de Sant Jordi (30.000 euros)
 • Posar rajoles-guia a les voreres i als passos de vianants (50.000 euros)
 • Millores al parc del Trenet (25.000 euros)
 • Creació d'un banc de recursos per entitats i col·lectius (50.000 euros)
 • Contenidors per a dipositar cigarretes per la ciutat (10.000 euros)