Un espectacle itinerant de la Fira de Circ Trapezi de Reus

La Fira de Circ Trapezi encara la segona etapa amb les sessions dedicades als professionals

Serà el segon moment de la fira després que al maig es fes una primera trobada virtual amb les companyies participants

La Fira de Circ de Catalunya Trapezi, a Reus, celebrarà els dies 9 i 10 de juliol les Jornades professionals d’aquesta edició del 2020. Aquest serà el segon moment del festival, després que el passat mes de maig es fes una primera trobada virtual amb les companyies que participaran en la fira d'enguany, com a tast de presentació dels seus espectacles per mitjà de les xarxes socials. La situació generada arran de la pandèmia de la Covid-19 ha obligat enguany a dur a terme una edició especial del Trapezi. Segons el regidor de Cultura i Política Lingüística de Reus, Daniel Recasens, la fira d’aquest any tindrà «tres moments». El tercer moment serà a la tardor amb les actuacions de les companyies en viu, previst del 23 al 25 d'octubre a Reus.

En aquest segon moment, que tindrà lloc ara al mes de juliol, el Trapezi 2020 organitza les Jornades professionals que es duran a terme en format semi-presencial: els debats es faran en un plató  i amb realització televisiva mentre que els assistents participaran de manera telemàtica.

Segons informen fonts municipals, a les jornades s’abordaran diverses temàtiques  específiques del sector amb l’objectiu d’establir sinergies i enriquir la trajectòria dels professionals. Es tracta del primer punt de trobada estatal que afavorirà la connexió entre programadors i companyies. Aquestes jornades se celebraran en format virtual, utilitzant recursos que permetin fer una convocatòria àmplia. «El contacte humà és la base del circ, i de les arts en viu; ara, però, la voluntat del Trapezi  és fer una readaptació amb flexibilitat per poder seguir apostant per la cultura i permetre que els professionals inscrits puguin utilitzar eines virtuals per seguir les jornades», diu Leandre Mendoza, director artístic de la Fira Trapezi.

Les jornades començaran el dijous 9 de juliol a les 10:00h amb la xerrada  «L’eclosió de l’autoria al circ», un debat sobre la pràctica, drets i experiències del sector. Amb la moderació de Cristina Cazorla, intervindran: Pepa Plana, autora i clown; Quim Girón, director de circ; Rolando San Martin, director de circ; i Sara López Blanco, advocada especialista en propietat intel·lectual.

A les 12:00h, el director artístic del Trapezi, Leandro Mendoza, moderarà l’activitat «El circ a l’estat, realitats i estratègiques», concebuda com a espai de reflexió on conversar sobre el sector des de totes les seves realitats: necessitats compartides, reivindicacions i estratègies de futur. La sessió  comptarà amb CIRCORED (Federación de Asociaciones de Profesionales de Circo de España), UPAAC (Unión de Profesionales Artistas y Amigos del Circo), PATEA (Artes de Calle Asociadas), AECC (Asociación de Empresas de Circo de Creación), FEFPAC (Federación Española de Formación Profesional de las Artes del Circo) i FEECSE (Federación de Escuelas de Circo Socio Educativo).

Per acabar aquesta primera jornada, a les 16:00h del mateix dijous 9 hi haurà la ‘Presentació dels espectacles del Trapezi 2020’, espai on les 11 companyies amb espectacles programats pel Trapezi en viu 2020 aprofundiran sobre les seves propostes artístiques. La trobada, moderada per Gebra Serra, coordinadora de la Fira Trapezi i moderada per Leandro Mendoza, director artístic del Trapezi, comptarà amb Alta Gama, Rhum & Cia, Cia. Hotel Iocandi, Madame Gaüc, Cia. Pistacatro, Cia. Manolo Alcántara, Vaivén Circo, Xampatito Pato, Yldor Llach, Ateneu de 9 Barris i Circ Vermut.

Per participar en les jornades professionals de la Fira de Circ Trapezi 2020 cal formalitzar una inscripció prèvia. El preu d’inscripció és de 30 euros i inclou 2 acreditacions per entitat, l’assistència a les jornades professionals virtuals i invitacions per als espectacles de l’edició 2020 del Trapezi el mes d’octubre. Els socis de l’APCC i altres associacions professionals de circ i/o arts escèniques, a més d’altres professionals -distribuïdors, productors, companyies, mitjans, escoles...— tindran un descompte en el preu de la inscripció, i els costarà 15 euros.