Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

La Generalitat assumirà la gestió de l’Hospital de Reus a partir del gener del 2020

El pròxim dilluns 23 de desembre tindrà lloc un plenari municipal per aprovar el conveni regulador | El regidor de Salut de l’Ajuntament de Reus, Òscar Subirats, ha celebrat el final «d’una negociació que ha durat més de 3 anys i en un context polític complex»

Imatge d'arxiu de l'Hospital Universitari Sant Joan de Reus | Isma Llanes

El pròxim dilluns 23 de desembre es portarà a aprovació del ple municipal el  conveni regulador del traspàs de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus a la Generalitat de Catalunya. Ho ha explicat aquest dimecres a la tarda el regidor de Salut de l’Ajuntament de Reus, Òscar Subirats, qui ha explicat que el govern català també està en procés d’aprovar el mateix document. 

[predef]reus-144[/predef]

La celebració del ple extraordinari servirà per iniciar el procés del traspàs, que es realitzarà durant el pròxim mes, i que culminarà amb la firma del conveni per part del vicepresident de la Generalitat, la consellera de Salut, el director del CatSalut, l’alcalde de Reus i el secretari municipal. 

Segons Subirats el document té com a objectiu reordenar la gestió de la sanitat i millorar el servei que s’hi presta. Ha de servir, tal com ha indicat, per reforçar l’Hospital Sant Joan com un centre de referència dins la xarxa sanitària del Camp de Tarragona. De fet, el regidor ha fet incís en la concepció de la Sanitat com una xarxa al Camp de Tarragona i el reforç que aquest acord ha de suposar per la qualitat universitària de l’Hospital Sant Joan. 

Imatge d'arxiu de l'Hospital Universitari Sant Joan de Reus | Isma Llanes

«Una entitat de dret públic, subjecta al dret privat i subscrita al Catsalut que garantirà la presència municipal», ha assenyalat el regidor de Salut de l’Ajuntament de Reus. Precisament, el consistori veurà «restituïts» els esforços que ha exercit en l’Hospital durant tants anys i per Subirats «la solució adoptada serà la que més beneficiï les dues parts».

«Aquest conveni no és res més que la  devolució d’una competència del qual n’és titular la Generalitat de Catalunya i s’ha produït quan hi ha hagut les millors circumstàncies per Reus i per garantir el servei», ha assegurat Subirats. 

El regidor de Salut, Òscar Subirats, durant la roda de premsa d'aquest dimecres a la tarda
El regidor de Salut, Òscar Subirats, durant la roda de premsa d'aquest dimecres a la tarda | Jordi Olària

Els moviments del traspàs de l’Ajuntament a la Generalitat

D’aquesta manera, es crearan dues Entitats de Dret Públic, una anomenada Salut Terres de l’Ebre i l’altra, Salut Sant Joan de Reus Baix Camp. A més, la Generalitat comprarà la societat Sant Joan de Reus i les accions de Gecohsa es transmetran de manera gratuïta a la societat Salut Terres de l’Ebre. 

Per una altra banda, es dissoldrà la Fundació Sagessa Salut per passar la seva activitat sanitària a la nova EDP que gestionarà l’Hospital i, l’activitat social, a les entitats del sector públic de l’Ajuntament de Reus. «GINSA té un període d’extinció en el qual els seus recursos es repartiran entre l’Ajuntament de Reus i una part que anirà a parar a la nova EDP», ha indicat Subirats.

També se cedirà l’immoble de l’Hospital al departament de Salut dividit en l’aparcament, que seguirà gestionant l’Ajuntament, i l’Hospital en sí, que acabarà sota el paraigua de l’EDP. Pel que fa als recursos humans, la plantilla mantindrà les condicions actuals quan es produeixi el canvi d’empresa. De fet, Subirats ha explicat que el conveni dels treballadors que s’ha de negociar en els pròxims mesos no canviarà gaire de l’actual o que, almenys, no és la voluntat del CatSalut fer un conveni completament nou.

Imatge d'arxiu de l'Hospital Universitari Sant Joan de Reus   | Isma Llanes
 

«L'acord no va en cap cas de pèrdua de serveis o de seguir sent un hospital de referència, són justament les garanties que posem sobre la taula per mantenir la competitivitat del nostre hospital; Reus segueix sent el mapa i encara tenim molt a dir com a ciutat per seguir exercint la capitalitat sanitària que hem exercit durant els darrers 30 anys», ha assegurat Subirats.

Des d'ara fins al 2096, l'Ajuntament mantindrà la propietat i la gestió del pàrquing de l'Hospital. Pel que fa a l'equipament, se cedeix al CatSalut amb la condició que, durant 30 anys, només hi podrà realitzar activitat social i sanitària, així com de recerca que se'n derivi; si s'incomplís el termini, l'edifici retornaria a l'Ajuntament. Pel que fa al dèficit, el CatSalut comprarà la societat SAM per un valor residual d'un euro perquè els balanços són en negatiu i, per tant, no té valor, segons ha exposat el regidor.

  

«Ha estat una negociació que ha durat més de tres anys i en un context polític complex», ha conclòs Subirats. El regidor reusenc ha explicat que en aquest conveni «ha prevalgut l’interès general» i ha volgut fer un especialment agraïment «al conseller Comín i la regidora Noemí Llauradó que són qui van iniciar les converses», a l’equip tècnic que ha participat en les negociacions i també «l’impuls final de la consellera Alba Vergés».