CAP Sant Pere Reus

La Generalitat vol desdoblar el CAP Sant Pere de Reus al barri del Carme

L'anunci s'ha fet en el marc de la campanya electoral d'ERC Reus

ERC Reus ha anunciat, aquest dilluns, un dels seus projectes estrella per a la campanya de les eleccions municipals. Es tracta de desdoblar el CAP Sant Pere per portar un dels dos equips professionals que ara hi treballa al barri del Carme, on es posaria en marxa un nou Centre d'Atenció Primària. Aquest projecte ja figura entre les previsions del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, que ha vingut a Reus a presentar-lo en el marc de la campanya electoral dels republicans.

El CAP Sant Pere de Reus compta, ara mateix, amb dos equips professionals que hi treballen, és a dir, a la pràctica hi ha dos CAPs funcionant en un sol equipament. Fa anys que des de la capital del Baix Camp es reclama que es desdobli aquest centre per descongestionar-lo. Segons ha anunciat avui el CatSalut a través de la convocatòria d'ERC Reus, aquest desdoblament figura entre els plans de l'organisme públic.

Noemí Llauradó, Carles Prats, Ramon Descarrega, Daniel Recasens, Montserrat Flores, Eduard Mejías
L'encapçalament de la llista d'ERC acompanyat de Ramon Descarrega (al centre) | Jordi Olària Gras

 

El CatSalut vol desdoblar el CAP Sant Pere

Ramon Descarrega, gerent de la regió sanitària Camp de Tarragona, ha anunciat que ha visitat avui les instal·lacions «amb la intenció de veure el centre i fer una anàlisi de la situació en la qual està el CAP Sant Pere». Explica que «només en atenció primària s'atén una població de més de 40.000 persones», i que cal tenir en compte que també hi ha serveis de rehabilitació, odontologia i salut sexual.

A més, la voluntat del Govern català és potenciar l'atenció primària incloent als CAPs treballadors socials o professionals de la salut mental. Per tot plegat, «la voluntat, des del Servei Català de la Salut i la regió sanitària del Camp de Tarragona, és poder fer una reubicació d'un dels equips que actualment és aquí». A la pràctica, ha afegit, «la nostra intenció és que l'equip del Reus 1 s'apropi al centre de la ciutat per millorar l'accessibilitat dels usuaris i que permeti al CAP Sant Pere descongestionar alguna zona per augmentar aquests serveis».

obres barri carme reus
Imatge de les obres d'enderroc del barri del Carme | Laia Riba

 

El barri del Carme, ubicació preferent del nou CAP

Per a aquest projecte, «pensem que la ubicació que ens anirà millor seria el barri del Carme, i és l'objectiu que estem treballant amb la Noemí Llauradó per veure quina podia ser la millor ubicació possible». L'alcaldable d'ERC —Ramon Descarrega l'ha presentat com a regidora i diputada—, admet que és una línia d'actuació que s'ha treballat el darrer tram del mandat municipal.

«Estem explorant diverses possibilitats, hi ha diferents espais prou interessants al barri on, si s'arriba a un acord amb el Departament, es pot ubicar un CAP al centre, en aquest cas, al barri del Carme», explica. «La Llei de Barris consisteix no només a tirar immobles a terra i construir-ne de nous, sinó dinamitzar aquest barri, i una de les maneres com creiem que es pot fer podria ser un Centre d'Atenció Primària».

CAP Sant Pere Reus
Imatge del CAP Sant Pere de Reus | Jordi Olària Gras

 

Ajuntament i Generalitat ja hi han treballat aquest mandat

És per això que «actualment, com a regidora de Salut, ja hem posat totes les facilitats al Departament de Salut, però si poguéssim liderar el govern a través de l'alcaldia hi donaríem l'embranzida necessària». Llauradó posa sobre la taula el volum de població envellida que hi ha al barri, així com la proporció d'atenció domiciliària que es dona des del CAP Sant Pere, i que es podria fer de manera més còmoda amb el desdoblament.

El projecte encara s'està ideant, però Ramon Descarrega afirma que «quan ho tinguem més desenvolupat, tindrem en compte l'opinió dels professionals». Pel que fa a l'Hospital Sant Joan i el seu traspàs a la Generalitat, tant Llauradó com Descarrega han assegurat que tot avança segons el calendari previst, i que es va un seguiment setmanal de l'activitat del centre.

A més, hi ha personal tant de Salut com d'Economia, Patrimoni i de la Regió Sanitària que es dediquen a treballar per tal que la futura Entitat de Dret Públic agafi les regnes de l'Hospital durant aquest 2019.

CAP Sant Pere Reus
Imatge del CAP Sant Pere de Reus | Jordi Olària Gras

La Generalitat entra en la campanya de les municipals

Les eleccions del 26 de maig són europees i municipals, però el Govern català ha decidit entrar a participar-hi. La convocatòria d'avui, en la qual s'ha anunciat el projecte per desdoblar el CAP Sant Pere, s'ha organitzat des de l'equip de campanya d'ERC i com a acte electoral, ja que a Noemí Llauradó se la presentava com a candidata a l'alcaldia.

El que s'hi ha explicat, però, no és una proposta electoral, sinó el producte de la feina dels governs local i català.  De fet, el pes de la presentació l'ha portat Ramon Descarrega, gerent de la Regió Sanitària del Camp de Tarragona. Descarrega, per tant, representa i dirigeix una branca d'un organisme públic que depèn en última instància de la Generalitat de Catalunya.

L'anunci d'aquest dilluns, tal com s'ha fet, és el d'un projecte del Govern català que un partit municipal en plena campanya electoral ha assumit com a propi. No és la primera vegada que, entre la precampanya i els pocs dies de campanya electoral, es travessa la frontera entre govern, i per tant, representant públic, i candidats electorals.

Altres exemples, de molta menys magnitud, n'han estat la conferència preelectoral sobre infraestructures organitzada com a regidor de govern de Daniel Rubio (Ara Reus), la presentació esprement al màxim el límit legal per fer-ho del nou complex esportiu que ha d'acollir una piscina coberta (Junts per Reus i Ara Reus), o la liquidació del pressupost municipal presentada a principis d'un mes de maig (Junts per Reus).