La Generalitat ja preveu l'entitat que ha d'assumir l'Hospital Sant Joan de Reus

L'ens assumirà, a partir d'enguany, el crèdit que el Govern paga cada any per la construcció del centre

Primera escletxa per a l'optimisme en relació a l'Hospital Sant Joan de Reus després de l'anunci de la Generalitat que l'assumiria. Al DOGC, el Diari Oficial del govern català, ja es menciona l'entitat de dret públic que ha de quedar-se la gestió i la responsabilitat financera del centre sanitari. Encara no s'ha constituït, però sí que es preveu la seva existència i, de fet, es preveu, també, que sigui l'encarregada de pagar el deute contret durant la construcció de l'Hospital, un deute que, fins ara, arribava a través dels pressupostos de la Generalitat.

A la publicació d'aquest dijous  hi apareix un decret llei de dimecres en relació a les necessitats financeres del sector públic. La Generalitat encara no té pressupostos per al 2019 —ni sap quan els aprovarà o si podrà fer-ho— i, per tant, s'han prorrogat automàticament els del 2018. D'aquesta manera, moltes actuacions pressupostàries queden congelades, no poden endeutar-se més del previst o compten amb altres condicionants; és per això que s'han publicat al DOGC algunes excepcions.

Imatge d'arxiu de l'Hospital Sant Joan
Imatge d'arxiu de l'Hospital Sant Joan | Isma Llanes

 

La nova entitat assumirà el deute de la construcció de l'Hospital

Una d'aquestes excepcions fa referència a l'entitat de dret públic que ha d'assumir «la prestació dels serveis públics de salut a la ciutat de Reus i la seva àrea d'influència». Es tracta, per tant, de l'ens que assumirà, entre altres, l'Hospital Sant Joan. Dependrà del CatSalut, i el que s'ha publicat aquest dijous és que podrà «augmentar el seu deute per l'import que es derivi de l'assumpció dels passius financers derivats de la construcció de l'Hospital Universitari Sant Joan de Reus, fins a un màxim de 62.700.000 euros».

L'Hospital Sant Joan es va construir amb finançament de l'Ajuntament de Reus a través del que aleshores era INNOVA, i que va quedar reconvertida en Reus Serveis Municipals. Reus va avançar, per tant, els diners que a la llarga ha d'acabar abonant la Generalitat, i que ha anat retornant en forma de deute, una obligació que mantindrà fins al 2015, d'aquí a sis anys. A partir d'ara, però, aquest deute —solen suposar entre set i vuit milions d'euros cada any— no es retornarà des dels pressupostos de la Generalitat, sinó des dels comptes de la nova entitat de dret públic.

S'ha descartat definitivament el consorciEl Departament de Salut, el CatSalut i l'Ajuntament de Reus acorden la nova solució per a l'Hospital   | Jordi Olària

 

La Generalitat assumirà l'Hospital Sant Joan

A principis de desembre es va anunciar que Salut assumirà l'Hospital Sant Joan de Reus. Ho farà a través d'una nova entitat de dret públic del CatSalut  durant la segona meitat d'aquest 2019. L'Ajuntament de Reus deixarà de tenir poder de decisió al centre sanitari reusenc, però també es despendrà d'un llast per a les finances locals. La Conselleria de Salut passarà a fer-se càrrec d'aquest equipament, que contempla, afirma, dins la planificació sanitària de l'àrea metropolitana de Tarragona.

A l'espera del dèficit del 2018

Una vegada resolt el dèficit del 2017 a través de les reserves de Gecohsa, l'empresa municipal de Reus que gestiona l'Hospital Comarcal de Móra, resta pendent aclarir el dèficit del 2018. Els comptes d'aquest any comptable encara no s'han formulat, i podrien no tancar-se fins al mes de març si se segueix la dinàmica habitual. Una vegada es coneguin els números vermells —el director del CatSalut, Adrià Comella, preveia que rondarien els 2,5 milions d'euros—, serà la Generalitat, segons es va anunciar, qui se'n faria càrrec.