Imatge exterior de l'edifici de consultes externes de l'antic Hospital de Reus

El sou i càrrec de la nova gerència del CMQ i la gestió de l'Hospital irrompen al ple de Reus

L'oposició considera excessius els 80.000 euros anuals i critica que s'hagi atorgat el càrrec «a dit»

El CMQ de Reus va aprovar, fa unes setmanes, un nou càrrec de gerència per a l'empresa municipal. Ha recaigut en Gemma Espigares, professora associada del Departament d’Infermeria i Fisioteràpia de la UdL i exdiputada d'ERC al Parlament. Cobrarà un sou de 80.000 euros bruts anuals, una xifra que tant la CUP com Cs han criticat.

El debat s'ha iniciat durant l'aprovació d'una addenda al conveni entre Ajuntament i Generalitat. Es tracta de l'acord per al qual es van dissoldre algunes de les empreses de l'entorn del consistori reusenc durant el traspàs de l'Hospital Sant Joan. El que s'ha aprovat és allargar el termini previst inicialment.

Com sol passar quan es debaten qüestions del món de la salut, l'oposició ha aprofitat l'oportunitat per carregar per altres qüestions relacionades. Per part de la CUP, Marta Llorens ha criticat la creació en si d'aquesta nova gerència, que ha qualificat de «nou càrrec a dit».

Ginsa, el CMQ i l'Hospital tornen al ple de Reus

També ha considerat molt excessiu el sou previst, una crítica que comparteix Cs. La formació taronja ha votat a favor d'allargar el termini del traspàs de l'Hospital. Débora García, la portaveu del grup, ha aclarit que pel que fa a les gerències també les considera excessives.

Òscar Subirats, regidor de Salut reusenc, ha volgut reaccionar a les crítiques. Ha insistit que el debat ja s'havia tingut a porta tancada, durant el consell d'administració del CMQ. Tot i això, ha respost que el sou entrava dins dels topalls establerts per l'Ajuntament. A més, ha assegurat que el càrrec s'ha nomenat a través del corresponent procés de concurrència pública. 

Encara en aquest debat, Marta Llorens ha avisat al govern que «fiscalitzaran» que la dissolució de Ginsa no suposi la destrucció de llocs de feina. Ha insistit, en el cas del CMQ, que es pagaran 80.000 euros anuals des d'una empresa que l'any passat va tenir un saldo positiu de 5,84 euros.

Una companyia municipal que, a més, no va pagar les DPO a la plantilla per falta de beneficis. El PSC també ha aprofitat l'addenda que es votava per recuperar el debat de l'Hospital en si. Anabel Martínez, en absència de Sandra Guaita, ha pres la paraula en l'àmbit de la salut criticant de nou el traspàs del centre sanitari.

Subirats ha respost que li preocuparà que es perdi qualitat, però no la governança del sistema sanitari; «em sento molt tranquil», ha sentenciat. Una valoració que ha encès Anabel Martínez, que no considera que la situació sigui per estar tranquil. «No comparteixo el que està dient perquè els treballadors ja estan patint retallades i canvis de lloc», ha respost. «Els serveis s'estan deteriorant», ha criticat.