Dolors Vázquez i Carles Pellicer al faristol de la sala de premsa de l'Ajuntament de Reus

Pellicer carrega contra la Generalitat pel Plaseqta: «És una irresponsabilitat no posar una sirena a Reus»

L'alcalde de la ciutat reclama una reunió amb el conseller Joan Ignasi Elena | L'objectiu és revertir la històrica mancança de sirenes d'avís d'accident químic a Reus

«És incomprensible i una irresponsabilitat no posar una sirena a la ciutat de Reus». Així de contundent s'ha mostrat Carles Pellicer, alcalde de Reus, l'endemà de la darrera jornada el Plaseqta. Ha etzibat que «si el Plaseqta fos una prioritat del Govern de la Generalitat hi destinaria els recursos necessaris».

«No s'hi destinen prou recursos; no es poden escatimar recursos quan estem parlant de la seguretat de la ciutadania», ha afegit. En concret es refereix al fet que Reus no compti amb cap sirena d'avís d'accident químic. Un mecanisme que la resta de municipis amb el mateix nivell d'alerta que Reus sí que tenen.

La mancança principal a la capital del Baix Camp és la zona sud. Pellicer recorda que són els més pròxims a la indústria química. En concret es refereix als barris Montserrat, Juroca, Mas Pellicer, Mas Abelló, Sant Josep Obrer, Mas Iglesias, Parcel·les Casas, Fortuny, Mas Carpa, Pàmies i la zona del CIM del Camp.

Es tracta de tota la part que queda dins del que el Plaseqta estableix com a zona d'influència de la indústria química. La resta del municipi forma part de l'àrea d'alerta. Pellicer, i també la regidora de Seguretat, Civisme i Convivència, Dolors Vázquez, han carregat de manera contundent contra la Generalitat.

«És incomprensible que el Govern de Catalunya no pensi que aquesta ciutadania és igual que una altra que també pot estar afectada», ha etzibat Pellicer. En concret perquè, segons ha evidenciat el govern municipal, la de Reus és l'única sirena de tota l'àrea d'influència que ni existeix ni es contempla a les previsions.

Reclamen una reunió amb Joan Ignasi Elena per aconseguir que s'instal·lin sirenes

Pellicer considera «incomprensible» que no se satisfacin les demandes en matèria de seguretat a la zona d'alerta de la indústria química. Afirma que «vam fer evident a la Generalitat que les sirenes instal·lades al territori són clarament insuficients». «Reus està dins de l'àrea d'influència de la indústria química i exigim al dret de sentir-nos i d'estar més segurs», ha conclòs l'alcalde.

També ha apuntat que, pressupostàriament, la instal·lació d'una sirena no pot ser un problema. Admet que les sirenes «no són suficients» però sí que són «necessàries». Es tracta d'un «complement» que, tot i que li correspondria, la ciutat no té.

Dolors Vázquez ha fet incís en el fet que Reus mai s'ha inclòs a l'àrea de col·locació de les sirenes. Tot i això, subratlla que el mapa del Plaseqta recentment renovat segueix contemplant la ciutat entre les zones d'influència i d'alerta. «Ens diuen que no podem tenir sirenes», recrimina la regidora.

«Si apliquem criteris tècnics hauríem de tenir una previsió de col·locació immediata de sirenes», ha insistit. Per tot plegat, el govern de Reus ha demanat una reunió amb el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena. Pellicer assumeix que el Govern català actual acaba d'arribar al càrrec.

Tot i això, si se'ls concedeix la reunió l'alcalde assegura que no acceptarà un no per resposta ni que la conselleria d'Interior li doni llargues. Admet que no és responsabilitat única d'Elena, sinó que «ve de lluny». Vázquez afirma que, fins ara, els arguments que s'havien donat a Reus per no tenir sirenes «no m'han convençut; no són vàlids».