Daniel Rubio Cori Escosa veterinaris ordenança animals reus

El govern de Reus treu pit de l'ordenança d'animals

Entrarà en vigor el 17 d'abril | Les parades del Mercat de Marxants tenen una pròrroga d'un any per aplicar-la

D'aquí a dues setmanes entrarà en vigor, de manera definitiva, l'ordenança de tinença d'animals de l'Ajuntament de Reus. Aquest dilluns Daniel Rubio, regidor de Medi Ambient i Ocupació, n'ha fet una nova exposició pública acompanyat de la presidenta del Col·legi de Veterinaris de Tarragona, Cori Escosa. N'ha destacat especialment la unificació del cens d'animals de companyia.

Quinze dies per l'arribada de l'ordenança

El pròxim 17 d'abril entrarà en vigor de manera definitiva la nova ordenança de tinença d'animals, tres anys i mig després que es comencés a treballar i dècades després del darrer text d'aquest àmbit de la normativa municipal. El regidor responsable de Medi Ambient, l'àrea de competència de l'ordenança, ha destacat especialment la unificació del cens d'animals.

Passejada de gossos bestial 2019
Imatge de la passejada de gossos bestial 2019 | Àngel Ullate

 

Fins ara hi havia tres registres diferents que, ara, s'han ordenat en un mateix arxiu. Els propietaris de gossos, gats i fures cal que tinguin els seus animals censats i xipats, tot i que no se sanciona de manera immediata aquelles persones que la Guàrdia Urbana detecti que no han fet els deures en relació a la seva mascota. Els propietaris tenen un marge de temps per regularitzar la seva situació, una decisió que, segons Rubio, han pres la gran majoria. Tan sols entre el 7 % i el 9 % dels amos han acabat sancionats.

Pel que fa al Col·legi de Veterinaris, a través de la seva delegació de Tarragona, s'ha felicitat per haver tingut un paper important en la redacció del document. La seva presidenta, Cori Escosa, ha explicat que «és la primera ciutat on participem d'una manera tan activa». Ha recordat que la unificació del cens ha permès certificar que, a Reus, hi ha almenys 15.000 animals de companyia.

animals reus
Els animals es deixaran de vendre al mercat ambulant de Reus | Angel Ullate

 

Un any de moratòria per a la venda d'animals al carrer

Un dels aspectes nous d'aquesta ordenança és la prohibició de vendre o exhibir animals domèstics a la via pública. En el cas de les botigues, els han de retirar dels aparadors, mentre que pel que fa a les parades del Mercat de Marxants, haurà de deixar de vendre'n. L'ordenança entra en vigor d'aquí a quinze dies, però els propietaris de la parada tenen un any per regularitzar la seva situació.

Segons van explicar a TarragonaDigital, reconvertiran el negoci de manera gradual mentre duri aquest temps de gràcia. La normativa arribarà mesos abans que entri en vigor una nova i polèmica regulació, la que obliga els propietaris de gossos a remullar amb aigua la zona on hagi orinat el seu animal de companyia. En cas de no fer-ho, s'enfrontaran a una multa, aquesta directa, de 800 euros.