Foto de família de l'acte de commemoració dels Special Olympics de 1996

Reus torna a 1996 per commemorar els Special Olympics

Aquest dimarts s'ha homenatjat els implicats en aquella fita esportiva històrica per a la ciutat

Reus ha commemorat, aquest dimarts, la celebració dels Jocs Special Olympics ara fa 26 anys. La ciutat els va acollir entre el 31 d'octubre i el 3 de novembre de 1996, i ara n'ha recuperat la flama olímpica. Ha sigut la manera simbòlica de retre homenatge a aquella fita esportiva.

L'esdeveniment va arribar només quatre anys després de la ja històrica participació de la capital del Baix Camp als Jocs Olímpics. Aquell 1992 la ciutat es va convertir en subseu de les Olimpíades de Barcelona. Quatre anys després va acollir, també, els Special Olympics.

El Teatre Bartrina ha sigut escenari de l'acte de commemoració que ha organitzat la regidoria d'Esports i l'empresa municipal Reus Esport i Lleure. D'aquesta manera s'ha reconegut la «fita inoblidable» que va suposar per als esportistes locals. Precisament per emular el que la ciutat va viure fa 26 anys s'ha tornat a treure la flama olímpica als carrers.

Els clubs esportius que van participar en els Special Olympics l'han traslladat des de la plaça del Mercadal fins al Teatre Bartrina. Per fer-ho han passat pel Gaudí Centre i han baixat pel carrer Major, creuant fins a la plaça del Teatre. La comitiva ha anat acompanyada dels grallers dels Xiquets de Reus.

Els representants dels clubs participants han arribat al Teatre Bartrina, que també s'havia vestit per a l'ocasió. A l'entrada de l'equipament cultural s'ha muntat una exposició exhibint fotografies d'aquells Special Olympics 1996 a la capital del Baix Camp. Dins del teatre, l'escenari s'ha convertit en una pantalla de projeccions.

S'han reproduït tres peces audiovisuals amb un alt contingut històric i emocional. Es tracta de capítols que formen una minisèrie produïda per Canal Reus TV que la televisió local emetrà pròximament. Els vídeos també es podran recuperar a partir del canal institucional de YouTube de l'Ajuntament de Reus.

Es tracta d'un format documental i d'entrevistes amb els protagonistes dels Special Olympics, tant esportistes i participants com impulsors i organitzadors. La commemoració d'aquella efemèride s'ha culminat lliurant les plaques de reconeixement als clubs de Reus que hi van prendre part. Els discursos de les autoritats han anat a càrrec de l'actual alcalde, Carles Pellicer, i de qui era batlle l'any 1996, Josep Abelló.