Per a tots aquells aficionats experimentats al món dels videojocs, entrar a la fira Mr Game de Reus i trobar en primer lloc una botiga de jocs ‘retro’ provoca una sensació agredolça. Aquell regust de ser conscient que el temps passa ràpidament però que alhora aporta grans avenços. De jocs amb molt pocs pixels s’ha passat a títols ultra detallistes i amb grans escenaris de món obert. El darrer exemple: el joc Death Stranding, l’últim llançament de l’estrella japonesa Hideo Kojima i que es pot jugar durant tot aquest cap de setmana a FiraReus. Des dels seus inicis fins a l’actualitat la indústria dels videojocs ha evolucionat de tal manera que sembla que no tingui sostre.
[predef]reus-144[/predef]
Des de fa anys, el món de l’oci electrònic ha passat de ser una senzilla afició a una indústria que mobilitza milions d’aficionats i professionals. Però abans d’arribar a l’actualitat, cal saber d’on venim.
L’estand de la botiga ToysSpain recorda els inicis de la indústria dels videojocs. S'hi poden trobar consoles com la Sega Megadrive, la Gameboy i la mítica NES o jocs com Donkey Kong, Mario Bros o el popular Pokémon. Tots aquests articles formen part de la història de l’oci electrònic i ara tenen una segona vida. Moltes persones opten per recuperar aquests antics companys d'aventures, amb qui van gaudir hores i hores durant la joventut. D’altres però els descobreixen per primera vegada. «Hi ha molts nens i nenes que volen aquests jocs perquè ho han vist per internet o perquè un youtuber hi està jugant i això influeix molt», explica Jordi Carpio de ToysSpain.
De fet, els visitants poden fer un primer contacte amb els jocs retro a la zona arcade de la fira Mr Game. Concretament, hi ha tres emuladors amb una biblioteca de fins a 3.000 videojocs antics. Des del Golden Axe, Metal Slug, Tetris, Bubble Bobble o el Pacman. Els més petits, que mai abans havien vist uns jocs d’aquestes característiques, al·lucinen amb la capacitat d’atracció que tenen aquests títols. Els emuladors tenen vides infinites amb la qual cosa un jugador pot passar hores i hores, de peu, recordant vells moments.
Tot i que la majoria de visitants a la fira són joves acompanyats dels seus amics o dels pares i mares, la mitjana d’edat dels jugadors de videojocs al món se situa entre els 31 i els 36 anys. De fet, tal com indica la directora de producció de Blue Pad, Jara Gómez, empresa que es dedica a la gestió d’esdeveniments d’eSports, l’afició al gaming «s’ha estès molt durant els darrers anys ja que actualment hi ha jocs per a tot tipus de persones».
«El món dels videojocs s’està obrint molt, cada vegada es fan més esdeveniments i la indústria ja guanya més que el cinema o la música junts. És tota una potència», assenyala Gómez. Es calcula que al tancament de 2019 el sector dels videojocs serà la primera indústria cultural, amb una facturació de 135.000 milions d’euros. Actualment, un 54% dels habitants de la Unió Europea juga a videojocs.
Death Stranding, un dels títols esperats de l’any
Un dels protagonistes de la Mr Game és, sense cap mena de dubte, el videojoc Death Stranding. Protagonitzat per Norman Reedus, conegut popularment pel personatge de Daryl de la serie ‘The Walking Dead’, i amb la presència d’altres actors com Mads Mikkelsen, Lindsay Wagner i Léa Seydoux es presenta com un dels jocs de l’any. Va sortir a la venda aquest divendres 8 de novembre i totes les mirades del món de l’oci electrònic estan posades sobre aquest títol.
Més enllà de la participació d’actors coneguts, el videojoc destaca pel seu apartat visual ultra detallista i la història, quelcom que Hideo Kojima sempre ha cuidat. En aquest cas, l’objectiu principal del protagonista és reconnectar el món després d’haver succeït una catàstrofe que ha acabat amb la vida de moltes persones i el món tal com es coneix.
Aquest títol és el clar exemple de com ha evolucionat el món de l’oci electrònic. Títols que aposten per un gran món obert, escenaris cuidats fins al mínim detall i amb una jugabilitat extraordinària. La sensació que provoquen és la d'estar jugant dins una pel·lícula. D’altres títols similars poden ser: Red Dead Redemption 2, que va sortir a la llum l’any 2018 o The Witcher 3.
La indústria aposta cada vegada més per aquests títols, que es preparen durant molts anys, encara que no poden faltar els ja habituals FIFA, NBA o Call of Duty o Fortnite.
Fortnite, líder indiscutible
Que s’hagin organitzat deu tornejos a la fira Mr Game i que Fortnite hagi estat l’únic videojoc on s’han celebrat dos campionat diferents no és cap casualitat. Els organitzadors, després de l’alta demanda de l’any passat, han decidit apostar per l’estrella d’Epic Games, companyia que actualment lidera la recaudació d’ingressos de la indústria dels videojocs.
A Reus els dos tornejos han comptat amb 64 persones en cada modalitat que s’han hagut de veure les cares en diferents rondes per decidir qui és el campió. Tot i que en els darrers mesos Fortnite ha perdut seguidors, molts youtubers han deixat de jugar-lo, continua sent un èxit i el seu recent segon capítol ha reinventat del joc.
Cada mes supera els 180 milions d’euros d’ingressos en un joc que és totalment gratuït. Les vendes arriben a través dels articles que es poden comprar per als personatges com ara disfresses, pics o paracaigudes.
Més d'una trentena de videojocs i diversos tallers
Els visitants de la Mr Game, que va donar el tret de sortida aquest divendres 8 de novembre i que s'allargarà fins diumenge 10 de novembre, podran jugar a més d’una trentena de videojocs diferents de plataformes com PS4, Xbox, PC, Nintendo Switch, Simuladors i realitat virtual. Pel que fa a la formació, un dels tallers més destacats és el de l’escola Elisabeth de Salou, que ha impartit un taller d’iniciació per a crear un joc 2D amb Game Maker Studio.