Grafiti pintat en una columna entre el carrer de Jesús i el raval a Reus

L'incivisme costa «370.000 euros l'any» a Reus i comporta 4.000 actes policials

L'Ajuntament anunci una nova campanya contra cinc actituds concretes

«Aproximadament l'incivisme ens costa, als reusencs i reusenques, més de 370.000 euros l'any», ha sentenciat l'alcalde de Reus, Carles Pellicer. Ho ha fet durant la presentació d'una nova campanya contra les actituds incíviques més registrades a la ciutat. Orinar al carrer, no recollir els excrements dels gossos o llençar la brossa fora del contenidor en són exemples.

La campanya també se centra en els sorolls i molèsties vinculades a l'oci nocturn i als autors de grafitis. Amb el lema «a casa no ho faries, al carrer, tampoc» es posa en marxa avui i s'allargarà fins a la primavera del 2023. Comptarà amb cartelleria i altres «accions sorprenents» que no s'han volgut detallar.

Durant la presentació d'aquest dimarts, Pellicer ha subratllat que la Guàrdia Urbana aixeca prop de 4.000 actes cada any per accions vinculades a l'incivisme. Els vora 370.000 euros anuals de despesa fan referència a «reparar mobiliari urbà vandalitzat o netejar taques, grafitis i cartells enganxats en llocs no autoritzats». També a netejar els excrements dels gossos o a recollir la brossa i els residus voluminosos deixats fora de lloc o sense notificar-ho.

Segons ha manifestat l'alcalde, l'incivisme és «una de les principals preocupacions de la ciutadania». «És un dels motius principals que genera sensació d'inseguretat a la ciutadania», sentencia.

Cartells en contra de cinc actituds incíviques

La campanya persegueix cinc actituds concretes, com pixar a la via pública, o no recollir els excrements dels gossos. També s'inclouen a la campanya el fet de llençar la brossa fora dels contenidors, pintar grafitis i fer soroll a la nit. Pel que fa a les bosses de brossa, se centra en dues actituds, deixar-les fora del contenidor, o deixar-les directament en una paperera.

Pellicer ha apuntat que, deixar la brossa fora de lloc, quan hi ha el contenidor buit, implica una feina addicional per al treballador del servei. «No tenen per què recollir a mà allò que ha deixat un incívic», ha etzibat. En segon lloc, genera un problema d'insalubritat, perquè fora del contenidor pot comportar l'aparició d'insectes i rosegadors.

En el cas dels grafitis, el batlle considera que a la ciutat hi ha espais i recursos suficients perquè els que són artístics tinguin lloc. És per això que la campanya va en contra dels que fan «signatures que no tenen cap sentit». Pel que fa als excrements dels gossos, serà una part d'aquesta campanya que s'intensificarà les pròximes setmanes amb accions que no s'han detallat.

També s'ha anunciat que, a més de la cartelleria presentada aquest dimarts, hi haurà «accions de carrer que no deixaran ningú indiferent». No se n'han donat detalls més enllà que seran després de les Festes de Nadal.

La darrera pota és la d'actuar contra les miccions a la via pública. Aquest cap de setmana passat ja s'han instal·lat cartells recordant que implica una sanció de 500 euros.

Dolors Vázquez, Carles Pellicer i Marcos Massó sostenint cartells de la nova campanya contra l'incivisme de Reus a la sala de premsa de l'Ajuntament
La nova companya compta amb cartelleria i «accions sorprenents» que no s'han detallat | Jordi Olària Gras

L'incivisme nocturn no correspon a un perfil concret de persones

Una multa que, si es paga dins del primer termini, queda rebaixada a 400 i no a la meitat com altres sancions. Aquestes infraccions es controlen, generalment, per part d'agents de la Guàrdia Urbana vestits de paisà a les zones amb locals d'oci nocturn. La regidora de Seguretat i Civisme, Dolors Vázquez, ha volgut deixar clar que, malgrat els prejudicis, no hi ha un perfil concret de persona incívica en aquest sentit.

«Homes i dones, no hi ha distinció de sexe, grans, joves i adults», ha afirmat. «No parlem de categoritzar-ho en un sector de la ciutadania, és general», ha reafirmat. De fet ha reclamat que la ciutadania recrimini aquestes accions als seus autors quan en sigui testimoni.

«No parlem només d'incivisme nocturn, com les pixades i vomitades o treure les plantes de les jardineres», ha aclarit. Pel que fa a l'incivisme diürn, és on es troben la resta d'actituds recollides en aquesta campanya. En el cas concret de les persones que arrenquen plantes de les jardineres durant les nits del cap de setmana, Pellicer els ha llençat un avís.

«Analitzarem tot el que tenim, controlarem i vigilarem amb tots els mitjans i, si repeteixen accions d'aquest tipus, tindran un problema». Ha recordat, en concret, que als «incívics» que van prendre una llamborda de la plaça del Mercadal se'ls va acabar identificant. És per això que ha sentenciat que «no afluixarem, anirem a totes».

La campanya compta amb el suport de la Federació d'Associacions de Veïns de Reus. El seu president, Marcos Massó, ha confirmat el pes que té l'incivisme entre les preocupacions de la ciutadania. «Trobo increïble que des de l'Ajuntament, l'any 2022, encara s'hagin d'explicar aquestes coses», ha declarat.

L'oci nocturn, objectiu i col·laborador de part de la campanya

Les miccions al carrer s'incrementen al voltant de les zones on hi ha pubs i discoteques. El batlle apunta que «la majoria de comportaments denunciats estan vinculats a l'oci nocturn». Pellicer ha fet especial èmfasi en la «qualitat» d'aquesta oferta festiva que hi ha a la ciutat i dels seus establiments.

Considera, però, que «quatre» dels que en participen són responsables d'aquestes actituds, «que malmeten l'interès general». En concret la de pixar al carrer, motiu per al qual s'ha demanat als locals que reforcin la comunicació, però també els serveis. S'ha demanat als empresaris del sector que mantinguin els lavabos nets i en condicions adequades.

«Se'ls ha demanat que, si hi ha cues, mirin de canalitzar-les, que s'informi dins dels actes que no es poden fer a fora», ha detallat. De fet, en alguns casos s'ha demanat al local que instal·li més lavabos, «n'hi ha que es poden llogar», apunta Pellicer. Una altra part de la campanya específicament destinada a l'oci nocturn és la dels sorolls i molèsties a la nit.

El cartell mostra l'entrada d'un local amb el lema «tinguem la festa en pau, al carrer a la nit i de festa, no facis soroll». Aquesta part de la campanya contra l'incivisme s'activarà d'aquí a dues setmanes, coincidint amb l'auge de sopars d'empresa i trobades similars.