Entrada de l'Hospital Universitari Sant Joan de Reus

Morta per negligència a l'hospital de Reus: obliguen a indemnitzar la família

Zurich haurà d'abonar 273.000 euros com a asseguradora del Servei Català de la Salut

L'abril de 2016, una dona de 70 anys va ser intervinguda a l'Hospital Sant Joan de Reus. La pacient entrava al quiròfan per sotmetre's a una cirurgia bariàtrica, és a dir, unes tècniques que s'utilitzen per a tractar l'obesitat mòrbida. 

Una intervenció que, segons recull la sentència, la pacient no complia els requisits per rebre aquesta operació. Mesos després, en concret l'octubre de 2016, la pacient va morir a causa «d'una deficient assistència sanitària» i «negligències mèdiques» en la intervenció.

El magistrat assenyala que es va produir una «indeguda recomanació» a la pacient. En concret, perquè «no complia amb els paràmetres necessaris per als quals és indicada aquesta complicada i arriscada intervenció quirúrgica».

A més a més, el jutge sosté en la seva resolució que «les seves circumstàncies personals, antecedents i malalties estaven fora dels paràmetres previstos per aquesta intervenció». No obstant això, «se li va recomanar com un tractament convenient i idoni per la seva malaltia».

En aquest sentit, el jutge ha al·legat que es podria haver buscat «un altre tipus d'actuacions». Així mateix, assenyala que «no ha quedat provat que una intervenció de cirurgia bariàtrica resultés l'actuació mèdica més aconsellable per a la pacient».

«No s'ha provat que, en cas que no s'hagués operat, hagués vist minvades de manera significativa les seves expectatives de vida», conclou el magistrat.


 

Hauran de pagar més de 270.000 euros

Per aquest motiu, el Jutjat de Barcelona ha ordenat a Zurich, asseguradora del SCS, a indemnitzar la família. La suma total que la companyia haurà de pagar és de 273.083 euros, tot i que en un primer moment no es volia fer càrrec d'aquest import. El cas l'ha portat als tribunals l'associació El Defensor del Pacient.

En aquest sentit, la indemnització, en concepte del dany moral ocasionat, es desglossa en 118.591 euros per al seu marit; 50.400 a un dels seus fills; i 20.400 a l'altre. A més, també , compta amb 83.692 euros en concepte d'interessos moratoris i també assumeix les costes judicials del procés.