Dos gossos en una zona d'esbarjo de Reus

El programa de Reus per a les víctimes de violència masclista amb animals de companyia

L'Ajuntament de Reus s'ha adherit al programa Viopet

L'Ajuntament de Reus ha ampliat la seva cartera de serveis d'atenció a víctimes de violència masclista. Una iniciativa que oferirà un nou programa d'assistència a víctimes que tinguin animals de companyia.

Una acció que ha sigut aprovada per la Junta de Govern Local reusenca aquest 10 de juny amb l'adhesió de la corporació municipal al programa Viopet, del Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030.

En aquest nou programa que s'ofereix a Reus, els animals són reallotjats en cases d'acollida, facilitant la sortida de les dones víctimes de violència del domicili i protegint els animals. D'aquesta manera es garantirà la recuperació del maltractament físic i psicològic de les dues víctimes.

El programa preveu la col·laboració entre els serveis que gestionen casos de violència masclista on es detecten víctimes que conviuen amb animals. En el cas que la víctima no tingui un lloc segur pel seu animal de companyia, s’activarà la part del protocol per buscar acollida per aquest.

L'acord de col·laboració estableix la reserva de dues places d’urgència al centre de protecció d’animals municipal. Una mesura que s'ha pres, ja que en ocasions la intervenció s’ha de dur a terme d’urgència, sense capacitat de resoldre la cerca de cases d’acollida en poques hores.

Aquesta és una actuació que s'emmarca en el Pla d’Acció Municipal 2019-2023; dins de l’eix de Progrés Social.

En concret, dins dels punts: oferir una atenció integral per a totes aquelles persones víctimes de violència, treballant tant a nivell preventiu com en el seu procés de recuperació; mantenir l’atenció individual a totes les persones víctimes de violència de gènere i/o domèstica i fer el corresponent seguiment, a través d’entrevistes, visites a domicili, treball en grup, etc.; i continuar empoderant les dones víctimes de la violència masclista i els/les seus/ves fills i filles.