La Bassa Nova de Reus, plena de vegetació a causa del desús

Liciten la recuperació de la Bassa Nova de Reus, amb més pressupost que l'anunciat

El calendari previst s'ha retardat i el projecte podria quedar llest a la tardor

La recuperació de la Bassa Nova de Reus ha sortit a licitació pública. Aigües de Reus ha tret a concurs públic un contracte de 741.763,31 euros per executar el projecte que es va presentar aquest estiu. El resultat final ha de ser un parc vinculat al passeig de la Boca de la Mina que reivindiqui el valor patrimonial de l'espai.

La bassa fa anys que no es fa servir, però quan es va construir a finals del segle XIX, emmagatzemava i distribuïa aigua a la zona nord de Reus. Com passava aleshores, l'objectiu del projecte de recuperació és que la ciutadania faci servir la Bassa Nova com un espai per al lleure. Està previst que torni a tenir aigua, que servirà per al regadiu, i s'hi planifica un component didàctic.

També s'hi ha de construir un moll que permeti fer navegar vaixells teledirigits. Pel que fa a les obres, el contracte que ara s'ha licitat inclou l'enjardinament de la zona i la construcció de grades d'obra vista. Urbanísticament es millorarà el camí que connecta el passeig de la Boca de la Mina amb el camí de la Pedrera del Còbic i que dona accés a la bassa.

La recuperació de la Bassa Nova l'ha de convertir en un espai de lleure

La superfície total en la qual s'actuarà és de 3.907,02 metres quadrats, i el calendari anunciat preveia que la Bassa Nova quedés llesta l'estiu vinent. Segons es va explicar durant la presentació del projecte, el pressupost previst era de 500.000 euros i no es descartava rebaixar-lo si s'aconseguia alguna subvenció europea. Finalment, segons s'ha fet públic aquest dijous, s'ha incrementat prop d'un 50%.

La previsió és que les obres durin vuit mesos, fet que fa difícil que s'hagin acabat l'estiu de l'any vinent. Segons es va anunciar, la intenció era tenir el projecte redactat entre l'octubre i el novembre per poder licitar llavors les obres. Així, podrien començar aquest mes de desembre.

Finalment no ha sigut fins al 13 de desembre quan s'han tret a concurs públic. Tenint en compte els terminis necessaris per adjudicar i formalitzar el contracte, la recuperació de la bassa podria veure la llum cap a la tardor. El projecte implica construir les grades d'obra vista i enjardinades al cantó per on passa el camí de la Pedreda del Còbic.

El camí de la Bassa Nova en si tindrà una paret, també d'obra vista, unes escales i una rampa per accedir al futur parc. L'objectiu, urbanísticament parlant, és que quedi connectat de manera «orgànica» en totes dues direccions. La zona serà de lliure accés, però l'espai de la bassa podrà quedar tancat, amb l'objectiu que no s'hi pugui accedir de nit.

Tindrà una font, una zona arbrada amb ombra i un aparcament per a bicicletes segons es va anunciar. També comptarà amb un espai d'interpretació, que s'ubicarà a l'antiga caseta de manteniment que encara es conserva. L'alcalde de Reus, Carles Pellicer, va afegir un darrer element al projecte durant el mateix moment de fer-lo públic.

Es tractaria de l'estàtua d'un nen jugant a la vora de la bassa amb una barqueta. La idea, segons va explicar, és seguir la línia marcada per la senyora dels anissos que es va col·locar al passeig de la Boca de la Mina.