Aquest divendres 22 de novembre, l’Ajuntament de Reus ha obert el concurs públic per adjudicar el contracte per a la construcció del Centre Social El Roser. Segons el consistori, l’equipament «donarà un impuls a les polítiques municipals d’atenció a les persones amb la creació de nous serveis i l’aposta per programes existents com la gestió alimentària, l’allotjament per a persones en situació de vulnerabilitat social i el Pla Local d’Inclusió Social.
[predef]reus-144[/predef]
La inversió social, un dels contractes de més valor econòmic que l’Ajuntament licita en els darrers anys, té un pressupost de 2.040.354,03 euros. El termini d’execució de les obres és de 12 mesos a partir de la signatura del contracte. La regidora de Benestar Social de l’Ajuntament de Reus, Montserrat Vilella, afirma que «el Centre Social El Roser serà un equipament de referència. Un projecte social, fet amb visió social, que donarà un impuls a l’atenció a les persones amb la creació de nous serveis i l’aposta de programes prioritaris».
El projecte es realitzarà en una única fase
La inversió, prevista en el pressupost municipal de 2019, contempla l’execució de tot el projecte de manera conjunta. Inicialment s’havia plantejat fer-ho per fases. Finalment però el consistori ha modificat el document econòmic inicial per tal d’adaptar-se a la nova planificació, a la millora de la realitat econòmica municipal i a la situació del sector de la construcció.
Un cop completat, el centre inclourà una cafeteria-menjador social, oberta a la ciutadania; un rebost solidari, punt de gestió i distribució de la xarxa d’aliments, dependències d’allotjament temporal per a situacions d’emergència; i espais municipals, on s’hi traslladarà el servei del Pla Local d’Inclusió Social i on s’hi ubicarà la seu social de l’associació de veïns dels Xalets Quintana, a més d’aules i sales de reunions.
El projecte arquitectònic planteja la rehabilitació de l’edifici, format per tres blocs diferenciats, i cadascun d’ells amb un programa totalment diferent: un inclou la zona de cafeteria/menjador social, cuina i emmagatzematge d’aliments de la cuina; el segon, el rebost solidari, el punt de gestió de distribució d’aliments i el servei d’acollida de les persones sense sostre; i el tercer, les oficines d’administració i de l’associació de veïns del barri.
Els serveis del Centre Social El Roser
El Centre Social El Roser de Reus comptarà amb diversos espais. El menjador social/cafeteria donarà servei tant a la ciutadania en general com a persones derivades dels Serveis Socials. L’espai estarà ubicat en un gran vestíbul, amb accés des del carrer Josep Caixés. Tot el bloc es tractarà com un únic espai, enmig del qual es generaran dues caixes, on hi ha els banys, vestuaris i espais d'emmagatzematge i serveis per a la cuina.
La cuina estarà ubicada entre les dues caixes. Aquest espai conté les peces que donen servitud tant a la cuina com al moll de càrrega i descàrrega de productes: zona de rentat de vaixella, magatzem de begudes, cambra de residus, habitació de neteja, dues cambres fredes, magatzem de verdures, cambra de producte cru, cambra de producte acabat, congelador i l’economat.
Per una altra banda, la primera de les sales del conjunt que inclou el rebost solidari és la recepció, amb un espai d’espera per a les persones que han d’accedir al rebost. Aquest espai és compartir amb dues peces més: el despatx de la recepció i un bany per donar servei a les persones usuàries i treballadors del rebost.
El rebost solidari és similar a un supermercat. Consta d’una sala diàfana amb armaris amb aliments destinats per a persones derivades de Serveis Socials. L’espai connecta amb la cuina -per recollir fàcilment elements cuinats, com les carmanyoles solidàries, sense haver de passar per l’exterior de l’edifici. A més, també connecta amb el vestíbul de l’espai d’acollida de persones sense sostre. Similar al rebost solidari també hi haurà el magatzem per a mercaderies que servirà per descarregar i ordenar els aliments donats.
Pel que fa al servei d’acollida de les persones sense sostre, hi haurà una sala de recepció articulada per un pati interior i un bany i després els dormitoris d’homes i dones amb els seus respectius patis. Finalment, l’accés a l’espai administratiu es farà des de l’avinguda Montblanc i la sala polifuncional/associació de veïns permetrà l’ús i accés des de l’exterior, sense necessitat de passar per l’entrada principal de l’edifici.