Imatge d'arxiu de Lluís Pasqual

El reusenc Lluís Pasqual dona l'arxiu personal al Ministeri de Cultura i Esports

Els documents il·lustren la trajectòria artística del dramaturg des de finals dels anys seixanta

El dramaturg reusenc Lluís Pasqual ha donat l'arxiu personal al Centre de Documentació de les Arts Escèniques i de la Música (CDAEM) del Ministeri de Cultura i Esports. Ho ha anunciat aquest divendres la mateixa entitat cultural al seu canal de Twitter. 

Es tracta d'un conjunt «bast» de documents que il·lustra la trajectòria artística del dramaturg català des dels seus inicis, a finals dels anys seixanta del segle passat, fins als treballs més recents.

La directora de  l'Institut Nacional de les Arts Escèniques i de la Música (INAEM), Amaya de Miguel, ha destacat la importància de l'arxiu d'un «referent indiscutible» de l'escena estatal, i ha mostrat la «satisfacció» i el «privilegi» que suposa custodiar el seu llegat professional.

De Miguel també ha destacat l'etapa en què Pasqual va exercir de director del Centre Dramàtic Nacional en una etapa «fructífera» durant la qual el dramaturg «va saber ser punta de llança per a la renovació escènica» del teatre estatal.

A l'INAEM consideren Pasqual, que aquest dissabte compleix 70 anys, una de les figures «més importants» del teatre europeu de l'últim mig segle, i afirmen que les posades en escena a teatres d'Espanya, França i Itàlia han suposat «fites» en la història del teatre recent.

Pasqual, nascut a Reus el 5 de juny del 1951, ha estat al capdavant de diverses institucions teatrals destacades, com ara el Teatre Lliure de Barcelona, el Centre Dramàtic Nacional d'Espanya o l'Odeon Teatre d'Europa a París.

La seva trajectòria no ha estat tampoc exempta de polèmica. El setembre del 2018 va dimitir com a responsable del Teatre Lliure després d'un estiu convuls. El Col·lectiu Dones i Cultura va exigir que fos cessat per les seves maneres de fer «despòtiques i de mals tractes».

El CDAEM posarà el fons a disposició un cop acabi el procés «minuciós» de catalogació i arxiu que comença ara.