La Guàrdia Urbana i els Mossos custodien una macrooperació contra el frau elèctric i d'aigua a Reus

Una trentena de talls de llum i aigua en un nou operatiu contra les connexions il·legals a Reus

Guàrdia Urbana i Mossos d'Esquadra acompanyen els tècnics d'Endesa i d'Aigües de Reus | S'han revisat més de 120 connexions

La Guàrdia Urbana de Reus i els Mossos d'Esquadra han iniciat, des de primera hora del matí d'aquest dimecres, 20 de març, una macrooperació contra el frau elèctric i d'aigua a Reus. L'operació ha començat quan faltaven pocs minuts per les nou del matí, al barri de Mas Abelló, concretament en una zona anomenada 'Les Verges'. Es tracta d'una zona en què ja hi ha càmeres de videovigilància connectades directament amb la Guàrdia Urbana de Reus. 

L'operatiu ha consistit a custodiar els tècnics d'Endesa i d'Aigües de Reus mentre revisaven més de 120 connexions de llum i d'aigua. Els agents han acordonat la zona perquè els operaris poguessin treballar amb les condicions necessàries. Finalment s'han dut a terme set talls en connexions d'aigua irregulars i vint en connexions de llum. En la mesura del possible, s'ha identificat als inquilins dels habitatges, a qui es pot acabar acusant de frau.

La Guàrdia Urbana i els Mossos custodien una macrooperació contra el frau elèctric i d'aigua a Reus
La Guàrdia Urbana i els Mossos custodien una macrooperació contra el frau elèctric i d'aigua a Reus | Àngel Ullate

Operatiu conjunt entre Guàrdia Urbana i Mossos d'Esquadra

La policia i les empreses subministradores ja tenen algunes connexions il·legals detectades, així que s'han dirigit, des de primera hora, a domicilis concrets. De la mateixa manera, també revisen possibles connexions sospitoses. L'objectiu d'aquesta operació conjunta és no abaixar la guàrdia davant la lluita contra el frau elèctric i d'aigua a la ciutat de Reus.

L'operatiu comença a dos quarts de nou del matí, quan es concentren, en un mateix punt, les dotacions de Guàrdia Urbana i Mossos d'Esquadra que hi prendran part, així com els equips d'Endesa i Aigües de Reus. Es planifica l'entrada a la zona en concret i com es procedirà, que en el cas d'aquest dimecres ha estat amb més rapidesa que en operatius anteriors perquè la companyia elèctrica comptava amb dos equips complets i, per tant, s'ha pogut actuar simultàniament en dos carrers.

Imatge de dos tècnics d'Endesa i Aigües de Reus amb un agent de la Guàrdia Urbana de Reus
Imatge de dos tècnics d'Endesa i Aigües de Reus amb un agent de la Guàrdia Urbana de Reus | Àngel Ullate

La feina els tècnics de llum i aigua

En el dispositiu hi treballen, desenes d'agents dels Mossos d'Esquadra i de la Guàrdia Urbana de Reus, així com de la Unitat Especial d'Intervenció de Reus (UEIR). El desplegament ha començat als volts de les nou del matí als passatges de la Mare de Déu de la Macarena i al de la Mare de Déu del Saliente. Furgonetes i cotxes, tant de la policia reusenca com de la catalana, hi arriben i bloquegen les dues entrades de cada carrer.

Endesa ha intervingut en sis habitatges de 'Les Verges' per possible frau elèctric
Endesa ha intervingut en sis habitatges de 'Les Verges' per possible frau elèctric | Àngel Ullate

Deixen entrar la grua amb la qual els operaris de la subministradora d'electricitat revisaran les connexions aèries que puguin ser irregulars o sospitoses. Una vegada es comença a actuar al carrer, els tècnics comproven les connexions que amb anterioritat haguessin estat punxades, o aquelles que no tinguin donades d'alta. Obren el caixetí, la revisen i, en cas de ser il·legal, registren el consum que s'hi fa per poder quantificar la magnitud del frau.

Quan s'han acabat de revisar les connexions que els tècnics consideren oportunes d'aquests dos primers carrers, l'operatiu es trasllada als altres dos passatges on s'actuarà. La dinàmica és la mateixa, vehicles policials custodiant-ne les entrades i agents acompanyant els tècnics durant les revisions. Al carrer s'hi fa sortir els veïns dels habitatges revisats, ja sigui per poder fer la comprovació, o per acabar identificant-los si la connexió és il·legal.

Tècnics Aigües Reus connexions il·legals
Tècnics d'Aigües de Reus revisen les connexions | Àngel Ullate

 

Set talls d'aigua i vint de llum

En el cas d'Aigües de Reus es procedeix de manera similar a través dels comptadors d'aigua dels habitatges. Aquest tipus de connexions il·legals són menys freqüents i, per tant, una hora i mitja després d'haver començat l'operatiu els tècnics ja han acabat de revisar les connexions. Han tallat set punxades d'aigua. La companyia elèctrica continua la seva feina, que acabarà servint per revisar 119 connexions.

Finalment, només vint resulten ser il·legals, i són les que els tècnics d'Endesa tallen. S'han comprovat 25 connexions al passatge de la Mare de Déu de Guadalupe, on s'han executat onze talls; 30 s'han revisat al passatge de la Mare de Déu de la Cabeza, amb dos talls efectuats; s'han fet 31 comprovacions, set de les quals han acabat amb un tall, a la Mare de Déu del Saliente; al passatge de la Mare de Déu de la Macarena s'hi han revisat 33 connexions, cap de les quals s'ha acabat tallant.

operatiu frau elèctric Guàrdia Urbana Mossos d'Esquadra
Operatiu conjunt policial i tècnic contra el frau elèctric i d'aigua | Àngel Ullate

 

Macrooperació contra el frau elèctric i d'aigua a la mateixa zona el juny passat

El passat mes de juny ja es va dur una operació d'aquestes característiques en aquesta zona de 'Les Verges'. Tècnics de les empreses d'electricitat i aigua i agents de policia van revisar fins a 104 habitatges durant la macrooperació, que va finalitzar amb una cinquantena de possibles connexions il·legals. Segons fonts policials, després d'aquesta actuació es van donar d'alta a la companyia elèctrica una quarantena d'habitatges, motiu pel qual l'operatiu d'aquest dimecres ha estat més ràpid i ha detectat menys connexions sospitoses.