El passeig de Mata de Reus ple de persones abans que comencés l'acte polític de l'Esquerra Independentista

Més de 2.000 persones surten als carrers de Reus per la Diada

La manifestació de l'Esquerra Independentista ha pujat fins al passeig de Mata, on s'han fet els parlaments

L'Esquerra Independentista del Camp de Tarragona ha recuperat, enguany, el format de manifestació per la Diada Nacional de Catalunya. L'any passat la cita es va adaptar com un acte estàtic a la plaça d'Anton Borrell del Parc Sant Jordi. Aquest dissabte, força més de 2.000 persones han tornat a recórrer els carrers de Reus.

Concentrats al davant del Mercat Central de Reus han enfilat el carrer de Sant Joan cap a la plaça del Prim. Des d'allà, el carrer Llovera cap amunt fins a la plaça de la Llibertat. Pujant el carrer Ample han arribat al passeig de Mata, on s'ha celebrat l'acte polític que posava punt final a la mobilització.

Durant el recorregut s'han anat repetint consignes en contra de l'Estat espanyol, del Govern català i el capitalisme. S'han repetit lemes com «fora les forces d'ocupació» o «1 d'Octubre, ni oblit ni perdó». 

Proclames contra la repressió, la precarietat i els governs català i espanyol

A l'acte polític hi han pres part els Sanitaris per la República i diferents persones imputades en diverses causes judicials obertes arran de les mobilitzacions de la tardor del 2019. Els sanitaris han lamentat haver-se hagut d'organitzar a causa de la repressió policial i han fet una crida a seguir mobilitzant-se. Per part de les encausades s'ha posat de manifest les més de cent persones imputades al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre a causa de diverses mobilitzacions. 

Han lamentat que la pandèmia hagi reduït l'activitat als casals i les mobilitzacions, però s'han compromès a seguir lluitant. També s'han denunciat les multes emeses per la Generalitat i les causes en les quals el Govern català exerceix d'acusació particular arran dels atestats dels Mossos d'Esquadra.

La pandèmia també ha fet acte de presència als discursos. Consideren que ha suposat «l'acceleració d'una recessió econòmica que ja s'albirava». S'ha reivindicat la defensa de la llengua i la lluita antifeixista i s'ha acabat carregant contra el president Pere Aragonès i el Govern català.

Consideren que la taula de diàleg és contraproduent per a l'independentisme, com els indults als líders polítics, que s'han vist com una victòria sense ser-ho. L'Esquerra Independentista aposta per un bloc polític nacional i social perquè l'organització i la lluita són l'únic camí.

L'exalcalde dels Guiamets, Miquel Perelló, ha engegat el seu discurs denunciant la situació d'«espoli» que viu el riu Siurana. Ha apuntat directament la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes i l'Ajuntament de Reus com els principals responsables. L'entitat és qui gestiona els assuts i el pantà, que beu de l'aigua del Siurana, i el consistori n'és el principal accionista.

Perelló ha carregat contra els partits que, als Ajuntaments i als Consells Comarcals tenen una opinió o una altra en funció del cantó del coll de la Teixeta on es troben. Els parlaments els ha tancat Laia Estrada, la diputada tarragonina de la CUP al Parlament de Catalunya. Ella s'ha centrat en les lluites socials, des de la precarietat laboral i la pobresa fins a la situació de saturació del sistema sanitari.

«La recepta que ens proposa la Unió Europea és la reedició del rescat bancari en forma de rescat a les grans corporacions», ha sentenciat. «Això són els fons europeus», ha reblat. «El paper del govern autonomista d'ERC i de JxC és d'apostar per col·laborar amb el govern espanyol», ha criticat. Els projectes de parcs solars i eòlics previstos al sud de Catalunya han servit a Estrada per exemplificar el que considera que provoca aquesta connivència, «trinxar el territori».