Reus engega un pla per cuidar els arbres monumentals i de grans dimensions

El municipi disposa de 38 arbres catalogats amb protecció especial i 300 considerats exemplars

L'ajuntament de Reus té cura dels arbres monumentals i de grans dimensions de la ciutat a través d'un pla de manteniment que té l'objectiu de garantir la salut i la seguretat dels arbres de més interès natural i patrimonial de la ciutat. Dels 30.000 arbres de què disposa la capital del Baix Camp, 300 són considerats exemplars, mentre que 38 estan catalogats amb protecció especial.

D'aquesta manera, anualment, el servei de jardineria de la ciutat s'ocupa també de les tasques de manteniment d'aquests arbres especials, intervenint en el seu  sanejament i l'eliminació de possibles riscos de trencament de branques. De fet, la principal diferència del tractament d'aquests arbres respecte de la resta, és que en aquests s'obvia tota qüestió estètica, donat que el seu valor és patrimonial i la seva importància rau en l'edat i la mida.

Així doncs, el pla de manteniment dels arbres monumentals i de grans dimensions, parteix del seguiment anual de cada arbre, individualment, per elaborar-ne un informe tècnic. S'ha de tenir en compte que aquests arbres es troben al final de la seva vida, i per tant són molt més sensibles als canvis, com la urbanització de l'entorn, les  ratxes de vent o les modificacions de la capa freàtica; un fet que en fa necessari el seguiment constant.

Arbres que formen part de la història de la ciutat de Reus

En aquest sentit, el regidor de Via Pública de l'Ajuntament de Reus, Hipòlit Montseny, ha reivindicat el valor patrimonial d'aquests arbres, afirmant que «la qualitat de la jardineria de Reus està àmpliament reconeguda i valorada; el que no és tan conegut és que la ciutat té un gran patrimoni natural amb arbres exemplars, catalogats i monumentals, als quals destinem un esforç important per preservar part de la nostra història».

La ciutat de Reus té uns 30.000 arbres, dels quals uns 18.000 es troben en les voreres dels carrers, i  la resta en parcs i zones verdes  de la capital del Baix Camp. Entre aquests, es troben els vora 300 arbres considerats exemplars i els 38 catalogats amb protecció especial

A més a més, dos dels arbres catalogats amb protecció especial tenen el reconeixement supramunicipal de formar part de la catalogació d'arbres monumentals: el Pi de Bofarull, catalogat d'interès nacional per la Generalitat de Catalunya, i el Pi del Burgar, catalogat d'interès comarcal.

Treballs de cura i manteniment dels arbres monumentals i de grans dimensions
Treballs de cura i manteniment dels arbres monumentals i de grans dimensions | Ajuntament de Reus