Reus Cultura vol esdevenir el centre neuràlgic de tota l'activitat de la ciutat. «El món en el qual hi havia un taulell d'anuncis a algun lloc de la ciutat ha evolucionat», exposa Daniel Recasens, regidor de Cultura de Reus. Amb aquesta filosofia s'ha elaborat una nova eina digital que vol centralitzar la vida cultural reusenca.
El regidor explica que la voluntat és «fer de Reus Cultura un imant de tot el que passa culturalment a la ciutat». Aquest dimarts al matí s'ha presentat un nou mapa cultural que vol ser el primer pas d'aquesta manera d'entendre la regidoria. El que es vol, a grans trets, és que «un paper et mostri quins espais hi ha i que, mitjançant el teu telèfon, puguis accedir a tot allò que hi ha».
El mapa cultural arranca amb tota la informació a la qual té accés l'Ajuntament convertida en un recurs més del Geoportal municipal. La voluntat, però, és que tota l'activitat cultural d'iniciativa privada també s'hi acabi abocant. «Volem que la informació sigui cada cop més intensa i profunda», afirma Recasens.
El regidor ha explicat que l'objectiu final és «que això ens permeti, per exemple, agendar les nostres activitats o tenir un filtre clar de què passa i quan passa». «Les coses que passen a Reus passen independentment de qui les organitzi», insisteix. L'eina també es vol fer servir per a la promoció turística i se n'ha creat un recurs per a mòbils dins de l'aplicació de Rutes Reus.
Prop de 300 referències culturals en una nova eina del Geoportal de Reus
El nucli d'aquesta nova eina és el Geoportal de Reus, que ja permet fer servir multitud de filtres, capes i recursos. Ara s'hi suma aquest mapa cultural que assenyala tant equipaments com elements artístics i patrimoni històric. Això inclou des de sales d'exposicions a teatres i auditoris passant per escultures, museus i equipaments municipals.
Compta amb 286 registres, 215 dels quals són públics i 71 són privats. Té tres cares, el web del geoportal, l'aplicació mòbil i el mapa físic. Recasens insisteix que «la ciutat és culturalment molt potent i esperem que hi hagi moltes més iniciatives que calgui anar afegint al mapa».
«Creiem que el mapa ajuda a entendre que Reus és una ciutat on la cultura no s'atura», aclareix. Es vol convertir el mapa en el centre neuràlgic de la difusió cultural. Per això s'ha fet una crida a entitats i col·lectius perquè hi aboquin la seva activitat a través de Reus Cultura.
La idea bàsica és «posicionar al mapa de Reus totes aquestes activitats de tota mena que es produeixen en algun lloc de la ciutat». Així ho resumeix Felip Beltran, cap del departament de Cartografia de l'Ajuntament de Reus i responsable del Geoportal municipal. També hi han pres part dues empreses privades.
Les dades digitals oferiran una radiografia de l'activitat cultural en temps real
Per una banda, Play&Go Experience, responsable de l'aplicació per a mòbils i tauletes d'aquest mapa cultural. Gerson Beltran ha destacat que a la mateixa eina s'hi integren les rutes saludables pels camins del terme i les que s'han elaborat al passeig de la Boca de la Mina. Sota el nom de Rutes Reus, l'aplicatiu també incorpora l'agenda d'actes municipal i una previsió meteorològica.
Tot i això, la característica amb més potencial de cara al futur és la capacitat de registrar l'interès de la ciutadania. Com tota eina digital permet deixar constància de quins punts del mapa són més consultats o visitats. A més, els usuaris també podran valorar-los tant posant-los nota com a través de comentaris escrits.
«Amb això podem saber quin és l'interès de la gent, podem tenir una valoració subjectiva sobre què pensa o què opina dels elements culturals de Reus», explica. Per últim, Sergi Herrera, de l'Estudi Ovni, ha definit el mapa físic com un resum de tot el que ofereixen les eines digitals. «Un resum que vol ser una plataforma perquè la gent accedeixi al geoportal i l'aplicació, és un reclam», aclareix.