Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Ildefons Vidal, David Campoy i Carles Prats a la porta del Mercat Central de Reus

El Mercat Central de Reus fa el salt definitiu a Internet

Quinze parades, una de les quals del Carrilet, posen en marxa definitivament la venda a domicili a través d'Ulabox

Una paradista del Mercat Central intercanvia impressions amb Ulabox i l'Ajuntament
Acabada la prova pilot, entra a ple rendiment la venda per internet dels Mercats de Reus | Jordi Olària Gras

Quinze parades dels mercats de Reus ja tenen consolidada la venda per internet tal com va apuntar aquesta setmana TarragonaDigital. Després d'una prova pilot complicada i accidentada a causa del confinament i la Covid, la plataforma digital Ulabox ja ofereix els productes dels negocis que s'hi han adherit a través del web i de l'aplicació per a mòbils i tauletes.

Un primer pas per acabar replicant el model que han implantat a Barcelona, i que hi suma l'oferta de supermercat i de botigues especialitzades per guanyar clients aglutinant totes les compres setmanals d'una casa en una sola comanda. Aquest dimecres s'ha fet la presentació pública de la mà de l'Ajuntament de Reus, els paradistes del Mercat Central i l'empresa Ulabox.

El regidor d'Empresa i Ocupació, Carles Prats, ha afirmat que «totes les parts fem una valoració molt positiva d'aquesta prova pilot i més tenint en compte que va començar pocs dies abans del confinament». Una valoració que comparteixen amb paradistes i empresa.

«Amb aquesta digitalització els Mercats s'han obert moltes portes i arriben als clients que s'estimen més comprar per internet però que volen fer-ho de manera conscient, amb productes de qualitat i de proximitat», ha resumit Prats. «Tenim clar que res pot substituir la compra presencial, però aquest acord confirma que també és possible vendre per internet i amb un bon servei a domicili amb producte fresc, de qualitat i de proximitat».

La posada en marxa d'aquest aplicatiu permet servir, des d'ara mateix i de manera diària, a Reus, Tarragona, Almoster, Cambrils, Castellvell del Camp, la Canonja, la Selva del Camp, Montbrió del Camp, Riudoms, Salou i Vila-seca. A més, es fa lliurament d'un o dos dies a la setmana a l'Aleixar, les Borges del Camp, Maspujols, Mont-roig del Camp, Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, Vilaplana, Vinyols i els Arcs, Alcover, Torredembarra, Perafort, el Morell i la Pobla de Mafumet.

La prova pilot es tanca amb èxit

David Campoy, soci i director comercial d'Ulabox, destaca que «és especialment un orgull per nosaltres perquè és la primera prova d'aquesta ambició que fem fora de la ciutat de Barcelona i ha superat les nostres expectatives; ens reforça en l'aposta que fem per començar aquí».

De fet, assegura, «el percentatge de paradistes que estan participant en aquest projecte respecte a altres mercats on treballem ja és molt alt, ja és una molt bona mostra de participació». A la prova pilot hi han participat quinze parades, entre les quals la del president dels paradistes, Ildefons Vidal.

Durant la presentació d'avui ha recordat que «quan vaig entrar a la presidència fa cinc o sis anys era el primer punt important que tenia present, posar els Mercats de la ciutat al món digital, i per fi ho hem aconseguit». Un escenari al qual s'ha arribat després de molts mesos de preparar-ho i, tal com ha recordat, amb un nucli impulsor molt reduït que va acabar aconseguint que la prova pilot la duguessin a terme una quinzena de parades.

Finalment s'ha posat en marxa i ja han pogut extreure les primeres conclusions. «Sí que hem detectat que aquest client ha acabat venint al Mercat, client que no era del Mercat hi ha acabat venint, ens ha explicat la seva experiència comprant a Ulabox i això a causa de la situació actual», ha relatat Vidal.

«El principi del període de prova va ser molt tranquil, va arribar la Covid i se'ns va disparar tot», recorda. «Ens en vam sortir tots, després del confinament hi va haver una petita davallada de les vendes per internet perquè la gent ja podia sortir i va ser aquí quan el client d'Ulabox va acabar venint al Mercat i vam rebre el seu feedback».

Ildefons Vidal, David Campoy i Carles Prats a la porta del Mercat Central de Reus
Paradistes, Ulabox i Ajuntament han presentat la següent fase de la venda per internet | Jordi Olària Gras

100 clients, 500 comandes i 50.000 euros de facturació

La prova pilot, feta sense publicitat i en la qual va irrompre el confinament, ha registrat bones dades segons ha detallat Campoy. «Tot i haver començat amb la dificultat de la pandèmia, portem acumulats pràcticament 50.000 euros de facturació addicional», ha valorat especialment.

Amb l'obstacle afegit, a més, que «molta d'aquesta es va fer en la fase inicial, quan era extremadament precari i pilot, i la resposta dels paradistes va ser extraordinària tant pel que fa a la preparació del producte com pel que fa a l'entrega». A l'estiu, admeten, el volum de vendes ha baixat, però es tracta d'una situació prevista a causa de les vacances i el trasllat, en molts casos, a segons residències o de viatge.

Tot i això, la dinàmica s'està revertint; «la primera setmana d'octubre ja s'ha facturat tant com al mes de setembre, sembla que s'està tornant a reactivar». Durant la prova pilot s'han recollit dades del comportament dels clients. El tiquet mitjà de les 500 comandes que s'han registrat s'aproxima als 100 euros, amb productes de tres parades diferents també de mitjana.

Amb tot, destaca Campoy, «la dada que ens dona més força de cara al futur és que una mica més del 50% dels clients que han provat el servei ja han repetit, i això amb un estiu pel mig». La repetició com a client ha fet que, de mitjana, cada client hagi fet 3,3 comandes des que es va posar en marxa la prova pilot.

En aquest període, de fet, hi ha clients que han superat els 1.000 euros de despesa, arribant a una punta de 1.800 en menys de cinc mesos de prova pilot. Per tot plegat, insisteix, «els resultats són molt positius». 

La logística també prioritza la proximitat

El repartiment de totes les comandes el fa l'empresa Fruita a Casa, que té experiència en la venda per internet i, a més, compta amb una parada al Mercat del Carrilet. És l'única d'aquest equipament que s'ha incorporat a la plataforma i, segons s'ha exposat avui, la parada és només una part del negoci i, per tant, el repartiment estaria garantit també quan tanqui aquest equipament.

Es tracta d'una empresa que, segons David Campoy, s'ha escollit per diversos criteris. Per una banda per la seva competitivitat comercial, però també, assegura, perquè «la nostra aposta pel comerç local també ho és pels proveïdors locals». En aquest cas concret, afegeix, «el que tenia més sentit és que algú que ja treballi aquí i conegui tothom ens posi el servei i pugui complementar les seves rutes».

«La idea és que anem acompanyant proveïdors locals sempre que es pugui», sentencia Campoy. Una filosofia que no limiten només a la logística, sinó que «a Barcelona, l'empresa que ens fa la consolidació de les comandes en algun moment ha estat una empresa d'inclusió que ja treballaven al mercat».

Supermercat i comerços especialitzats han de completar l'oferta

El següent pas, una vegada s'hagi engegat la campanya de promoció, i seguint el model d'Ulabox, és «afegir més oferta de categories complementàries al Mercat; la nostra idea és que aquest projecte estigui rodat i amb molt més volum entre finals d'any i l'any vinent».

Vidal n'ha destacat precisament el model de negoci de l'empresa Ulabox, que permet compaginar la compra de mercat amb la de supermercat. «És un punt molt fort dins de la venda per internet, que el client pugui fer una compra única conjunta de producte de neteja, alimentació, consumibles o el que sigui amb una sola comanda», ha subratllat.

Amb aquestes categories complementàries es vol assolir el model de negoci d'Ulabox: aconseguir aglutinar en una sola comanda la proporció més gran possible del que compra una llar. A la pràctica implica incorporar, en primer lloc, l'oferta de supermercat. Posteriorment, detalla Campoy, altres productes més especialitzats.

Posa d'exemple la dinàmica viscuda a Barcelona, que és la que volen replicar a Reus. «Tenim un supermercat de consum habitual i els mercats, i després, començos especialistes que puguin complementar aquesta oferta i que no siguin competitius amb els altres dos blocs que treballem».

A la pràctica, exemplifica, això suposa haver incorporat, per als repartiments a Barcelona, «un celler local, una cadena de supermercats ecològics, un especialista en cervesa artesana, una cadena d'alimentació per a mascotes... Volem cobrir totes les necessitats de compra d'una llar en el sector alimentació des d'aquí».

Segons ha exposat, l'objectiu és poder incorporar la pota del supermercat «els pròxims mesos», i serà llavors quan s'obrirà la porta a aquests comerços més especialitzats, mantenint el criteri de proximitat. «No es tracta de posar-ne moltes i molt semblants entre elles, sinó d'escollir aquelles que  tinguin una especial vinculació amb la ciutat i que pugui aportar algun tret diferencial perquè el client arribi i digui 'això cobreix el 95% del que jo necessito'».