Mercat de Nadal de Reus, amb l'arbre al mig de la plaça del Mercadal i les parades al voltant

Els mercats de Nadal de Reus arranquen amb més optimisme que resignació

Els comerciants no s'aventuren a fer previsions | Els primers dies registren menys moviment que altres anys, però més del que esperaven

Aquest cap de setmana han obert els mercats de Nadal de Reus, tant a la plaça del Mercadal, com el d'Artesania a la plaça d'Evarist Fàbregas. En tots dos espais s'han aplicat mesures per reduir el risc de contagi, unes restriccions que no han impedit que entre dijous i diumenge els reusencs comencessin a tombar per les parades.

Amb un punt d'entrada i un de sortida, el Mercat de Nadal de la plaça del Mercadal ha reduït el nombre de parades de les 22 habituals fins a quinze. Entre figures de pessebre, tions, torrons i plantes de Nadal, els reusencs que hi han tombat aquest cap de setmana comentaven la jugada.

Les converses entre clients i comerciants, més enllà de les preguntes sobre el producte en si, són força recurrents. Alguns comenten que «per poc que puguem fer, almenys no ens quedem tancats a casa»; «si no mirem de fer vida més o menys normal, tampoc anirem enlloc», argumenten altres.

En general s'entén que s'hagin adoptat les mesures excepcionals d'enguany, com la reducció del nombre de parades o la limitació d'aforament. Els comerciants es mostren satisfets per haver pogut muntar un mercat que, com tot, no tots tenien clar que enguany es pogués dur a terme. Pel que fa a la clientela, aplaudeixen que, en general, s'evitin les aglomeracions a les parades.

El Mercat de Nadal confia salvar la temporada

Els paradistes esperen poder salvar la temporada, però ningú s'atreveix a fer previsions. El sentiment general és positiu, tot i admetre que molt probablement no igualaran el volum de vendes d'altres anys. Han muntat les parades amb ànims, optimisme i la confiança que, si les restriccions redueixen la mobilitat i l'oferta d'oci, puguin portar, de rebot, més reusencs a tombar pels carrers.

Amalia Lozano, de Belenes Lozmar, resta a l'expectativa de com acaben d'anar aquests dos dies de pont. «Per ara està molt tranquil, la gent fa cua, però tranquils, veurem com va la cosa», explica. «Falta veure si aquests tres dies que venen, la gent es queda a casa o si surt i s'anima», comentava aquest diumenge a la tarda.

El primer cap de setmana podia servir de termòmetre per preveure com els aniran aquestes setmanes. En alguns casos, expliquen, l'arrencada «ha anat molt bé, i la gent és molt respectuosa, guarda les distàncies i són molt correctes». «Crec que la gent sortirà, com que hi ha tot això de Nadal hi dona més vida, la canalla no van a l'escola, fa bo, i jo crec que sí, que surten i que sortiran, però respectuosament».

El comerç en general ja té les festes de Nadal com l'època més important de l'any, o almenys una de les que més impacte econòmic els generen. Entre el sector dels productes nadalencs encara és més accentuat. «Espero fins al dia 20, s'ha treballat tot amb molt d'afecte i molta feina feta», reflexionen alguns paradistes.

Una parada de figures de pessebre amb un nen mirant-se-les
Figures de pessebre, tions i plantes de Nadal tornen a ocupar la plaça del Mercadal | Laia Solanellas

No s'aventuren a fer previsions

També es viu a l'expectativa al Pallol, on s'ha instal·lat el Mercat d'Artesania. Alfonso, de Més Minerals, ha vist aquest primer cap de setmana «una mica més fluixet que l'any passat, però és normal perquè només hi pot haver la gent de Reus, no pot venir gent d'altres llocs».

Tot i això, afegeix, estan contents; «no sabíem fins l'últim moment si el podríem fer, o sigui que molt contents». «Desitgem que la gent que no ha pogut gastar tots aquests mesos s'ho gasti tot aquest mes que estem aquí», comenta somrient.

Pel que fa a les previsions, «ens estimem més no fer-ne, però sabem que el més segur és que no vagi com altres anys; l'ànim és bo, hem pogut muntar i esperem que vingui tothom de Reus i de la província». Tampoc volen aventurar-se a fer previsions Arnau i Andrea, de la parada de la botiga Pachamakrama, a la mateixa plaça d'Evarist Fàbregas.

Aquest diumenge a la tarda ell apuntava que «ahir hi va haver força afluència de gent, avui està una mica més paradet, suposo que perquè el fred també afecta una mica». Ella resumia que «estem tots en mode supervivència, no només nosaltres, és general».

Patrícia Esteve, de La Cabana del Bosc, considera que «de moment va passant gent, prou bé per ser el primer cap de setmana, però sí que és més fluixet que altres anys». Tot i això, «la gent té ganes de sortir i estem veient genteta, jo potser m'esperava menys ambient i m'està sorprenent».

Un cartell indica l'entrada al Mercat de Nadal de Reus, on s'ha imitat l'aforament per reduir el risc de contagi
En tots dos casos s'ha limitat l'aforament i, a la plaça del Mercadal, s'ha instal·lat un espai d'entrada i un de sortida | Laia Solanellas

Quatre setmanes de mercats de Nadal

El Mercat de Nadal al Mercadal, amb l'arbre al mig de la plaça, és un dels atractius d'aquesta campanya a la capital del Baix Camp. Les parades hi seran fins al dia 20 de desembre, d'aquí a dos diumenges. Obren cada dia de deu del matí a nou del vespre.

La plaça d'Evarist Fàbregas és el segon espai on s'ha pogut mantenir l'activitat habitual d'aquestes festes, tot i que s'ha adaptat a la pandèmia. El Mercat d'Artesania hi serà fins al 5 de gener i obrirà cada dia de deu del matí a dues del migdia i de dos quarts de cinc de la tarda a nou del vespre.

Completen l'oferta nadalenca de Reus dues places més. A la del Prim s'hi ha col·locat un pingüí gegant il·luminat que vol ser un reclam per fer-s'hi fotografies. Una dinàmica que també es vol impulsar a la plaça de la Llibertat, on hi ha una «bola transitable de llum» amb la mateixa finalitat.