Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Millorar la neteja i la seguretat, principals demandes de les entitats veïnals de Reus per al 2020

Les associacions de veïns també reclamen un augment de les inversions i reactivar projectes encallats

El Passeig Misericòrdia, amb el terreny que havia ocupat La Sedera a la dreta | Jordi Olària

Millorar la neteja i la seguretat. Aquestes són les principals demandes d’algunes de les associacions de veïns de Reus. Quan queden pocs dies per encetar l’any 2020, TarragonaDigital ha parlat amb algunes de les entitats veïnals de la ciutat per conèixer quines són les necessitats i preocupacions dels barris de cara l’any que ve. També en destaquen d’altres com l’augment de les inversions o reactivar projectes encallats.

[predef]reus-144[/predef]

En primer lloc, el president de la Federació d’Associacions de Veïns de Reus (FAVR), Marcos Massó, destaca que les principals demandes de les entitats veïnals de la ciutat són la millora de la seguretat, amb més presència policial als barris, i la neteja «perquè és un problema que mai s’acaba de solucionar i és molt important».

Massó també recorda que l’objectiu de la FAVR és recolzar i donar suport a totes les associacions de veïns de la ciutat i traslladar els seus problemes a l’Ajuntament de Reus. «Intentem solucionar les qüestions del dia a dia de cada barri en particular. És important que la gent sàpiga que som la Federació d’Associacions de Veïns i quin és el nostre servei», assenyala el president de l’entitat.

«Si es posa solució a cadascuna de les necessitats o problemes de cada barri al final arregles tot Reus, és molt important per la ciutat», conclou Marcos Massó.

«El que s’està vivint ara amb l’incivisme no s’ha vist mai»

Si una de les principals demandes de les entitats veïnals és la millora de la neteja, aquesta depèn per posar remei a l’incivisme que existeix a la ciutat. La presidenta de l’Associació de Veïns del Barri Fortuny, Cori Balanyà, explica que en els darrers anys «hi ha més incivisme i el que s’ha vist ara no s’ha vist mai». De fet, assenyala que s’haurien de fer més campanyes en termes de conscienciació i intentar detectar aquelles persones incíviques per prendre mesures.

Imatge de la plaça Gabriel Ferrater i Soler, al barri Fortuny de Reus
Imatge de la plaça Gabriel Ferrater i Soler, al barri Fortuny de Reus | Google Maps

«Netejar es neteja però hi ha gent incívica», declara Balanyà. Seguint en la mateixa línia, el president de l’associació de veïns del barri Monestirs, Alfonso Berbel, assenyala que al seu barri «la gent tira la brossa fora dels contenidors i també hi posa mobles. S’ha de fer alguna cosa perquè això no pot ser i fa mal de veure». De fet, recorda que «una ciutat bruta no és bonica» i també reclama que «s’hauria de fer alguna campanya des de l’Ajuntament» perquè l’incivisme «és un mal que avui en dia el tenim molt present».

Pel que fa a altres qüestions, Cori Balanyà destaca que també cal tenir cura del manteniment de la jardineria del barri «que està molt deixada» i reclama una millora de la connexió amb transport públic entre el barri i l’Hospital de Reus. «Molts dels nostres veïns són gent gran i ara mateix necessiten desplaçar-se fins a altres parades», indica Balanyà. 

La presidenta veïnal també demana  augmentar l’enllumenat en algunes parts del barri, com ara «la part on hi ha la caixa de pensions, que necessiten més llum» encara que «ja ho hem fet arribar a la Guàrdia Urbana i ho estan treballant». 

Els veïns del barri Monestirs demanen millores al carrer Monestir de Poblet
Els veïns del barri Monestirs demanen millores al carrer Monestir de Poblet | Adrià Morte

Per la seva banda, Alfonso Berbel destaca que li preocupa molt el tema de la seguretat i les ocupacions il·legals al barri. Pel que fa a projectes particulars, comenta que cal ampliar i arreglar les voreres del carrer Monestir de Poblet perquè «ara és un dels carrers més importants del barri i hi passa molta gent».

A més, assenyala que no sap res del projecte del carrer de Miami on s’han de col·locar diverses zones de joc infantil i del projecte de La Sedera. «Vaig parlar amb la direcció de Mercadona i em van dir que estaven interessats i que tot tirava endavant però que estava tot parat. Em van dir que em trucarien però de moment res», explica Alfonso Berbel.

«L’Ajuntament ens té una mica abandonats»

El president de l’Associació de Veïns Primer de Maig, Eduardo Navas, assegura que «l’Ajuntament ens té una mica abandonats» i reclama més seguretat i més inversions als barris de cara al 2020. De fet, el tema de la seguretat ha estat una demanda constant en aquesta zona de la ciutat.

El president de l'associació de veïns Primer de Maig, Eduardo Navas, al barri Mas Pellicer
El president de l'associació de veïns Primer de Maig, Eduardo Navas, al barri Mas Pellicer | Adrià Morte

Navas també indica que una necessitat prioritària és que les companyies Jazztel i Movistar «vinguin a reparar el cablejat que hi ha als porxos dels edificis del barri Mas Pellicer» perquè «qualsevol persona que passegi per aquí o vagi amb bicicleta es pot fer mal». «També necessitem que Endesa faci més revisions dels quadres de llum perquè alguns estan en mal estat i algun dia pot passar alguna desgràcia», reconeix el president veïnal.

Reactivar projectes desencallats

Més enllà de la neteja i la seguretat, les entitats veïnals compten amb diverses reivindicacions històriques pendents d’executar des de fa anys. És el cas de la Urbanització Blancafort que tal com recorda el seu president, Bartolomé Pluma, encara hi ha pendent de realitzar «la vorera de la urbanització fins a la T-11». «Sembla que està ben enfocat però és desesperant perquè fa molt temps que portem amb el tema encallat. Tenim la sensació que ens tenen oblidats», diu el president de l’associació de veïns.

El tram entre la T-11 i Blancafort on s'ha de construir i instal·lar una vorera i un carril bici | Jordi Olària

Esperanza Torrijos, presidenta del barri Immaculada, explica que una de les reivindicacions històriques és «el projecte d’un institut en aquesta zona de Reus, està pendent des de fa molt temps». Assenyala que els nois i noies s’han de desplaçar fins a altres punts de la ciutat i que hi ha una mancança en aquest sentit». També destaca el projecte del carril bici i en sentit positiu comenta que després de molts anys s’ha aconseguit traslladar el transformador elèctric a la plaça del Racó de l’Avi

Finalment, Torrijos comenta que el barri s’ha d'acabar de relligar i unir amb el Sol-i-vista perquè hi ha molts terrenys buits i inacabats. Per la seva part, Bartolomé Pluma destaca la recollida de la brossa i el manteniment del jardí i del parc infantil com altres qüestions a millorar de cara l’any que ve.

Imatge actual del transformador elèctric del Barri Immaculada de Reus
Imatge de les obres de trasllat del transformador elèctric del Barri Immaculada de Reus | Redacció