Miquel Fernández Barros, en una imatge d'arxiu

Miquel Fernández, reusenc als Estats Units, participa en l'assaig clínic de la vacuna de Pfizer

«L'endemà de la primera dosi tenia símptomes com si passés la grip: febre, dolor general, cansament... em va durar cinc hores», ha explicat a 'RAC1'

De Reus als Estats Units. Miquel Fernández Barros, dissenyador de software nascut a Barcelona —«sí que sóc reusenc, barceloní-reusenc-oklahoman», aclareix— és un dels 43.000 voluntaris que han participat en l’assaig clínic de la vacuna de Pfizer. Avui dissabte, en una entrevista al ‘Via Lliure’ de ‘RAC1’, ha explicat com ha viscut l’experiència. Símptomes, sensacions… desinteressadament al servei de la recerca i per combatre la pandèmia.

Tens Telegram? Afegeix-te gratis al canal de TarragonaDigital: les millors fotos i vídeos, les últimes hores i ara també pots comentar! CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

Amb la segona dosi «estava fatal»

«L'endemà de la primera dosi tenia símptomes com si tingués la grip, vaig tenir febre, dolor general, malestar, cansament… i em van durar unes cinc hores», ha apuntat a la ràdio. Fernández fa quatre anys que viu a Norman, a l’estat d’Oklahoma, i es va apuntar de manera voluntària a les proves d’un laboratori local. «La segona dosi ja em van dir que seria més intensa i, efectivament, el mateix dia vaig tenir molt més malestar, molt més dolor, estava fatal, com si hagués agafat una grip molt forta. Els efectes em van durar aquella nit i l'endemà».

Miquel Fernández també ha explicat que l’estudi clínic «dura un total de 26 mesos, amb sis o set visites» i que hi va accedir sense cap prova prèvia. Directament, a la primera visita «t’injecten la primera dosi, a més et fan la prova PCR; la segona visita és la segona dosi, també et fan la prova i durant la tercera visita et fan una analítica, per saber si has desenvolupat anticossos o no», ha detallat.

Els anticossos, una incògnita

Preguntat, concretament, per si tenia anticossos, el reusenc ha explicat que «no sé si en tinc o no, no t’informen sobre això i tampoc saps què és el que t’han injectat realment, si és la vacuna en si o un placebo». «Jo cada setmana he de reportar si tinc símptomes; tenim un diari electrònic, una app al mòbil que hem d’omplir setmanalment. Simplement contestes si tens símptomes de Covid-19 i ja està, això és tot, no hi ha cap altre seguiment sempre que no reportis símptomes».

«També ens donen un paquet per fer-nos la prova PCR a casa, te la venen a recollir i la porten al laboratori, en cas que tinguis simptomatologia, però de moment no l’he hagut de fer servir». L’assaig del laboratori el va descobrir per televisió i a internet: «feien anuncis, hi havia 'banners' a la web, tota una campanya de publicitat». La pròxima prova que li toca és al mes de març de 2021, «per veure si continuo tenint anticossos o no i saber quant de temps dura la vacuna».

«Sembla que està funcionant bé»

Avui, precisament, el comitè expert independent que supervisa l’estudi de Pfizer ha aprovat continuar amb la recerca en què participa el català Miquel Fernández, agraint-los la participació i indicant «que estaven demanant permís a les autoritats sanitàries per poder traspassar una part d’aquells qui han rebut el placebo a rebre, efectivament, la vacuna. Els preguntaran si volen posar-se la vacuna real abans d’hora, per dir-ho d’alguna manera». «Sembla que està funcionant bé i volen anar ràpidament», ha destacat.