Les millors imatges de la Diada de Misericòrdia a Reus

Missa solemne, Àliga i Goigs clouen Misericòrdia traslladats dins del Santuari pel vent

L'alerta per fortes ventades ha fet canviar d'ubicació l'acte, que s'ha celebrat a l'interior | La gestió de l'aforament ha provocat problemes i confusió

Esventada i traslladada finalment a l'interior del Santuari, la missa solemne d'aquest matí ha posat gairebé punt final a les Festes de Misericòrdia de Reus. L'alerta per vent ha obligat a celebrar tant l'ofici com el Ball Solemne curt de l'Àliga i la cantada dels Goigs a l'interior del temple, amb els consegüents problemes per gestionar-ne l'aforament i els canvis d'opinió al respecte, que han generat confusió i ordres contradictòries.

Amb uns vint minuts de retard, la solemne missa concelebrada ha començat, oficiada per l'arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas. Una missa que, com totes les Festes de Misericòrdia, ha apuntat, «l'hauríem volgut celebrar diferent». La Covid-19 i el seu impacte s'han fet presents en diferents moments de l'ofici.

Des del record per les persones que han mort a causa del coronavirus, fins a recitar versos dels Goigs a la Mare de Déu de Misericòrdia que vinculen la patrona amb la lluita contra les epidèmies. Finalment, i per cloure l'acte, l'Àliga de Reus ha entrat al Santuari per oferir a la Verge el Ball Solemne curt.

Un ball especialment emotiu, ja que ha sigut l'últim d'Abel Roig, el portador d'avui de l'Àliga. Visiblement emocionat, i acompanyat per la resta de portadors, ha fet ballar per darrer cop un element del qual deixa de ser portador actiu. Precisament a causa de les mesures de seguretat sanitàries, ha estat l'encarregat d'entrar, fer ballar i fer sortir l'Àliga del Santuari.

Un procés que generalment fan tres persones diferents i que enguany l'havia de fer la mateixa persona. Per facilitar-ho, l'Orfeó Reusenc ha intercalat una cantada entre l'entrada i el ball i una altra entre el ball i la sortida. Una de les quals, com no podia ser d'altra manera, la dels Goigs a la Mare de Déu de Misericòrdia.

Si generalment, amb la cobla a l'altar, la coral queda situada a la dreta del temple, avui l'Orfeó s'ha situat la part superior, just a sobre la porta principal d'entrada. Tot i les dificultats, però, músics, cantaires i públic han fet sonar els Goigs per cloure, gairebé de manera definitiva, les Festes de Misericòrdia.

El Santuari de Misericòrdia durant la missa en honor a la patrona
L'aforament interior del Santuari no ha permès entrar tothom que tenia invitació | Laia Solanellas

Problemes i canvis de directriu per l'aforament

Amb un bon nombre de persones esperant per entrar, l'alerta de Protecció Civil per possibles ràfegues huracanades de vent ha forçat que es traslladés la missa a dins del temple, tot i que s'havia previst a la plaça lateral del Santuari. Inicialment s'ha anunciat que no hi podria entrar públic, i que només els Administradors, les Cambreres i les autoritats assistirien tant a l'ofici com al Ball Solemne de l'Àliga i la cantada dels Goigs.

Després de fer sortir les persones que ja havien entrat prèviament, i de comunicar a les que s'esperaven a la porta que havien de marxar perquè no podrien entrar, la directriu ha canviat. S'ha acabat permetent l'entrada de públic, previsiblement limitat a l'aforament reduït al 50% per les restriccions actuals.

Les directrius inicials, que no hi hauria públic, han fet desistir un bon nombre de persones que ja havien abandonat el voltant del Santuari. Finalment, per tant, alguns dels curiosos que s'havien acostat al temple sense invitació també han pogut entrar-hi.