Una mostra de nous vehicles de neteja viària i recollida de brossa de Reus a la plaça del Mercadal, amb part de la plantilla al davant

La plantilla de la brossa de Reus torna a plantejar-se mobilitzacions

Reclamen una revisió salarial que l'empresa els hauria negat | Els treballadors tornen a carregar contra el contracte públic del servei

La plantilla del servei de recollida de brossa i neteja viària de Reus convocarà, per dilluns vinent a la tarda, una mobilització. Reclamen un increment salarial que, segons plantegen l'empresa els nega. Com a mesura de pressió no descarten ni més mobilitzacions, ni arribar a fer vaga les pròximes setmanes, coincidint amb la Festa Major de Sant Pere.

Segons denuncien fonts sindicals, l'empresa que explota actualment el servei, Valoriza Medioambiente - Romero Polo, ha tancat la porta a cap actualització dels salaris. Amb un IPC per sobre del 8%, la plantilla havia plantejat una pujada de sous mínima del 4%. «La reunió va durar deu minuts», explica el secretari general de sanejament urbà de la UGT, Ángel Martín de Sande.

«Com aquell qui diu, fa quatre anys que tenim el sou congelat, l'última pujada no va arribar ni a l'1%», critica. A més de carregar contra l'empresa, ataquen també l'Ajuntament de Reus, que va adjudicar el contracte l'any passat. Després d'anys de pròrroga forçosa, la nova licitació es va començar a treballar el 2019, amb l'oposició de la plantilla i de l'empresa que l'explotava, Fomento de Construcciones y Contratas.

Ara fa tres anys va ser FCC qui va obrir la via judicial per aturar el nou contracte, que ja acumulava dos anys de pròrroga forçosa perquè no s'havia publicat. Finalment, el juliol de l'any passat, es va formalitzar el contracte amb la nova empresa explotadora. Es tracta d'una Unió Temporal d'Empreses formada per Valoriza Servicios Medioambientales i Romero Polo.

Segons denunciava la plantilla fa tres anys, i encara ara mantenen, «el plec de condicions no està ben fet». Critiquen que la licitació pública no estableixi cap revisió salarial concreta. Fonts municipals expliquen que «les relacions salarials corresponen estrictament a l'empresa i els treballadors».

En aquest sentit, el plec de condicions del contracte públic regula, estrictament, la relació de l'Ajuntament amb l'empresa «d'acord amb la prestació de serveis». Més enllà de la situació salarial, Martín de Sande considera que la licitació es va quedar 1,5 milions d'euros curta de pressupost. Ha de durar deu anys amb un pressupost anual de 13,7 milions d'euros.

És per tot això que «dilluns farem una mobilització a les sis de la tarda» en algun lloc que encara no han concretat. A partir de llavors, i per mantenir la pressió, no descarten noves convocatòries segons afirma Martín de Sande. «Ens plantegem algunes aturades i fins i tot fer vaga, si això no tira endavant», posa sobre la taula.